Στα πλαίσια του KINONO Tinos Art Gathering παρουσιάζεται στη Σχολή Υφαντουργικής Τήνου η έκθεση του Αντώνη Βολανάκη, Τα Μητροπαράδοτα – Motherboard series. Η Υφαντουργική Σχολή βρίσκεται στον πιο σημαντικό, για το νησί, κόμβο συναντήσεων. Σαν μια Μητρική Πλακέτα, όπως ακριβώς στους υπολογιστές. Σαν ένα κύκλωμα με υποδοχές κατάλληλες να φιλοξενήσουν τον επεξεργαστή, θύρες και μνήμες σε μια χορογραφία χρόνου και χώρου.

Η λέξη παράδοση χάνει την ετυμολογία της πολύ συχνά στην εκφορά του λόγου. Τα Μητροπαράδοτα έρχονται να υπογραμμίσουν την σκυταλοδρομία ιστοριών σε μία κοινότητα γυναικών, η οποία υποστηρίζει με θέρμη τις χειροποίητες πρακτικές.

ΚΙΝΟΝΟ Tinos Art Gathering

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ ΚΙΝΟΝΟ Tinos Art Gathering λαμβάνει χώρα στο νησί της Τήνου από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης καλλιτεχνών και θεωρητικών διάφορων εκφραστικών μέσων της σύγχρονης τέχνης.

Το Kinono δίνει την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να περιηγηθούν σε εμβληματικούς χώρους του νησιού. Το Kinono Tinos Art Gathering έρχεται να παρουσιάσει ένα συλλογικό έργο. Μέσα από μια σειρά εικαστικών εκθέσεων, ομιλιών, διαδραστικών ξεναγήσεων, μουσικών παρουσιάσεων, Στηριζόμενο στην ενεργή συμμετοχή και στη συνεργασία καλλιτεχνών, ερευνητών, ιδρυμάτων και κατοίκων του νησιού.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του ΚΙΝΟΝΟ είναι ελεύθερη.

Τα μητροπαράδοτα - Motherboard series
Τα μητροπαράδοτα – Motherboard series | Εικαστική εγκατάσταση του Αντώνη Βολανάκη στην Τήνο
Τα Μητροπαράδοτα – Motherboard series

Στην έκθεση βλέπουμε ένα βίντεο που δημιούργησε ο καλλιτέχνης για την ιστορία του Συλλόγου Κυριών και της Σχολής. Κεντρικό πρόσωπο η τωρινή πρόεδρος. Ο καλλιτέχνης προσθέτει φωτογραφίες με γυναίκες και τα εργόχειρά τους. Αυτά συνενώνουν στο ίδιο τραπεζομάντηλο μέχρι και τρεις γενιές.

Ο καλλιτέχνης συνάντησε καθημερινά γυναίκες που υφαίνουν στη σχολή αλλά και σε σπίτια του νησιού. Οι γυναίκες φέρουν αποτυπώματα κεντημάτων και υφαντών και κομίζουν αποσπάσματα ιστοριών και σιωπής. Η Υφαντουργική Σχολή λειτουργεί σαν ένας τόπος συνάντησης για τον εικαστικό όπου δημιουργεί ένα πλέγμα με φωτογραφίες, βίντεο και ποιητικά υπερκείμενα.

Στο χώρο του υφαντουργείου της Σχολής με τους εννέα αργαλειούς ο καλλιτέχνης παρουσιάζει μία βίντεο-εγκατάσταση με ένα ποιητικό κείμενο. Μια συνύφανση από τις συνομιλίες του με τις γυναίκες. Καθώς και ένα βίντεο το οποίο εστιάζει στην κίνηση της σαΐτας με το νήμα. Με ένα ηχητικό τοπίο, το οποίο παρακολουθεί ένα πλέγμα πολλών αργαλειών σε λειτουργία.

Τα μητροπαράδοτα - Motherboard series
Τα μητροπαράδοτα – Motherboard series | Εικαστική εγκατάσταση του Αντώνη Βολανάκη στην Τήνο
Πληροφορίες

  • Χώρος: Υφαντουργική Σχολή Τήνου | Ευαγγελιστρίας 69, Χώρα, Τήνος
  • Επικοινωνία: Τηλ. 6942635535 | Facebook
  • Διάρκεια: 27 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου 2017
  • Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.30-01.30 και 19:30 – 22:30
  • Είσοδος: Ελεύθερη
Προηγούμενο άρθροΟ Συναυλιακός Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή στην Πελοπόννησο!
Επόμενο άρθροΤo Σώμα είναι η Νίκη και η Ήττα των Ονείρων | Εικαστικό project στη K-Gold Temporary Gallery (Λέσβος)