Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου παρευρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο του Νίκου Ορέστη Χανιωτάκη στο Θησείον. Η παράσταση είναι μία συμπαραγωγή των Μανόλη Σάρδη και ΜΥΘΩΔΙΑ και προσφέρεται προς το (εκπαιδευτικό και μη) κοινό στο θέατρο Θησείον, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τα σχολεία που επιθυμούν να δουν την παράσταση, μπορούν να επιλέξουν σε ποιον από τους τρεις χώρους θα την δουν. Το ευρύ κοινό, μπορεί να παρακολουθήσει την παράσταση κάθε Κυριακή στις 16:30 στο Θησείον.

Το έργο

Το μυθιστόρημα Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο του Δημήτρη Σπύρου κυκλοφόρησε το 2011 από τις Εκδόσεις Πατάκη (σειρά Περιστέρια). Θέμα του βιβλίου είναι η ζωή στην επαρχία τη δεκαετία του ’60 και η δικτατορία. Τα δύσκολα αλλά ηρωικά χρόνια του εθνικού μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δίνουν τροφή για ένα έργο που μεταφέρει τη δύναμη της μουσικής του. Παιδιά της αλάνας και του βουνού αποτελούν ίσως σήμερα μία γραφικότητα, αλλά πριν μισό αιώνα ήταν ο κοινός κανόνας. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο θέατρο και τη διασκευή υπογράφει ο σκηνοθέτης της παράστασης Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης.

Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο
Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο για πρώτη φορά στο θέατρο

Υπόθεση: Στο Πετροχώρι (η γνωστή μας Ζάτουνα) τη δεκαετία του ’60, εκτυλίσσονται ιδιότυπες, σκληρές και πολλές φορές ανελέητες μάχες στον πετροπόλεμο, με πρωταγωνίστριες την πάνω και την κάτω ρούγα. Ώσπου ο ερχομός ενός εξόριστου μουσικοσυνθέτη φέρνει τα πάνω κάτω στην κλειστή κοινωνία μέχρι που τα παιδιά παρατάνε τις πέτρες για να ακούσουν τις εξαίσιες μελωδίες που βγαίνουν απ’ το πιάνο! Ο πετροπόλεμος, άγνωστος στους σημερινούς εφήβους, δεν ήταν απλώς ένα παιχνίδι. Είχε τους κανόνες και το τελετουργικό του, που τηρούνταν με ευλάβεια…

Η παράσταση

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης έχει αφιερωθεί στο όχι και τόσο δημοφιλές θέατρο για εφήβους με παραστάσεις που έχουν αγαπηθεί από το κοινό. Φέτος για πρώτη φορά καταπιάνεται μ’ ένα ελληνικό έργο και ειδικότερα διασκευάζει ο ίδιος ένα μυθιστόρημα. Η θεατρική του γλώσσα διαφοροποιείται ελαφρώς από αυτήν του λογοτέχνη Δημήτρη Σπύρου και δίνει μία δραματουργία ζωντανή και άμεση. Έχει στη διάθεσή του πέραν από την πάντα ελκυστική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και έναν πολυτάλαντο «νέο» θίασο, που δίνεται στην ελαφράδα και στο παιχνίδι. Ξεχωρίζει η παρουσία του Γιάννη Καλαντζόπουλου, ηθοποιού ταγμένου στο θέατρο για παιδιά.

Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία της παράστασης Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο αξιώνουν να έχουν ένα λαογραφικό χαρακτήρα και το κατόρθωσαν σε κάποιο βαθμό. Η παράσταση έχει λιτό σκηνικό χώρο, αλλά τα σκηνικά αντικείμενα οριοθετούν τον χώρο και μεταφέρουν την εποχή του έργου. Την δράση συμπληρώνουν οι βιντεοπροβολές στο φόντο της σκηνής. Προσωπικά, θα μπορούσα να δω την παράσταση και χωρίς τα βίντεο. Η προβολή που ξεχωρίζει είναι αναμφισβήτητα το ιστορικό αρχείο με τον Μίκη Θεοδωράκη.

