Το Μουσείο Καζαντζάκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2017 με θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Δύο δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου από τις 11:00 έως τη 13:00.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, το Μουσείο επιχειρεί για πρώτη φορά, με τη θεματική ξενάγηση «Νίκος Καζαντζάκης: Πολεμική και αναγνώριση», να σκιαγραφήσει και να φωτίσει μέσα από τις Συλλογές του τις δύο ακραίες περιοχές που γνώρισε τόσο η μορφή όσο και το έργο του διαχρονικά. Μιλά για τον πόλεμο και την αναγνώριση που δέχθηκε ο πιο πολυδιαβασμένος και πολυσυζητημένος νεοέλληνας συγγραφέας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαιτείται κράτηση στο 2810 741689 ή info@kazantzaki.gr.

Μουσείο Καζαντζάκη

Το Μουσείο Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή Νίκο Καζαντζάκη.

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του πατρογονικού χωριού του Νίκου Καζαντζάκη, τους ιστορικούς Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά). Η Έκθεση του Μουσείου στεγάζεται σε χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε εκεί όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του συγγραφέα.

Ιδρύθηκε το 1983 από τον Γιώργο Ανεμογιάννη, σκηνογράφο-ενδυματολόγο, έναν από τους πρωτοπόρους του θεάτρου στην Ελλάδα.Ο Γιώργος Ανεμογιάννης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1916. Υπήρξε πρωτοπόρος σκηνογράφος και, στα 60 χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου και σε όλα τα είδη: κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση, μπουλβάρ, δράμα, όπερα. Ένα από τα μεγάλα δημιουργήματά του ήταν το Μουσείο Καζαντζάκη. Βασικός στόχος του ήταν να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του. Σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα.

Η τελετή εγκαινίων του Μουσείου πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1983, από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη.

Πληροφορίες εκδήλωσης

  • Θεματική ξενάγηση: Νίκος Καζαντζάκης-Πολεμική και αναγνώριση
  • Ημερομηνία: 21.05.2017
  • Ώρα: 11:00-13:00
Προηγούμενο άρθροΔύο νέοι τίτλοι βιβλίων κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη τον Μάϊο του ’17
Επόμενο άρθροΣυναυλίες στις 20 και 21 Μαΐου στην Ελβετία με τη Νεκταρία Καραντζή και τη χορωδία Choeur Yaroslavl με ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα