Οι Muzikal Ifade κλείνουν τρία χρόνια συνεργασίας και μιλούν στο Artic.gr για τη πορεία τους και για την επερχόμενη εμφάνιση τους στο 5ο Φεστιβάλ Βοτανικού. Οι Muzikal Ifade θα εμφανιστούν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στο χώρο «Το Λυχνάρι» στις 21.00.

Πείτε μας δύο λόγια για το πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας, τι σας έδωσε την ώθηση να δημιουργήσετε το ντουέτο Muzikal Ifade;


Οι Muzikal Ifade γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο το 2014…Η Γωγώ ήρθε από την Καλαμάτα και η Αλεξάνδρα από τη Θεσσαλονίκη με σκοπό να παρακολουθήσουν το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο σπουδών, γνωρίστηκαν, δέθηκαν κι ένα απόγευμα αποφάσισαν να πιουν ένα καφεδάκι μετά…μουσικής…και μάλιστα ζωντανής!

Ήταν πολύ απλό. Η Γωγώ επισκέφθηκε το σπίτι της Αλεξάνδρας, η Αλεξάνδρα της προσέφερε καφέ και δεν άργησαν να πιάσουν τα όργανα. Ρωτά η μία: «Τι κομμάτια ξέρεις να παίζεις?», απαντά η άλλη: «Παραδοσιακή μουσική». Και λέει η μία: «E πάμε το Μήλο μου κόκκινο για ζέσταμα!». Σηκώθηκε η γειτονιά στο… γλέντι.! Χρειάζονται κι άλλα για να έρθει η ώθηση..!

Η επιλογή των Σμυρναίικων και γενικότερα τον ανατολίτικων ήχων ήταν προαποφασισμένη λόγω πρότερης ενασχόλησης με αυτό το μουσικό είδος ή προέκυψε στη πορεία;


-Και η Γωγώ και η Αλεξάνδρα μελέτησαν Παραδοσιακή Μουσική στο Πανεπιστήμιο. Ήταν επιλογή τους από πολύ νωρίς να ασχοληθούν με αυτήν. Το ότι επικεντρώθηκαν στη Σμυρναίικη παράδοση ήταν και λόγω οργάνων, ιδιαίτερα όσον αφορά το σάζι, αλλά και λόγω του ότι οι προγιαγιάδες μας έρχονται από εκεί. Ωστόσο η αναζήτηση δεν σταματά εδώ. Προσπαθούν συνεχώς να βρουν το νέο ήχο σε αυτήν την παράδοση, διασκευάζοντας, ενορχηστρώνοντας με διαφορετικούς τρόπους και γενικά δοκιμάζοντας μέσα από ποικίλα πειράματα.!

Ποίοι καλλιτέχνες σας ενέπνευσαν να ασχοληθείτε με τη μουσική και πιο συγκεκριμένα με το κάθε είδος ξεχωριστά;


Ποιους να πρωτοξεχωρίσουμε..! Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγγίζουν όχι μόνο το θέμα έμπνευση, αλλά είναι πρότυπο για εμάς. Αυτοί προέρχονται από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ας πούμε για το είδος της μουσικής που ασχολούμαστε σημαντικές επιρροές αποτέλεσαν ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Ross Daly.

Συμπράττετε μουσικά δυο χρόνια. Να αναμένουμε κάτι σε ότι αφορά τη δισκογραφία από τις Muzikal Ifade;


Ναι βεβαίως! Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις ηχογραφήσεις μας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 και με το νέο έτος να κυκλοφορήσει ένα μίνι Άλμπουμ με αποκλειστικά πρωτότυπες συνθέσεις. Ήδη έχουμε κυκλοφορήσει την πρώτη μας οργανική σύνθεση με τίτλο ‘’Yzas’’ στο YouTube.

Το καλοκαίρι που πέρασε σας είδαμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Το χειμώνα θα συνεχιστούν οι εμφανίσεις σας;


Πράγματι ήταν ένα πολύ όμορφο καλοκαίρι. Είδαμε και φέτος πολλά όμορφα μέρη και κάναμε καινούργιους φίλους. Το χειμώνα θα εμφανιζόμαστε κυρίως σε γωνιές της Αθήνας. Θα επιχειρήσουμε ωστόσο να ανέβουμε για πρώτη φορά και στη συμπρωτεύουσα, την όμορφη Θεσσαλονίκη.

Muzikal Ifade
Οι Muzikal Ifade κλείνουν τρία χρόνια συνεργασίας και μιλούν στο Artic.gr για τη πορεία τους και για την επερχόμενη εμφάνιση τους στο 5ο Φεστιβάλ Βοτανικού

 

Ο κόσμος πως αντιδρά όταν βλέπει δυο νέα άτομα να στηρίζουν και να αγαπούν την παράδοση αλλά και να διατηρούν τις μνήμες του παρελθόντος;


Είναι πολύ συχνή αυτή η ερώτηση…ωστόσο δεν είμαστε οι μόνες! Πολλά σχήματα με συνομηλίκους μας και ακόμα πιο νέους ηλικιακά, ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική και μάλιστα επαγγελματικά. Είναι μεγάλη τιμή να συνεχίζει κανείς αυτή τη διαφύλαξη της από μνήμης μουσικής. Σαν είδος μουσικής είναι απαιτητικό όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως συνήθως. Το ρεπερτόριο είναι μεγάλο και η ιστορία του ακόμα περισσότερο. Από τις δικές μας εμπειρίες, το μόνο που έχουμε να τονίσουμε είναι ότι ο κόσμος μας αγκαλιάζει, συγκινείται, τραγουδά και χορεύει.

Το Φεστιβάλ του Βοτανικού είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση και φέτος κλείνει το 5ο χρόνο του. Πώς νιώθετε που λαμβάνετε μέρος σε αυτή;


Είναι μεγάλη η χαρά μας. Περιμέναμε μία τέτοια πρόσκληση από το φεστιβάλ αυτό και επιτέλους…ήρθε! Η σπουδαιότητά του κατά τη γνώμη μας αφορά την υποστήριξη που δίνει σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Στη σύγχρονη εποχή η εύρεση του κατάλληλου χώρου και η προώθηση μιας εκδήλωσης είναι από τα δυσκολότερα σημεία στην οργάνωση μίας παραγωγής καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Οι άνθρωποι που οργανώνουν το φεστιβάλ δίνουν πραγματικά τον καλύτερό τους εαυτό αφήνοντας τους καλλιτέχνες να επικεντρωθούν απλά…στην τέχνη τους!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας όνειρα και σχέδια, οι στόχοι των Muzikal Ifade;


Ευχή μας είναι πρωτίστως να μη σβήσει η φιλία που ενώνει την Γωγώ με την Αλεξάνδρα. Όσο αυτή η σχέση μένει δυνατή και σταθερή, τόσο οι Muzikal Ifade θα υπάρχουν και θα προχωρούν. Να κυκλοφορήσει επομένως ο πρώτος δίσκος, να παρουσιασθεί και θα εμφανιστούν οι επόμενοι στόχοι από μόνοι τους..!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ Βοτανικού εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΜαρία Καραχρήστου / Idiosyncratic fold έως 7/10
Επόμενο άρθρο«Κοίταξε τον καρκίνο στα μάτια» του Νικολάου Κολοκούρη