Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης τα βιβλία Το Νόημα του Βασίλη Σεϊτανίδη, Η Επιστροφή του Κώστα Μ. Σοφούλη και Το Σώμα Μετέωρο του Κώστα Λαδόπουλου.

Το Νόημα
Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Η Δάφνη μπήκε σαν σίφουνας στη ζωή του. Στρογγυλοκάθισε και έμεινε εκεί θρονιασμένη για τα επόμενα σαράντα έξι χρόνια. Όχι πως έψαχνε για γαμπρό και τον βρήκε εύκαιρο. Το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό της. Με τις γυναίκες βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, σκέφτηκε. Αργότερα όμως, όταν τη γνώρισε καλύτερα, ήταν σίγουρος πως αυτή η κατά μέτωπον “επίθεση” ήταν τυπική εκδήλωση του ανέμελου και αυθόρμητου χαρακτήρα της. Πάντως, του έκανε “καμάκι” και συχνά την πείραζε γι’ αυτό. Έτρωγε μια Πέμπτη μεσημέρι στην τραπεζαρία των φοιτητών, χαμένος στους υπολογισμούς του. Ήταν στις αρχές του τρίτου χρόνου.
Η διατριβή του είχε προχωρήσει και τα στοιχεία που προέκυπταν ήταν πολύ πιο σημαντικά από ό,τι είχε προβλέψει ο καθηγητής του. Η αίσθηση ότι αυτός πρώτος έβγαζε κάποια νέα δεδομένα με τους υπολογιστές ήταν συναρπαστική.

Λίγα Λόγια για το Συγγραφέα

Ο Βασίλης Σεϊτανίδης γεννήθηκε τον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το 2ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην τάξη των θαυμάτων. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναγορεύτηκε διδάκτορας μετά από πενταετή εκπαίδευση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Χάμερσμιθ” του Λονδίνου. Σε μια δεύτερη φάση μετεκπαίδευσης εργάστηκε στο Νοσοκομείο “Μάουντ Σινά” του Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο οποίο και ολοκλήρωσε τη δεύτερη διατριβή του. Με τη διατριβή αυτή ανακηρύχθηκε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επί είκοσι επτά χρόνια διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Μεταξά” και επί δώδεκα χρόνια του Νοσοκομείου “Υγεία”, το οποίο υπήρξε και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου. Ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Μαζί με συναδέλφους του έχει γράψει δεκατέσσερα βιβλία κλινικής αιματολογίας και περισσότερα από εκατό άρθρα σε ελληνόφωνα και αγγλόφωνα ιατρικά περιοδικά. Είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Στεφάνου και έχει τρία παιδιά και δύο εγγόνια.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Τίτλος: Το Νόημα
Συγγραφέας: Βασίλης Σεϊτανίδης
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Σελίδες: 239

Η Επιστροφή
Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Τελικά πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω το στασίδι μου στην αυλή και να περάσω στο σπίτι. Η παρέα μέσα στο ευρύχωρο καθιστικό το είχε ρίξει στο κρασάκι, τιμώντας τους θρυλικούς μεζέδες της Μαντώς.
-Ε, καιρός ήταν να μας τιμήσεις, δα, είπε ο Δημήτρης, με γεμάτο το στόμα αλλά χαμογελαστός και πρόσχαρος. Μη νομίζεις πως δε σε είδαμε, συνέχισε, αλλά μας είπε η Μαντώ πως κάτι σε βασανίζει τώρα τελευταία και το σκέφτεσαι στη μοναξιά σου. Γι’αυτό και δεν σε περιμέναμε για ν’αρχίσουμε τα μπουκώματα. Αλλά, τι λέω; Εσύ έχεις πολύ καλύτερο διασκελισμό. Θα μας προλάβεις και θα μας ξεπεράσεις κιόλας στις μπούκες.
Κατάπιε κι έσκασε στα γέλια συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους στον υπαινιγμό για τη θρυλική λαιμαργία μου. Γρήγορα πέρασα σ’ εκείνη τη γλυκιά διάθεση που σου δίνει μια καλοδιάθετη παρέα που απρόσκλητα έρχεται για να δέσει αυθόρμητα την εγκατάστασή σου με τον ιστό της δικής της καθημερινότητας στον καινούργιο τόπο σου.
Γιατί, εδώ που τα λέμε, ύστερα από πενήντα τόσα χρόνια ο τόπος ήταν για την ιστορία μου νέος, αδιάφορα αν η δική μου ψυχή τον χρωμάτιζε σαν τη γη της επαγγελίας, όπου γύριζα σαν άσωτος λιποτάκτης. Λιποτάκτης, όμως, που είχε βάλει θεληματικά οριστικό τέλος στις περιπλανήσεις του για να παραδοθεί στο υπόλοιπο της μοίρας του. Αυτό ήταν το ελαφρυντικό μου. Άλλωστε, από την πρώτη ήδη μέρα που έφτασα εδώ, αναζητούσα σιωπηρά μέσα μου το σημάδι κάποιου γείτονα. Του γείτονα που όλοι μας έχουμε ανάγκη, ακόμη κι αν δεν το ομολογούμε, για να μην πνιγούμε στη μοναξιά της μεγαλειότητάς μας.

Λίγα Λόγια για το Συγγραφέα

Ο Κώστας Μ. Σοφούλης γεννήθηκε στη Σάμο το 1937 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, περνά τον περισσότερο καιρό του στη Μυτιλήνη. Στα μαθηματικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του αριστερού νεολαιίστικου κινήματος, και στη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, κατέληξε στη φυλακή ύστερα από καταδίκη του Έκτακτου Στρατοδικείου ως ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και τα Νέα. Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση. Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Διετέλεσε Υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια Διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός Γενικός Διευθυντής. Το 1984 ανέλαβε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επί πέντε χρόνια ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωσή του. Διετέλεσε Βουλευτής του Νομού Σάμου κατά την τριετία 1993-96.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Τίτλος: Η Επιστροφή
Συγγραφέας: Κώστας Μ. Σοφούλης
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Σελίδες: 365

Το Σώμα Μετέωρο
Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Οι εφτά ιστορίες με τον γενικό τίτλο ‘Το σώμα μετέωρο είναι σχεδόν παραληρηματικές. Εκτυλίσσονται στη δεκαετία του ’30, αλλά δεν είναι νοσταλγικές -οι νοσταλγίες είναι πεθαμένοι ιστοί- και δεν κατοικούν εκεί. Επισκέπτονται οι ίδιες -και τις επισκέπτονται- φωνές από το σήμερα και το αύριο.
Το μπλέξιμο τις κάνει να μοιάζουν μ’έναν περιστρεφόμενο και φλεγόμενο θάμνο που τον σηκώνει ψηλά ο άνεμος. Μουρμουρητά του Ζαν Μποντριγιάρ ακούγονται, πρόσωπα παραμορφώνονται, όπως αυτά του Φράνσις Μπέικον…
Ένα νήμα διαπερνάει αυτές τις ιστορίες, μια κόκκινη ακτίνα λέιζερ. Κινούνται στις παρυφές του κόσμου του ρεμπέτικου. Μικρασιάτες είναι τα πιο πολλά πρόσωπα, αλλά τα εφτά αυτά διηγήματα δεν κολλάνε σ’αυτό. Τα ρεμπέτικα υπάρχουν μόνο σαν αίσθηση μιας μουσικής που ακούγεται κάπου μακριά. Η γλώσσα τους είναι κομμάτι μαγκίτικη, αλλά αυτό δεν είναι επίδειξη στιλ. Άλλωστε, μέρος αυτής της γλώσσας χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα των σημερινών νέων ανθρώπων.
Για αυτούς τους νέους ανθρώπους είναι γραμμένες οι ιστορίες. Μπαίνουν σ’έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, απαντώντας -εν μέρει- σε σημερινές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες.

Λίγα Λόγια για το Συγγραφέα

Ο Κώστας Λαδόπουλος, από πατέρα Σμυρνιό και μάνα Σαλονικιά, είναι ένα ιδιότυπο είδος εντόμου. Γεννήθηκε το πάλαι ποτέ στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ήταν παρών τη στιγμή της γέννησης του. Εκείνη τη στιγμή στεκόταν στην Παλιά Παραλία και παρατηρούσε μια τεράστια μέδουσα. Φαντάσματα από μέδουσες τον συντροφεύουν ακόμα. Δεν βολευόταν πουθενά και ποτέ. Η ζωή του ήταν -και είναι- μια αδιάκοπη περιπλάνηση σε πραγματικά και φανταστικά τοπία. Δεν θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα, τον θεωρεί όμως πεισματάρη Μικρασιάτη. Σπούδασε αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, διάβασε άλλα τόσα, ζωγράφισε, έκανε πολλά προγράμματα για παιδιά, ήταν σιωπηλός στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, ώσπου έγινε για ένα φεγγάρι και ξεναγός, οπότε του λύθηκε η γλώσσα. Σήμερα είναι ιδιαίτερα ενεργός στο Διαδίκτυο και συνεχίζει να αυτοβομβαρδίζεται με ιδέες. Αυτό, βέβαια, στη χώρα όπου γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι κάτι που δεν το χρειάζεται κανείς (ακόμα). Απόλυτα συμφιλιωμένος με τον εαυτό του και το παρελθόν του, συνεχίζει αδιάκοπα να λάμνει, ενώ ο χρόνος τον έχει τελείως λησμονήσει.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Τίτλος: Το Σώμα Μετέωρο
Συγγραφέας: Κώστας Λαδόπουλος
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015
Σελίδες: 133

Προηγούμενο άρθροΓια να μη Χάνεσαι στη Γειτονιά- Πατρίκ Μοντιανό
Επόμενο άρθροΠερί ποιήσεως: Άννα Γρίβα και Λένα Καλλέργη