Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg η νέα τρίγλωσση έκδοση του γνωστού έργου του Όσκαρ Ουάιλντ, « Σαλώμη », με δεκαέξι σχέδια του Όμπρεϊ Μπίρντσλεϊ, εισαγωγή και μετάφραση των Χαρά Σύρου και Θανάση Τριαρίδη και επίμετρο του Θανάση Τριαρίδη.

Σαλώμη

Ένα από τα εμβληματικότερα έργα της Δυτικής λογοτεχνίας, το σημαντικότερο κείμενο του αισθητισμού για πρώτη φορά σε τρίγλωσση έκδοση.

Ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε τη Σαλώμη στα γαλλικά το 1891. Σχεδίαζε να την πρωτοπαρουσιάσει στο θέατρο με πρωταγωνίστρια τη θρυλική Σάρα Μπερνάρ, όμως ο υπεύθυνος θεατρικής λογοκρισίας απαγόρευσε την παράσταση λόγω της απεικόνισης βιβλικών προσώπων επί σκηνής. Έτσι το έργο πρωτοκυκλοφόρησε το 1883, σε γαλλική έκδοση. Ένα χρόνο μετά εκδόθηκε και στα αγγλικά. Τη μετάφραση έκανε σε πρώτη μορφή ο Άλφρεντ Ντάγκλας, ένα μοιραίο πρόσωπο στη ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ, και τη διόρθωσε ο ίδιος ο συγγραφέας. Στο θέατρο ανέβηκε, τελικά, στο Παρίσι το 1886, όταν ο Ουάιλντ, έχοντας κατηγορηθεί για ομοφυλοφιλία, βρισκόταν σε αγγλική φυλακή.

Από τότε μέχρι και σήμερα η Σαλώμη γοήτευσε, ενέπνευσε, άσκησε τεράστια επίδραση σε πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες. Από τον Ρίχαρντ Στράους που χρησιμοποιώντας την σαν λιμπρέτο δημιούργησε μια από τις σημαντικότερες όπερες στην ιστορία της κλασικής μουσικής μέχρι πρόσφατα τον Νικ Κέιβ και τον Αλ Πατσίνο.

Ολόκληρος ο 20ός αιώνας επανέρχεται συνεχώς στη Σαλώμη για να καταγράψει (ή και να επαναδιατάξει) τους όρους της πρόσληψης του ζεύγματος έρωτα και θανάτου. «Είναι ένα έργο θαυμάσιο – είναι δηλαδή ένα έργο που το θαύμα αποκαλύπτεται στις αισθήσεις μέσω των λέξεων», τονίζουν οι μεταφραστές του, Χαρά Σύρου και Θανάσης Τριαρίδης. Επιθυμία, προσδοκώμενη ηδονή, αυτοθυσία, εκδίκηση, θάνατος: το «αιμορραγικό διαμάντι του Ρομαντισμού».

Η έκδοση περιλαμβάνει και το γαλλικό και το αγγλικό κείμενο δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να ελέγχει κάθε μεταφραστική επιλογή και να εμβαθύνει σε αυτή. Συνοδεύονται από πρόλογο, επίμετρο, χρονολόγιο, φωτογραφίες και τις 16 εικόνες που έφτιαξε για την πρώτη αγγλική Σαλώμη ο Όμπρεϊ Μπίρντσλεϊ που ο Έρνστ Γκόμπριτς στο Χρονικό της Τέχνης χαρακτηρίζει ως ένα από τα σπουδαιότερα εικαστικά έργα όλων των εποχών.

Πληροφορίες για την έκδοση
  • Τίτλος: Σαλώμη
  • Συγγραφέας: Όσκαρ Ουάιλντ
  • Εισαγωγή και Μετάφραση: Χαρά Σύρου και Θανάσης Τριαρίδης
  • Σχέδια: Όμπρεϊ Μπίρντσλεϊ
  • εκδόσεις Gutenberg
Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορία και Παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων « Ενοικιάζεται το παρόν »
Επόμενο άρθρο16ο Athens Jazz Festival : 25-29 Μαΐου στην Τεχνόπολη