Τα κοστούμια των ηθοποιών (Αναστασία Σπάνθη) που υποδύονται παιδιά παραπέμπουν στις φωτογραφίες των γονιών μας και τα παλιά αναγνωστικά, ενώ τα διάφορα κοστούμια του Καλαντζόπουλου, αναπαριστούν φιγούρες της επαρχίας. Ωστόσο, τα παιδικά ενδύματα θα μπορούσαν να ήταν λιγότερο εύτακτα για να συνάδουν με την «αγριάδα» των παιχνιδιών τους. Κεντρική θέση στην παράσταση έχουν τα μουσικά όργανα που δίνουν και τη φυσιογνωμία της παράστασης. Ειδικότερα, ξεχωρίζει η παρουσία του χαρισματικού Στέφανου Παπατρέχα με την κιθάρα και οι σκηνές όπου ο Γεράσιμος Σκαφιδάς (Μίκης Θεοδωράκης) έχει το πιάνο του.

Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο
Στιγμιότυπο από την παράσταση
Ο θίασος

Ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο έχει συνθέσει έναν θίασο με ανομοιογενή ταλέντα που συνθέτουν την ταυτότητα της παράστασης. Από τη μία πλευρά, έχουμε νέους ηθοποιούς που κατακτούν την σκηνή κι επικοινωνούν το πνεύμα του έργου. Τα ατίθασα αγόρια που γλυκαίνονται από τα καλοβαλμένα και περιποιημένα κορίτσια, περιγράφονται γλαφυρά. Ξεχωρίζω τον Δημήτρη Σταματελόπουλο, τον (κιθαριστή) Στέφανο Παπατρέχα, την Από την άλλη πλευρά, έχουμε την επιδραστική παρουσία του Καλαντζόπουλου, με την χαρακτηριστική φωνή. Στη δεύτερη φάση του έργου, ο πετροπόλεμος «μερώνει» από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο υποδύεται ο Γεράσιμος Σκαφιδάς.

Κλείνοντας, Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο είναι μία παράσταση που κάνει αισθητό αυτό που πρεσβεύει, και επικοινωνεί ικανοποιητικά την ανεμελιά της επαρχίας με την δύσκολη ζωή την περίοδο της Δικτατορίας. Καταφέρνει να έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα χωρίς στείρο διδακτισμό.

«Το πέρασμα απ’ την παιδική ηλικία στην εφηβεία κι απ’ την εφηβεία στην ενηλικίωση είναι δυο βαθιές ανάσες. Εκεί που ‘χεις δέρμα μαλακό, ξυπνάς ένα πρωί κι έχεις βγάλει χνούδι. Κι αυτό που χτες ήτανε χνούδι, την επόμενη γίνεται τρίχα σκληρή»

Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο:
Διασκευή-σκηνοθεσία: Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης
Είδος: Δραματοποιημένη ιστοριογραφική λογοτεχνία
Προτεινόμενη ηλικία: 8-15 ετών/ευχάριστη παρακολούθηση απ’ όλες τις ηλικίες
Ατού: Ζωντανή μουσική με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, λαογραφία

Πληροφορίες για την παράσταση Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο

  • Συντελεστές της παράστασης:
  • Πρωτότυπο κείμενο: Δημήτρης Σπύρου
  • Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Νίκος Ορέστης Χανιωτάκης
  • Μουσική Διδασκαλία – Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μαθές
  • Σκηνικά: Έλλη Εμπεδοκλή
  • Κοστούμια: Αναστασία Σπάνθη
  • Επιμέλεια κίνησης-Χορογραφίες: Μαργαρίτα Βαρλάμου
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Κομνινίδου
  • Παίζουν: Μπέτυ Αποστόλου, Ισιδώρα Δωροπούλου, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Στέφανος Παπατρέχας, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος.
  • Συμπαραγωγή: Μανόλης Σάρδης / PRO4 & Καλλιτεχνική εταιρεία ΜΥΘΩΔΙΑ
  • Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θησείον, Διεύθυνση: Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, Τηλέφωνο: 210.3255444
  • Τιμές εισιτήριων: 10 ευρώ
  • Ημέρα και ώρα παράστασης: κάθε Κυριακή στις 16:30
  • Κρατήσεις για σχολεία: Μαργαρίτα Κυριακού (210.9242339, 6983.682869), Νίκος Χανιωτάκης (6972.983228, 210.6993647), Γεράσιμος Σκαφίδας (6976.131407)
  • Facebook | Ticketservice
Προηγούμενο άρθροΤο άγαλμα που κρύωνε του Χρήστου Μπουλώτη στο Μουσείο Μπενάκη
Επόμενο άρθροTen Horizons από την ομάδα “The Instrument” στο ΚΕΤ
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.