Το Juno Spacecraft (Διαστημόπλοιο) της NASA έστειλε εκθαμβωτικές φωτογραφίες από τον πλανήτη Δία και σημάδεψε ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της αστροφυσικής και της φωτογραφίας.

Η αποστολή έφτασε στον Δία ήδη από το 2016 και το Juno Spacecraft ήταν ενεργό και έστελνε λήψεις από το 2013. Αυτές κατά κύριο λόγο είχαν επιστημονικό ενδιαφέρον αφού αποτελούσαν λήψεις που εστίαζαν σε συγκεκριμένα δεδομένα.

Οι πρώτες μεγάλες και σημαντικές – φωτογραφικά – λήψεις έγιναν μόλις τον Φεβρουάριο του 2017. Αυτές συνεχίστηκαν στις 27 Μαρτίου όπου προστέθηκαν επιπλέον λήψεις του πλανήτη με πολύ υψηλή ανάλυση και ευκρίνεια.

Η NASA διαθέτει τις φωτογραφίες είτε σε απλή μορφή προβολής τύπου JPEG αλλά μπορεί να γίνει η λήψη τους και σε μεγάλο μέγεθος RAW μέσω της επίσημης ιστοσελίδας. Ο λόγος πρόκειται για την διάδραση του οργανισμού με τους χρήστες οι οποίοι μπορούν να λάβουν τις φωτογραφίες και να τις επεξεργαστούν. Έχοντας έτσι την ευχέρεια να δημιουργήσουν υπέροχες εικόνες από τις «ωμές» λήψεις.

Επεξεργασμένη Φωτογραφία της Επιφάνειας του Πλανήτη Δία από το Juno Spacecraft.
Επεξεργασμένη Φωτογραφία της Επιφάνειας του Πλανήτη Δία από το Juno Spacecraft.
Το ταξίδι και τα χαρακτηριστικά του Juno Spacecraft

Όπως προαναφέρθηκε, το Juno Spacecraft ξεκίνησε το ταξίδι του από την Γη στον Δία στις 5 Αυγούστου 2011. Ο στόχος του Juno Spacecraft εξ’ αρχής όπως τον αναφέρει η NASA είναι η κατανόηση της γένεσης και της εξέλιξης του Δία. Συγκεκριμένα να αναζητηθεί ένας συμπαγής πλανητικός πυρήνας και να καταγραφεί το μαγνητικό πεδίο. Έπειτα να παρατηρηθούν τα επίπεδα νερού και αμμωνίας και οι σχηματισμοί στο σέλας του πλανήτη.

Σχετικά τώρα με την τεχνική υποστήριξη. Η τεράστια κάμερα (Μεγάλη όσο ένα γήπεδο μπάσκετ) του Juno Spacecraft η Juno Cam επρόκειτο για μια υπέρ-ευρυγώνια κάμερα. Είναι σχεδιασμένη να λαμβάνει καθαρές εικόνες ειδικά από τους νεφελώδεις σχηματισμούς που κυριαρχούν στην επιφάνεια του πλανήτη.

Όπως βλέπουμε, η διαστημική φωτογραφία είναι και αυτή μια μορφή φωτογραφίας. Αν και πολύ περιορισμένη στην δυνατότητα της λήψης της, τουλάχιστον προσφέρεται έτσι σε εμάς, ελεύθερα. Έχουμε έτσι δυνατότητα για επεξεργασία και παρατήρηση της διαρκώς εξελισσόμενης τεχνολογικής προόδου και της ατέρμονης διαστημικής εξερεύνησης η οποία προκαλεί συνεχώς το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

Μια σύνοψη των φωτογραφιών μπορεί να βρεθεί εδώ.

Προηγούμενο άρθροΗ Πρόσληψη του Φωτογράφου Ming Thein για Υπεύθυνο Στρατηγικής της Hasselblad, μια εταιρική πρωτοπορία
Επόμενο άρθροΈκθεση: Ειδώλιο. Ένας μικρόκοσμος από πηλό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.