Μοτέλ Μορένα από τον Αλέξη Σταμάτη και τις εκδόσεις Καστανιώτη

Μοτέλ Μορένα από τον Αλέξη Σταμάτη και τις εκδόσεις Καστανιώτη

Το βιβλίο Μοτέλ Μορένα του Αλέξη Σταμάτη είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και τέχνη. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βιβλίο του συγγραφέα που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πραγματεύεται το θέμα της Τέχνης και επικεντρώνεται στις μυστήριες δυνάμεις που την γέννησαν.

Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο κείμενο. Ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο Μοτέλ Μορένα με μεγάλη ευχαρίστηση. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να διατηρήσει την ένταση και το μυστήριο που ήθελε σε όλη τη διάρκεια του έργου του. Οι διάλογοι πλούσιοι και γρήγοροι φανερώνουν την αγάπη του ίδιου του συγγραφέα για τις τέχνες και τη βαθιά του γνώση πάνω σε αυτές. Πρόκειται για ένα έργο που καθηλώνει τον αναγνώστη και τον προκαλεί να το διαβάσει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο Μοτέλ Μορένα

Ένας θεατρικός θίασος έχει ως αποστολή να κλείσει την περιοδεία του παίζοντας την τελευταία του παράσταση σ’ ένα νησί απομακρυσμένο και ιδιαίτερα ασυνήθιστο καθώς συνδυάζει το σκληρό πέτρινο τοπίο με την οργιώδη βλάστηση. Οι πρωταγωνιστές αισθάνονται από την αρχή κιόλας του ταξιδιού τους πως αυτή η φορά δεν θα ναι όμοια με τις άλλες. Η παράσταση που πρόκειται να ανέβει είναι απόκοσμη. Μα ακόμα πιο τερατώδη είναι όσα πρόκειται να συμβούν. Το ξενοδοχείο, οι κάτοικοι, τίποτα δεν παραπέμπει σε έναν συνηθισμένο σταθμό της περιοδείας τους. Η λογική χάνεται και το μυστήριο αυξάνεται όσο οι σελίδες του βιβλίου γυρίζουν, όσο οι αρχέγονες δυνάμεις ενώνονται με την τέχνη και αποκαλύπτουν την μήτρα που τη γέννησε.

Το βιβλίο Μοτέλ Μορένα αφηγείται μια ιστορία που εμπλέκει την τέχνη με το μυστήριο. Μια παραστατική αφήγηση που σε εντάσσει στα πλαίσια της ιστορίας, σε αναγκάζει να ζήσεις μαζί με τους πρωταγωνιστές της όλες τις στιγμές έντασης και αγωνίας. Ο συγγραφέας σκηνοθετεί το βιβλίο του πάνω σε γερές βάσεις. Οι πρωταγωνιστές παρουσιάζονται σταδιακά και δίνεται ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο τους, άλλωστε αυτή είναι που θα αποτελέσουν τον έναν από τους δύο βασικούς άξονες του βιβλίου. Απέναντι από τους ηθοποιούς- που αντιπροσωπεύουν την τέχνη- στέκεται η φύση και οι μυστικές δυνάμεις της. Φύση και τέχνη λεπτό με το λεπτό έρχονται πιο κοντά μέχρι που γίνονται ένα. Μια δυνατή και ρεαλιστική απεικόνιση που αποδεικνύει πως η τέχνη, που πολλοί θεωρούν πως έχει χαθεί, εξακολουθεί να βρίσκεται κρυμμένη σε κάθε γωνιά του κόσμου και επιτελεί, κρυφά, σιωπηλά το έργο της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και παρακολούθησε τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Αρχιτεκτονικής και του Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το συγγραφικό του έργο απλώνεται σε εικοσιπέντε βιβλία. Ενώ, μέρος αυτού έχει μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες.

Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού και γράφει κριτική λογοτεχνίας στην εφημερίδα Τα Νέα.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας, εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο Etruscan Press. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, Ο Άλκης και ο λαβύρινθος, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Για την ποιητική συλλογή του Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων τού απονεμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου.

Θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο «Θέατρο Άττις» (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Αθήνας), στο «Southbank Centre» του Λονδίνου, στο «Θέατρο Τέχνης», στο «Ίδρυμα Κακογιάννης», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» και στο «Θέατρο Χώρα».

 

Μοτέλ Μορένα
Ο Αλέξης Σταμάτης

 

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης
  • Εκδότης: Καστανιώτη
  • Χρονολογία Έκδοσης:  Οκτώβριος 2017
  • Αριθμός σελίδων:  352
  • ISBN: 978-960-03-6263-3
Διαβάστε εδώ περισσότερες Βιβλιοπαρουσιάσεις

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply