Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φαίνεται πως αποκτά επιτέλους η Αθήνα, το οποίο προβλέπεται να στεγάσει την αξιόλογη συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή. Όχι, δεν πρόκειται για το υπό κατασκευή κτήριο στο Φιξ, που προορίζεται για τις δραστηριότητες του ΕΜΣΤ, αλλά για υπάρχον διατηρητέο οίκημα στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Παγκράτι. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι η ενσάρκωση του μουσείου έχει ομόφωνα εγκριθεί από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η υλοποίηση φαίνεται να έχει παγώσει, με το περιστοιχισμένο με σκαλωσιές κλασικίζον κτήριο να στέκει εγκαταλελειμμένο, περιμένοντας την αξιοποίηση, όπως τόσα και τόσα άλλα στη ρημαγμένη από την κρίση Αθήνα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για τη στέγαση της συλλογής μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν, καθώς η εξαγγελία για το εν λόγω μουσείο είχε αισίως ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχέδια του Ιδρύματος, σε μελέτη του φημισμένου Κινέζου αρχιτέκτονα Ι.Μ. Πέι προέβλεπαν αρχικά ανέγερση σε οικόπεδο στην οδό Ρηγίλλης, μια πρόταση που έμελλε να έχει άδοξο τέλος, μιας και οι εργασίες εκσκαφής των θεμελίων ανέδειξαν λείψανα του Λυκείου του Αριστοτέλη. Προηγούμενες προσπάθειες για ανέγερση του μουσείου στο Πάρκο Ριζάρη (το οποίο και παραμένει ανεκμετάλλευτο) ματαιώθηκαν από τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και περιοίκων, ενώ εγκαταλείφτηκε και πρόταση στέγασης της συλλογής σε υπάρχον κτήριο στο Μετς.

 Το Μουσείο και η Συλλογή


 Άποψη του κτηρίου που θα στεγάσει τη συλλογή του ιδρύματος ΓουλανδρήΤο κτήριο το οποίο θα στεγάσει τη σημαντική συλλογή Γουλανδρή βρίσκεται επί της οδού Ερατοσθένους, πλησίον του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στο Παγκράτι. Η αρχιτεκτονική μελέτη ανήκει στον Ιωάννη Βικέλα και αφορά στην αξιοποίηση και τη μετατροπή του τριώροφου διατηρητέου κτηρίου των αρχών του 20ου αιώνα, από πρώιμη πολυκατοικία σε σύγχρονο μουσειακό χώρο. Προβλέπεται η συντήρηση και ανάδειξη του νεοκλασικού κελύφους, με κατεδάφιση των τελευταίων δύο ορόφων (πρόκειται για μεταγενέστερη προσθήκη της δεκαετίας του ’30), καθώς και η προσθήκη υπογείων και η καθ’ ύψος και πλάγια επέκταση, σε υποχώρηση όμως προς τις όψεις, με σύγχρονη αισθητική αντίληψη και σε συνομιλία με την υφιστάμενη κατασκευή. Μιλούμε ασφαλώς για ένα φιλόδοξο σχέδιο, υψηλών προδιαγραφών, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους συνολικού εμβαδού 3.500 τ.μ., αίθουσες βίντεο και διαλέξεων, πάρκινγκ, μεγάλη βιβλιοθήκη, παιδικό εργαστήρι, καφετέρια και υπαίθρια προστατευμένη αυλή.

Οι αντιδράσεις όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψαν ούτε και σε αυτήν την (ας ελπίσουμε τελική) λύση στέγασης των έργων τέχνης του Ιδρύματος, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για “χαντάκωση” της συλλογής σε μια πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας. Άλλοι πάλι προσβλέπουν σε γενικότερη ανάπλαση της περιοχής και αντιτείνουν ότι η τοποθεσία μόνο ανέμπνευστη δε δύναται να χαρακτηριστεί, καθώς ο χώρος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Παναθηναϊκό στάδιο, αρκετά κοντά στο μουσείο Ακροπόλεως, την Εθνική Πινακοθήκη και του Βυζαντινό μουσείο, ενώ απέχει μόλις 10 λεπτά από το σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό.

Αν και εφόσον υλοποιηθεί εντέλει η πρόταση, το νέο μουσείο αναμένεται να φιλοξενήσει έργα εξεχόντων καλλιτεχνών του μοντερνισμού, όπως των: Πικάσο, Βαν Γκογκ, Μπρακ, Ροντέν, Κλέε, Τζιακομέτι, Σεζάν, Γκογκέν, Μοντιλιάνι, Σαγκάλ, Μιρό, Ροντέν. Η συλλογή (που αριθμεί περισσότερα από 500 έργα τέχνης) φυλάσσεται σήμερα σε θησαυροφυλάκια ελβετικών τραπεζών, ενώ πλήρης κατάλογός είχε κατατεθεί παλαιότερα στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πέρα από τη μόνιμη συλλογή, προβλέπεται και η φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων, αντίστοιχων αυτών που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης του ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο.

Προηγούμενο άρθροHannele
Επόμενο άρθροΓυμνή συμφωνία στο χώρο τέχνης SourliBoom