Οι μουσικές στιγμές του 2017 που ξεχωρίσαν κατά τη διάρκεια του έτους

Οι μουσικές στιγμές του 2017 που ξεχωρίσαν κατά τη διάρκεια του έτους

μουσικές στιγμές του 2017
Οι μουσικές στιγμές του 2017 ήταν πολλές, ποικίλες και όμορφες. Από αυτές ξεχωρίσαμε κάποιες που κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού

Οι μουσικές στιγμές του 2017 ήταν πολλές, ποικίλες και όμορφες. Από αυτές ξεχωρίσαμε κάποιες που κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού και κατά πάσα πιθανότητα όσοι παρευρεθήκαμε σε αυτές, θα τις θυμόμαστε για πάντα! Κορυφαίες μουσικές στιγμές του 2017 όπως η συναυλία του Yann Tiersen και η συναυλία της Vanessa Mae στο Ηρώδειο αντίστοιχα, η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τον Γιώργο Περρή στο Μαρούσι και η ιστορική συναυλία – αφιέρωμα στην Cesaria Evora για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου της ξυπόλητης ντίβας με την συμμετοχή της επίσης μεγάλης ντίβας της Fado, Dulce Pondes.             


Γιώργος Νταλάρας – Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας – Ηρώδειο – 30 Ιουνίου

  της Άννας Μαράκη

Μία από τις μουσικές παραστάσεις του 2017 που ξεχώρισε είναι αυτή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας που γιόρτασε τα είκοσι χρόνια ίδρυσής της με μία μοναδική συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο Ηρώδειο. Η παράσταση είχε τίτλο «Μη μου γράφεις γράμματα…», στην οποία ακούστηκαν τραγούδια που αφορούν την ξενιτιά και την μετανάστευση. Σε αυτή τη μουσική εμφάνιση συμμετείχαν οι Encardia, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λεωνίδας Μπαλάφας , Θοδωρής Κοτονιάς, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρίνα Σάττι.

μουσικές στιγμές του 2017
Μία από τις μουσικές παραστάσεις του 2017 που ξεχωρίσαμε είναι η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας που γιόρτασε τα είκοσι χρόνια ίδρυσής της με μία μοναδική συναυλία που πραγματοποίησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου στο Ηρώδειο

Ήταν ένα υπέροχο μουσικό θέαμα που μετέφερε στο κοινό το μήνυμα της ενότητας που θα πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, αλλά και το πόνο που βιώνουν άνθρωποι που μεταναστεύουν. Για την ακρίβεια αποτέλεσε ένα μουσικό ταξίδι που αφορούσε το ξεριζωμό των λαών της Νότιας Ευρώπης.

Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Γιώργος Περρής – Αίθριο Θέατρο – 5 Ιουλίου

της Άννας Μαράκη

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Γιώργος Περρής παρέθεσαν στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου 2017 μια εξαιρετική συναυλία στο Αίθριο Θέατρο. Οι καλλιτέχνες μας χάρισαν μία μουσική «ηλιοφάνεια», αφού μας ταξίδεψαν σε άλλους μουσικούς κόσμους. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας η Ευανθία Ρεμπούτσικα , ως μία αξιόλογη performer, κατάφερε να μας ταξιδέψει σε ανατολικούς ρυθμούς και μελωδίες. Λίγο αργότερα ο αέρας της συναυλίας άλλαξε πορεία και κατευθυνθήκαμε προς πιο Ευρωπαϊκά ακούσματα. Απολαύσαμε το εξαίρετο Γιώργο Περρή να αποδίδει με την υπέροχη φωνή του ελληνικά και γαλλικά τραγούδια, με αποκορύφωμα την ερμηνεία τους στο je suis malade που πραγματικά συντάραξε το κοινό.

μουσικές στιγμές του 2017
Η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Γιώργος Περρής παρέθεσαν στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου 2017 μια εξαιρετική συναυλία στο Αίθριο Θέατρο

 

Yann Tiersen – Ηρώδειο – 13 Ιουλίου

 της Άννας Μαράκη

Μια ακόμα σημαντική μουσική στιγμή του 2017 ήταν η συναυλία του εξαιρετικού Yann Tiersen. Στις 13 Ιουλίου τον είδαμε να καταθέτει την ψυχή του ένα μοναδικό μουσικό θέαμα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

μουσικές στιγμές του 2017
Μια ακόμα σημαντική μουσική στιγμή του 2017 ήταν η συναυλία του εξαιρετικού Yann Tiersen. Στις 13 Ιουλίου τον είδαμε να καταθέτει την ψυχή του ένα μοναδικό μουσικό θέαμα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ο συνθέτης μας προσκάλεσε σε μια απίστευτα μυσταγωγική βραδιά για να απολαύσουμε όλες εκείνες τις μινιμαλιστικές και νοσταλγικές του μελωδίες, που δίνουν μία άλλη νοηματοδότηση στην έννοια της κλασικής μουσικής. Η βραδιά υπήρξε τόσο οικεία όπως μία ανάμνηση μας βγαλμένη από το παρελθόν. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν μια χούφτα νότες που ανέβλυζαν ευαισθησία και ανίχνευαν με έναν ιδιάζον μουσικό τρόπο τη γοητεία και τις ευωδιές του έρωτα.

 

Vanessa Mae – Ηρώδειο – 5 Οκτωβρίου

της Άννας Μαράκη

Η Vanessa Mae παρέθεσε ένα ξεχωριστό εφ’ όλης της ύλης show στις 5 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο και κατάφερε με την μουσική να μαγέψει το κοινό που βρισκόταν εκεί! Η ατμόσφαιρα που δημιούργησε η ίδια και οι συνεργάτες της επί σκηνής μας μάγεψε ολοκληρωτικά. Ήταν πραγματικά μια μεγάλη βραδιά αφού η Vanessa Mae μας παρέθεσε συνθέσεις του Μπαχ, του Μπετόβεν, του Μπράμς, του Βιβάλντι αλλά και τάνγκο μελωδίες, Ινδική μουσική, αμερικανική και ευρωπαϊκή ποπ, καθώς και κομμάτια του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον μοναδικό ηλεκτρικό της βιολί και τις ενορχηστρώσεις της δημιούργησαν ένταση αλλά και κορύφωση σε αυτό το μουσικό θέαμα.

Εν πάση περίπτωση και από μόνο του το γεγονός πως είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μία από τις κορυφαίες μορφές της μουσικής του 21ου αιώνα στο ιστορικότερο ωδείο του κόσμου το κατατάσσει μέσα στις κορυφαίες μουσικές στιγμές του 2017.

μουσικές στιγμές του 2017
Η Vanessa Mae παρέθεσε ένα ξεχωριστό εφ’ όλης της ύλης show στις 5 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο και κατάφερε με την μουσική της μαεστρία να μαγέψει το κοινό που βρισκόταν εκεί!

 

Cesaria Evora – Gazi live – 18 και 19 Νοεμβρίου

της Άννας Μαράκη

H Σεζάρια Εβόρα, η μεγάλη ξυπόλυτη ντίβα της μουσικής, τιμήθηκε με δύο μουσικές παραστάσεις στο Gazi Live στις 18 και 19 Νοεμβρίου. Η μουσική αυτή εκδήλωση ήταν μία από τις εξαιρετικές μουσικές στιγμές του 2017 και αποτέλεσε αφιέρωμα για τη ζωή και τα τραγούδια της ξυπόλητης ντίβας από το Πράσινο Ακρωτήριο.

μουσικές στιγμές του 2017
H Σεζάρια Εβόρα, η μεγάλη ξυπόλυτη ντίβα της μουσικής, τιμήθηκε με δύο μουσικές παραστάσεις στο Gazi Live στις 18 και 19 Νοεμβρίου

Συμμετείχε η Cesaria Evora Orchestra, η Ντούλτσε Πόντες που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τη μεγάλη ερμηνεύτρια , αλλά και νέες φωνές όπως οι Nancy Vieira, Lucibela, Grace Evora, Elida Almeida. Η αγάπη του κόσμου για την ξυπόλυτη ντίβα δεν είχε προηγούμενο, αφού το κατάμεστο κοινό του Gazi live απόλαυσε μουσικές της μεγάλης καλλιτέχνιδας του Πράσινου Ακρωτηρίου. Τα λόγια ήταν περιττά, αφού η ατμόσφαιρα ήταν τόσο έντονη και μεθυστική που το κοινό τραγουδούσε πολλές φορές μαζί με τους ερμηνευτές.

 

Angela Gheorghiu – Μάριος Φραγκούλης – Ηρώδειο – 23 Σεπτεμβρίου

του Βασίλη Παπαβασιλείου

Η Angela Gheorghiu και ο Μάριος Φραγκούλης το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 έδωσαν μία μαγευτική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Οι υπέροχες φωνές των δύο μεγάλων λυρικών ερμηνευτών γέμισαν τις ψυχές μας με νότες που ήταν σαν βγαλμένες από παραμύθι και μας προσέφεραν μια μοναδική εμπειρία.

Με βεβαιότητα μπορώ να πω πως η συναυλία αυτή μας άφησε μια γλυκιά γεύση και νοσταλγία στην καρδιά. Ήταν μια συναυλία που ενέπνευσε και δημιούργησε νέες, υψηλότερες απαιτήσεις στο κοινό. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ντουέτα αλλά και άριες που ξεσήκωσαν το κοινό. Κομμάτια γνωστά από έργα κλασσικά όπως την Carmen, τον Don Giovanni, την Tosca και το Phandom of the Opera αλλά και σύγχρονα όπως το West side story, τον Caruso και φυσικά την έκπληξη της βραδιάς το Πάει έφυγε το τρένο του Μάνου Χατζιδάκι. Έκπληξη όχι γιατί εντάχθηκε στο πρόγραμμα της συναυλίας αλλά γιατί το ερμήνευσε στα Ελληνικά η Angela Gheorghiou.

