Αρχική Εικαστικά Νέα εικαστικών Όλες oι εκθέσεις του MoMA είναι τώρα online.

Όλες oι εκθέσεις του MoMA είναι τώρα online.

Περιηγηθείτε στις 3.538 εκθέσεις του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) με ένα κλικ .

 Υπάρχει άνθρωπος που πηγαίνει στη Νέα Υόρκη και δεν κάνει μια βόλτα από το MoMA; Υπάρχει άνθρωπος που του αρέσει να χάνεται στον κόσμο ενός καμβά και να μην έχει πει έστω μια φορά «Κρίμα που δεν έχω δει αυτή την έκθεση». Που δεν έχει φανταστεί πώς θα ήταν πριν από 40 χρόνια μια έκθεση ζωγραφικής, τι σκεφτόντουσαν τότε για τη σύγχρονη τέχνη. Τι εντύπωση τους έκανε ο Πόλοκ όταν πρωτοείδαν έργο του ή τι ένιωσαν τελικά όταν για πρώτη φορά είδαν έναν Πικάσο ή ένα Νταλί;

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA) κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών. Οι εκθέσεις του είναι γεγονός στον κόσμο της τέχνης και όλοι οι καλλιτέχνες ποθούν μια μέρα να δουν εκεί τα έργα τους. Το μουσείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1929 στο κτίριο Heckscher, καταλαμβάνοντας συνολικά έξι αίθουσες. Στη σημερινή του μορφή, το μουσείο αποτελείται από έξι ορόφους και καταλαμβάνει συνολικά 58.000 μ², με το διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Γιοσίο Τανιγκούτσι να έχει σχεδιάσει το νεότερο κομμάτι του κτιρίου δίπλα στη μόνιμη εστία του.

Το MoMA κάνει φέτος στο κοινό ένα σπάνιο δώρο. 3.538 εκθέσεις του από το 1929 μέχρι σήμερα είναι online, ένα αρχείο – δώρο σε φιλότεχνους, φιλοπερίεργους, που μέχρι σήμερα ήταν προσβάσιμο μόνο από τους μελετητές. Μετά από χρόνια σχεδιασμού και ψηφιοποίησης, περίπλοκες ιστορίες δικαιωμάτων, χιλιάδες σημειώσεις και φωτογραφίες, ιστορικές λεπτομέρειες, το αρχείο είναι έτοιμο σε ένα μεγάλο μέρος του και διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του μουσείου, έτσι ώστε οι επισκέπτες να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της τέχνης.

Το ψηφιακό αρχείο του MoMA περιλαμβάνει σήμερα –ενώ ανανεώνεται συνεχώς- σχεδόν 33.000 φωτογραφίες εκθέσεων. Περισσότερες από όσες έχουν ανέβει ποτέ στο διαδίκτυο, μαζί με τις σελίδες, 800, εκτός κυκλοφορίας καταλόγων και έγγραφα που σχετίζονται με περισσότερες από 3.500 εκθέσεις από το 1929 έως το 1989. Το έργο υποστηρίζεται από το ίδρυμα Leon Levy και εμπλουτίζεται συνεχώς. Και αν αναρωτιέστε το όνομα του καλλιτέχνη που το όνομά του φιγουράρει  στις περισσότερες εκθέσεις, είναι ο Πικάσο. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε περισσότερες από 320 εκθέσεις!

Επισκεφθείτε τα μυθικά αρχεία εκθέσεων του ΜοΜΑ
Μουσείο MoMA.
Το δημοφιλέστατο μουσείο της Νέα Υόρκης.
Προηγούμενο άρθροDeepwater Horizon – Μια ρεαλιστική ταινία καταστροφής
Επόμενο άρθροΗ Ωραία Κοιμωμένη² από την διεθνή ομάδα Hippo στο Θέατρο 104