Είναι τραγούδια που κάποιοι από εμάς τα ακούσαμε πρώτη φορά στις επανεκτελέσεις τους και πιστέψαμε ότι είναι η πρώτη κυκλοφορία. Είναι και άλλα που μας έκαναν να επιβεβαιώσουμε ότι η «πρώτη φορά» δεν είναι πάντα η καλύτερη. Μιλάμε για διασκευές τραγουδιών που μας έκαναν να επιστρέψουμε στο αιώνιο ερώτημα: «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα». Αυτές είναι 13 από τις καλύτερες μουσικές διασκευές και σας παρουσιάζουμε την ιστορία τους.

 

  • “The Man Who Sold The World” – David Bowie/Nirvana

Η πρώτη ερμηνεία ήταν αυτή του David Bowie το 1970, από τον ομώνυμο δίσκο,  ωστόσο εκείνοι που απογείωσαν το τραγούδι ήταν οι Nirvana, σε μια τελείως διαφορετική εκτέλεση. Ο ποπ ήχος μετατράπηκε σε ένα μελαγχολικό τόνο. Μάλιστα, Ο Bowie είπε για αυτή τη διασκευή: «Σοκαρίστικα όταν ανακάλυψα ότι η δουλειά μου αρέσει στον Cobain  και πάντα ήθελα να τον ρωτήσω τους λόγους για τους οποίους διασκεύασε το “The Man Who Sold The World”». Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι πολλοί έρχονταν και του έλεγαν «είναι ωραίο που διασκευάζεις ένα τραγούδι των Nirvana»

 

  • “Tainted Love” – Gloria Jones/Soft Cell/Marilyn Manson
Marilyn Manson - Tainted Love
Marilyn Manson – Tainted Love

Οι περισσότεροι από εμάς μάθαμε το συγκεκριμένο κομμάτι από τους Soft Cell το 1981. Η αλήθεια είναι ότι το τραγούδι που έκανε γνωστό τους Soft Cell (και υπήρξε η μοναδική τους επιτυχία δεν ανήκε καν στους ίδιους, αλλά στην Gloria Jones που το ερμήνευσε πρώτη το 1976. Ωστόσο, το 2001, ο Marilyn Manson πήρε το κομμάτι και το έκανε αγνώριστο: Gothic διάθεση, μαύρο φόντο κι ένα μαθητικό πάρτι μετατρέπεται σε απαγορευμένη γιορτή: Αν μη τι άλλο εμπνευσμένο video clip και πολύ μακριά από εκείνο των Soft Cell.

 

  • “Knockin’ on Heaven’s Door” – Bob Dylan/Guns ‘n’ Roses

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει διασκευαστεί τόσες πολλές φορές που είχαμε σχεδόν ξεχάσει ότι η πρώτη εκτέλεση ανήκει στον Bob Dylan το 1973. Από τότε, πολλοί τραγουδιστές πειραματίστηκαν μαζί του, όπως η Avril Lavigne και Antony and The Johnsons. Ωστόσο, είναι μάλλον γενικώς αποδεκτό ότι οι Guns ‘n’ Roses ήταν αυτοί που έκαναν την καλύτερη διασκευή, τον Μάιο του 1992.

 

  • “Wicked Game” – Chris Isaak/HIM

Οι σκοτεινοί Φινλανδοί επιχείρησαν να «πειράξουν» μια από τις καλύτερες ερωτικές μπαλάντες όλων των εποχών, προσδίδοντάς της έναν ροκ ήχο. Και τα κατάφεραν. Κάπου στο 1998, το “Wicked Game” χάρισε τη φήμη στους πρωτοεμφανιζόμενους τότε HIM, κάνοντας τον Ville Valo να ξεχωρίσει με την βαθιά, βαρύτονη φωνή του.

 

  • “You’re So Vain” – Carly Simon / Marilyn Manson

Ακόμη ένα παράδειγμα «αγνώριστης» διασκευής είναι αυτή του “You’re So Vain”, που κανείς δεν νομίζω να το θυμάται στην πρώτη του εκτέλεση από την Carly Simon στα 1972. Και φυσικά ούτε αυτό το κομμάτι ξέφυγε από τις σκοτεινές ορέξεις του Manson. Να σημειωθεί ότι στο cover του Manson, στην κιθάρα βρίσκεται ο Johnny Depp. Και το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ικανοποιητικό.

 

  • “Sweet Dreams” – Eurythmics/Marilyn Manson

Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το cover του Sweet Dreams από αυτή τη λίστα. Και πάλι Marilyn Manson. H διασκευή είχε γίνει βούτυρο στο ψωμί του MTV, κάνοντας τον Manson να καθιερωθεί στη mainstream μουσική σκηνή. Μάλιστα, στην διασκευή έχουν προστεθεί κάποιες γραμμές που δεν υπήρχαν στην αρχική ερμηνεία: “I wanna use you and abuse you/I wanna know what’s inside you”, “I’m gonna use you and abuse you/I gotta know what’s inside you.” .

 

  • “Running up that Hill” – Kate Buch/Placebo
Placebo - Running Up That Hill
Placebo – Running Up That Hill

Με λίγα λόγια: Το 1985, η Kate Buch ερμηνεύει το “Running up that Hill” και γίνεται επιτυχία. To 2003 οι Placebo το διασκευάζουν και κανείς δεν θυμάται πλέον την Kate Buch. Πικρό αλλά αληθές. H διασκευή έχει παίξει ως soundtrack σε διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές όπως το “Vampire Diaries” και το “CSI: Crime Scene Investigation”. To κομμάτι διασκευάστηκε επίσης από τους Within Temptation, αλλά «πειράχτηκε» και ως remix με μια πιο trance διάθεση.

 

  • “Feeling Good” – Nina Simone/Michael Buble/Muse

Το συγκεκριμένο κομμάτι γράφτηκε για ένα μιούζικαλ το 1964. Η Nina Simone, το 1965 το ηχογράφησε για το album “ I Put a Spell on You” και το έφερε στο φως. Χρόνια μετά, ο Michael Buble έδωσε ένα πιο jazz τόνο, ενώ  οι Muse διασκεύασαν το κομμάτι, αποδεικνύοντας ότι η μουσική και το tempo μπορούν να μεταμορφώσουν τους ίδιους στίχους κάθε φορά σε κάτι νέο και φρέσκο.

 

  • Do I Wanna Know?” – Arctic Monkeys/Katerine Duska

To τραγούδι που έκανε όλο τον κόσμο να μιλά για τους Arctic Monkeys βρήκε το δάσκαλό του. Η ερμηνεία της Katerine Duska, απλά εκπληκτική, με αρκετή δόση ερωτισμού και απόγνωσης. “Do I Wanna Know?”.

 

  • “Shadowplay” – Joy Division/The Killers
The Killers - Shadowplay
The Killers – Shadowplay

Οι The Killers διασκεύασαν το 2007 το Shadowplay για την ταινία “Control”, που περιγράφει την πορεία των Joy Division και την ζωή του Ian Curtis. Το 2013 ο κιθαρίστας των JD, Bernard Sumner κάλεσε τον Brandon Flowers και την παρέα του στη σκηνή του Festival Estéreo Picnic, όπου και ερμήνευσαν για πρώτη φορά live το τραγούδι.

 

  • “I Will Always Love You” – Dolly Parton/Whitney Houston

Κι όμως, το κομμάτι που ανέδειξε την Whitney Houston σε μια από τις μεγαλύτερες φωνές όλων των εποχών, δεν είναι δικό της. Το “Ι Will Always Love” you ωστόσο γνώρισε τη δόξα το 1992 μέσα από τη διασκευή του και όχι το 1974 οπότε και πρωτοκυκλοφόρησε με τη φωνή της Dolly Parton. Και όχι χωρίς λόγο αφού η ερμηνεία της αδικοχαμένης τραγουδίστριας έμεινε ανεξίτηλη.

 

  • “Hurt” –  Nine Inch Nails/Johnny Cash

Οι Nine Inch Nails κυκλοφόρησαν το Hurt το 1995, κερδίζοντας ένα βραβείο Grammy για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς. Το 2002 όμως, ο Johnny Cash διασκεύασε το κομμάτι με αποτέλεσμα -τουλάχιστον οι νεότεροι- να το έχουν συνυφασμένο με το όνομά του. Το “Hurt” ήταν το τελευταίο hit του Cash πριν τον θάνατό του.

 

  • “Summer Wine” – Nancy Sinatra & Lee Hazlewood/Ville Valo & Natalia Avelon

Οι Sintara & Hazlewood δεν ήταν οι πρώτοι που ερμήνευσαν το Summer Wine, ήταν όμως εκείνοι που το έκαναν γνωστό. Η αρχή έγινε το 1966 όταν στη θέση της Nancy Sinatra ήταν η Suzi Jane Hokom . Έπειτα πολλοί καλλιτέχνες πειραματίστηκαν μαζί του, όπως οι U2, Lana del Ray και ο δικός μας Ντέμης Ρούσσος. Ωστόσο, το 2007 οι Ville Valo & Natalia Avelon έκαναν την καλύτερη ίσως διασκευή του.

 

“Summer Wine” – Ville Valo & Natalia Avelon

 

 

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση αφιερωμένη στον Κωστή Παπαγιώργη
Επόμενο άρθροΠαράπονα για το in memoriam των Όσκαρ