To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο Μουσική και Ποίηση προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας. στις 6 Μαρτίου 2016 στις 8 και μισή το βράδυ. Δύο ζευγάρια συνθετών και ποιητών κάθε μήνα, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους στη σκηνή του Τριανόν. Ο κύκλος Μουσική και Ποίηση 2015-2016 γίνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ.

Η πέμπτη και τελευταία βραδιά του κύκλου Μουσική και Ποίηση 2015/16 του δικτύου Music Is πραγματοποιείται την Κυριακή 6 Μαρτίου στο Τριανόν.  Στο πρώτο μέρος ο συνθέτης Jonas Kocher και ο ποιητής Πέτρος Γκολίτσης παρουσιάζουν την παράσταση «Η σάρκα των προσωρινών» («The flesh of the temporary»). Στο δεύτερο μέρος ο συνθέτης Νίκος Παναγιωτάκης και ο ποιητής Σωτήρης Σελαβής παρουσιάζουν την παράσταση «Looking forward…».

Πληροφορίες για την Εκδήλωση

  • Ημερομηνία: Κυριακή 6 Μαρτίου 2016
  • Ώρα: 20:30
  • Τοποθεσία: Πολυχώρος ΤΡΙΑΝΟΝ
  • Οδός: Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα
  • Πρόσβαση: Ηλεκτρικός: Στ. «ΒΙΚΤΩΡΙΑ»
  • Τιμή εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 8€
  • Κρατήσεις: musicisnetwork@gmail.com
  • Facebook Event
  • Facebook page
  • Παραγωγή: Δίκτυο Δράσης Music Is

Μέρος Πρώτο του κύκλου Μουσική και Ποίηση

Jonas Kocher + Πέτρος Γκολίτσης

«Η σάρκα των προσωρινών» / «The flesh of the temporary»

Η «Σάρκα των Προσωρινών» είναι μια μουσικο-ποιητική σύμπραξη του Ελβετού μουσικοσυνθέτη Jonas Kocher και του Θεσσαλονικιού ποιητή Πέτρου Γκολίτση, πάνω στην ομώνυμη ποιητική συλλογή.

Το έργο (ακορντεόν, συνθεσάιζερ και πιάνο) είναι μια minimal μουσική σύνθεση με ιδιότυπα ανοίγματα, μετεωρισμούς και εντάσεις, που ανοίγει με τα «Εισόδια (αντί καλωσορίσματος)» και το ποίημα ο «Πάσσαλος», όπου ακούμε το χαρακτηριστικό «έσπαζε πάνω μου το μαύρο φως», και κλείνει με τα «Εξόδια (Σαν ξόδι)» και το ποίημα «Η προεξοχή» όπου «τοπία κατεβαίνουν λαιμητόμοι/ πίδακες μες στο αίμα και στο φως». Στο ενδιάμεσο συμμετέχουμε σ’ ένα κατέβασμα στην «Πόλη κάτω από την πόλη, Θεσσαλονίκη 2013 μ.Χ.» και στο σωματικό DNA, και από εκεί ακολουθεί ένα ανέβασμα στον ιστορικό και πιο πάνω στον χρόνο της αστροφυσικής του σύμπαντος.

Ο σχηματισμός της μουσικοποιητικής κοσμολογίας των δύο νέων δημιουργών αναπραγματεύτεται, σύμφωνα με την κριτική, «την ύπαρξη από μια σκοπιά οντοβιολογική: όχι ως βιολογική (ή φυσική), ούτε ως οντολογική (ή μεταφυσική) απλώς οντότητα, αλλά με την άμεση υπέρβαση των δυο συνθετικών (όπως πρέπει να είναι κάθε ουσιαστική μεταφορά). Ένα έργο που δεν ανακαλεί ούτε σχολιάζει. Με ποιήματα-συνθέσεις όχι εκ των υστέρων, αλλά εν ενεργεία. Τώρα που ακούγονται και που διαβάζονται σ υ μ β α ί ν ο υ ν».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Σύνθεση: Jonas Kocher
  • Ποίηση: Πέτρος Γκολίτσης
  • Αφήγηση: Πέτρος Γκολίτσης
  • Αναλογικό synthesizer: Νίκος Κυριαζόπουλος
  • Ακορντεόν: Jonas Kocher
  • Πιάνο: Αλέξης Πορφυριάδης

Μέρος Δεύτερο του κύκλου Μουσική και Ποίηση

Νίκος Παναγιωτάκης + Σωτήρης Σελαβής

«Looking forward…»