Angela Gheorghiu και Μάριος Φραγκούλης στο Ηρώδειο (Foto by Θωμάς Δασκαλάκης)
Angela Gheorghiu και Μάριος Φραγκούλης στο Ηρώδειο (Foto by Θωμάς Δασκαλάκης)

 

Βελεσιώτου, Μουτσάτσου, Αλικάκη –Γυναίκες – Γυάλινο Μουσικό Θέατρο-14 Οκτωβρίου

της Άννας Μαράκη

Οι «Γυναίκες», ένα έργο το οποίο ως κείμενο συνέθεσε η Αναστασία Μουτσάτσου, ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από τις 14 Οκτωβρίου του 2017. Σε αυτή τη μουσικοθεατρική παράσταση συμμετείχαν ακόμα η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Μυρτώ Αλικάκη. Η εκδήλωση είχε επίκεντρο τη ψυχοσύνθεση της γυναίκας. Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει το θεατρικό λόγο και τη μουσική. Με άλλα λόγια ήταν ένα μουσικοθεατρικό «κράμα» που συνδύαζε τη πρόζα με τη μουσική, το δραματικό με το κωμικό στοιχείο και στόχευε στη πνευματική «κάθαρση» του θεατή.

Το ρόλο της «Γυναίκας» και της εκτέλεσης του μονολόγου ανέλαβε να υποδυθεί η Μυρτώ Αλικάκη, η οποία καλείται να αναδείξει όλους εκείνους τους ρόλους που έχει η γυναίκα στη καθημερινότητά της. Τους ρόλους της μάνας, της συζύγου, της νοικοκυράς, της κόρης. Αντικρίσαμε την φύση της γυναίκας σε όλη της την υπόσταση και μία όψη των εμπειριών που βιώνει. Μουσικά την Μυρτώ Αλικάκη πλαισίωναν με πολλά γνωστά τραγούδια η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Αναστασία Μουτσάτσου, οι οποίες συνέβαλαν στην κορύφωση της εκπληκτικού αυτού θεάματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σκηνογραφικό περιβάλλον απογείωσαν την ατμόσφαιρα. Το δέντρο που είδαμε πάνω στη σκηνή σηματοδοτεί άλλοτε το σπίτι της γυναίκας, άλλοτε το καταφύγιο της αλλά και την απειλή που βιώνει από αυτό.

μουσικές στιγμές του 2017
Οι «Γυναίκες», ένα έργο το οποίο ως κείμενο συνέθεσε η Αναστασία Μουτσάτσου, ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο από τις 14 Οκτωβρίου του 2017

 

Παπακωνσταντίνου – Αντωνοπούλου – Ιωάννου – «9:05» – Θέατρο Διάνα – 24 Μαρτίου

του Βασίλη Παπαβασιλείου

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Οδυσσέας Ιωάννου, παρουσίασαν μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «9:05» (Εννέα και πέντε) σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη. Επρόκειτο για μία παράσταση με έντονο πολιτικό χαρακτήρα και σε ύφος διαμαρτυρίας, μίας διαμαρτυρίας συνειδητοποιημένης όμως και χωρίς «κορόνες». Το «ταξίδι» της παράστασης στις μνήμες αποτελεί μια οδυνηρή επισήμανση της φαύλης πορείας της ιστορίας ενώ τονίζει την ανάγκη για αντίδραση. Δεν θα περίμενε φυσικά κανείς κάτι λιγότερο από τη σύνθεση αυτής της ομάδας υπό της οδηγίες ενός εκ των τελευταίων μεγάλων Ελλήνων σκηνοθετών. Η παράσταση μας προσέφερε απλόχερα έντονες συγκινήσεις, γενναίους προβληματισμούς και αξιομνημόνευτες στιγμές! Σίγουρα η παράσταση «Εννέα και πέντε» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μουσικές στιγμές του 2017.

μουσικές στιγμές του 2017
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Οδυσσέας Ιωάννου, παρουσίασαν μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο «9:05» (εννέα και πέντε) σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη

 

Γκαμπριέλα Μοντέρο – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – 14 Δεκεμβρίου

της Άννας Μαράκη

Φυσικά από την σύντομη ανασκόπηση μας για τις σημαντικότερες μουσικές στιγμές του 2017 δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών της Γκαμπριέλα Μοντέρο στις 14/12/2017.

μουσικές στιγμές του 2017
Η Γκαμπριέλα Μοντέρο παρέθεσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14/12

Είναι μία από τις σημαντικότερες πιανίστριες του καιρού μας, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλη μουσική πορεία. Στην πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας παρουσίασε ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με ακούσματα από τον Σούμπερτ ως τον Σούμαν. Παράλληλα ακούστηκαν δικές της συνθέσεις αλλά και συνθέσεις του «δικού μας» Βαγγέλη Παπαθανασίου.  Στην συναυλία αυτή απέδειξε πως η τεχνική, ο αυτοσχεδιασμός και η συναισθηματική εκφραστικότητα για αυτήν είναι τα στοιχεία που ολοκληρώνουν τόσο την ίδια και την δουλειά.

 

Διαβάστε περισσότερα μουσικά άρθρα εδώ

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply