Το νέο παραμύθι της Κέλλυς Σταμουλάκη «Μόνο αν το πιστέψεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια. Είναι μια ιστορία για τον φόβο και την αντιμετώπισή του, για την δικαιοσύνη και την αδικία και για την μητρική αγάπη. Στη Χώρα της Υπομονής ο Τραμουντάνας κυβερνάει έχοντας για όπλο του τον φόβο. Ο δόλιος βασιλιάς Τραμουντάνας όμως θα δοκιμαστεί όταν η μικρή Ροδάνθη και η παρέα της αποφασίσουν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να κοιτάξουν τον φόβο κατάματα.

Η αφήγηση στο «Μόνο αν το πιστέψεις»

Η αφηγηματική πορεία του Μόνο αν το πιστέψεις μοιάζει περισσότερο με περίληψη παραμυθιού. Πολλά συμβαίνουν μέσα σε λίγες σειρές, ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό του βιβλίου. Ο αναγνώστης, καθώς η διήγηση γίνεται σε ΄γ πρόσωπο, βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση να γνωρίζει περισσότερα από τους ήρωες. Ωστόσο οι αντιδράσεις των κεντρικών προσώπων συχνά είναι διαφορετικές από τις αναμενόμενες. Έτσι παρ’ όλο που το άτομο μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί το παραμύθι, το ενδιαφέρον κρατιέται ζωντανό. Εδώ αξίζει να σημειωθούν και δύο αντιφάσεις συγκριτικά με την κλασική δομή ηρεμία-κρίση-λύτρωση των παραμυθιών.

Μόνο αν το πιστέψεις σελ. 6-7
Μόνο αν το πιστέψεις: η Χώρα της Υπομονής, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Μια μικρή σημειολογική προσέγγιση στο «Μόνο αν το πιστέψεις»

Το παραμύθι ξεκινάει από μια κοινωνική κρίση και συνεχίζει με μια προσωρινή ηρεμία. Η γαλήνη όμως λειτουργεί απλώς μεταβατικά για την οικογενειακή αυτή τη φορά κρίση και…Ε, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε και το τέλος. Αναφορικά λοιπόν με τα δύο αρχικά σκέλη (κρίση-κρίση), το πρώτο χαρακτηρίζεται από κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Η Χώρα της Υπομονής είναι μια χώρα όπου κυβερνά ο φόβος και η φορολογία είναι στα ύψη. Άραγε μας θυμίζει κάτι αυτό; Το δεύτερο σκέλος από την άλλη είναι περισσότερο ηθικό. Η Ροδάνθη, αν και παιδί, μπαίνει στη θέση ενός ενήλικα και πρέπει να πάρει αποφάσεις από τις οποίες θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον της χώρας, αλλά και το δικό της.

Μια ακόμα ανατροπή των συμβάσεων των παραμυθιών είναι και ο χαρακτήρας της μάγισσας Χαρχάλας. Η μάγισσα κάνει ορισμένες «κακιές» πράξεις. Ωστόσο δεν είναι η «κακιά» της υπόθεσης. Εξ αρχής ο αναγνώστης καταλαβαίνει τα κίνητρά της και σχεδόν συμπάσχει.  Στο «Μόνο αν το πιστέψεις» λοιπόν, η φύση του ανθρώπου είναι αμφιλεγόμενη και τα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό ρευστά. Σε κάθε περίπτωση «κακό» είναι ο φόβος που δεν έχει καν ανθρώπινη μορφή. Είναι απλώς ένας άνεμος.

Η συγγραφέας του «Μόνο αν το πιστέψεις» Κέλλυ Σταμουλάκη
Κέλλυ Σταμουλάκη (Μόνο αν το πιστέψεις)
Η συγγραφέας του Μόνο αν το πιστέψεις είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και στιχουργός.

Η Κέλλυ Σταμουλάκη είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και στιχουργός. Κατάγεται από την Αθήνα και έχει σπουδάσει θέατρο στις σχολές Βεάκη και Χατζίκου. Ακόμη φοίτησε στο New York College μαθαίνοντας εκεί σκηνοθεσία κινηματογράφου. Μέχρι στιγμής έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και μικρού μήκους ταινίες σε δικό της σενάριο. Για τις θεατρικές της παραστάσεις έχει γράψει στίχους για πάνω από 100 τραγούδια. Γνωστή είναι και η συνεργασία της με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τέλος υπήρξε καθηγήτρια θεατρικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού και ιδρύτρια του θιάσου «Αβάντι» (2002). Το Μόνο αν το πιστέψεις είναι το 5ο της βιβλίο για παιδιά. Τη σεζόν 2016-2017 μάλιστα ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Αλίκη από τον θίασο «Αβάντι». Το κείμενο και τη σκηνοθεσία επιμελείται η ίδια, ενώ τη μουσική ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Πληροφορίες του βιβλίου «Μόνο αν το πιστέψεις»

Συγγραφέας: Κέλλυ Σταμουλάκη

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Διάπλαση

Ημερομηνία έκδοσης: 3 Οκτωβρίου 2016

Σχήμα: 21Χ29

Σελίδες: 40

Εξώφυλλο: Σκληρό

ISBN: 978-960-567-113-6

Τιμή Τιμοκαταλόγου: 15€

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και CD με τα τραγούδια της παράστασης

Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Τραγουδούν: Ελένη Καστάνη, Ορέστης Τρίκας, Μυριέλλα Κουρεντή, Παύλος Εμμανουηλίδης, Παναγιώτης Σούλης, Μαυρίκιος Μαυρικίου, ∆ημήτρης ∆ημητρόπουλος, Γιώργος Στεφανουδάκης, Ελένη Καρβέλη, ∆άφνη Καφετζή, Έλενα Παπαδημητρίου, Μαρία-Νεφέλη ∆ούκα, Γιώργος Σαμαράς, Παναγιώτης Σαχάς

Πιάνο: Μαυρίκιος Μαυρικίου

 

 

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφορεί: Οικολογική Φροντίδα των Φυτών του Ανδρέα Μπαρμπούτση
Επόμενο άρθροΩραία μου Κυρία – Το Πάνθεον υποδέχεται την κομεντί του Bernard Shaw