Μια αναζήτηση μέσα από μια ηχητική αναδρομή, μια ευκαιρία εξερεύνησης, ένα ηχητικό ταξίδι με γνωστές και άγνωστες προεκτάσεις. Ένα παιχνίδι στο γνωστό και το άγνωστο, στο συγκεκριμένο και το τυχαίο. Με αφορμή το ποιητικό βιβλίο του Σωτήρη Σελαβή, «Κασετίνα»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Σύνθεση: Νίκος Παναγιωτάκης
  • Ποίηση: Σωτήρης Σελαβής
  • Ηχογραφημένο υλικό, Κιθάρα, Effect: Νίκος Παναγιωτάκης
  • Laptop, Live electronics: Δημήτρης Καραγεώργος
  • Laptop, Live electronics: Κωνσταντίνος Κούζας
  • Ηχητικές παρεμβάσεις, κρουστοί και πνευστοί ήχοι: Μαρία Χαλέπη
  • Απόδοση ποίησης: Ασημίνα Καθέρη

Για το δίκτυο δράσης Music Is:

Music Is Action Network

Το δίκτυο δράσης Music Is συντονίζεται από μια ομάδα μουσικών δημιουργών, εκπαιδευτικών και ερευνητών, που αναζητούν νέες καλλιτεχνικές και ερευνητικές διαδρομές, χωρίς στερεότυπα.

Επιδιώκουν την επικοινωνία και τη συνεργασία με τις δυνάμεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάπτυξη των τεχνών και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών.

Οι δράσεις του Music Is αφορούν τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων, εκδόσεων, ημερίδων, συναυλιών και εκδηλώσεων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα της μουσικής, καθώς και άλλες τέχνες.

Για τον Jonas Kocher:

Jonas Kocher
Jonas Kocher

Ο ακορντεονίστας και συνθέτης Jonas Kocher γεννήθηκε το 1977 στην Ελβετία. Τόσο στις αυτοσχεδιαστικές του δουλειές όσο και στις συνθέσεις του, μελετά τη διαδικασία της ακρόασης και της αντίληψης. Ως ακορντεονίστας εξερευνά τις δυνατότητες του μουσικού αυτού οργάνου, εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους παιξίματος, ενώ οι συνθέσεις του έχουν στοιχεία από σύνθεση για θέατρο, εγκατάσταση (installation), αλλά και κομμάτια για κονσέρτο (concert-piece).

Τέλος, ασχολείται και με τη διοργάνωση συναυλιών πειραματικής μουσικής.

Η προσωπική ιστοσελίδα του Jonas Kocher

Wikipedia

Για τον Πέτρο Γκολίτση:

Πέτρος Γκολίτσης
Πέτρος Γκολίτσης

Ο Πέτρος Γκολίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι ποιητής. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και δύο μελέτες για τη νέα ελληνική λογοτεχνία. Ποιήματα και συνεργασίες του σχετικές με την ποίηση έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, στον ημερήσιο τύπο και σε ανθολογίες. Διατηρεί την κριτική σύγχρονης ελληνικής ποίησης στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ποιήματα και δοκίμια του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε 7 γλώσσες. Παράλληλα σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Για το Νίκο Παναγιωτάκη:

Νίκος Παναγιωτάκης
Νίκος Παναγιωτάκης

Γεννήθηκε το 1963. Σε νεαρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές του στη μουσική μελετώντας κλασική κιθάρα. Από το 1983 εμφανίζεται ως κιθαρίστας. Οι πρώτες του συνθέσεις, κυρίως για θεατρικές παραστάσεις, έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από το 1988. Έκτοτε έχει γράψει πολλά έργα για σόλο όργανα, για μικρά σύνολα, σύνολα μουσικής δωματίου, για ορχήστρα, κονσέρτα για βιολοντσέλο, πιάνο κ.ά.

Η σχέση του με τον εκπαιδευτικό χώρο είναι στενή. Διδάσκει ήδη από το 1986. Από το 2002 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Μουσικής Πράξης. Από τον Ιανουάριο του 2000 έως το καλοκαίρι του 2006 είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στο μουσικό τμήμα του Πνευματικού κέντρου του Δήμου Χαϊδαρίου. Από το 2004 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Για το Σωτήρη Σελαβή:

Σωτήρης Σελαβής
Σωτήρης Σελαβής

Ο Σωτήρης Σελαβής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι Διπλωματούχος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γνωρίζει γερμανικά, ιταλικά και αγγλικά. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Το 2004 ποίημά του απέσπασε την 1η θέση μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών σε πρόγραμμα για την ανάδειξη νέων συγγραφέων στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου. Το 2005 ποιήματά του απαγγέλθηκαν από την ηθοποιό Βίκυ Σκευοφύλακα σε μελοποίηση της μουσικού Αλεξάνδρας Περιστεράκη στο πολιτιστικό κέντρο Παλατάκι. Ασχολείται παράλληλα με τη ζωγραφική και κατά καιρούς έχει παρακολουθήσει μαθήματα σε εργαστήρια ζωγραφικής και ατελιέ. Το 2011 δημιούργησε τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορεί: Το κατορθωμένο σώμα, Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός
Επόμενο άρθροΜικρή Άρκτος – Η νέα ταινία της Ελισάβετ Χρονοπούλου