Οκτώ ταινίες συνολικά θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος Minority Report – Το Σινεμά αγκαλιάζει τις Μειονότητες, όλες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 2 Οκτωβρίου 2016.

Το ξεχωριστό αυτό αφιέρωμα νέων αλλά και κλασικών ταινιών που διοργανώνεται στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, στοχεύει στην ενθάρρυνση της αλληλοκατανόησης, του σεβασμού και της αποδοχής, στην εξάλειψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων, με τελικό σκοπό την ομαλή προσαρμογή και παραμονή στο γενικό εκπαιδευτικό σύστημα των εν λόγω κοινωνικών ομάδων.

Το Πρόγραμμα του Αφιερώματος Minority Report

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

18:00 Τapis rouge / Κόκκινο χαλί (Eλβετία 2015)

Με την προτροπή ενός κοινωνικού λειτουργού, μια παρέα νεαρών που προέρχονται από δεύτερης γενιάς μετανάστες και από τις λιγότερο προνομιούχες γειτονιές της Λοζάνης γράφουν το δικό τους σενάριο και φτάνουν ως τις Κάννες για να βρουν παραγωγό να χρηματοδοτήσει την ταινία τους. Ενα γλυκύτατο road movie για το δικαίωμα όλων να ονειρεύονται και να ζητούν καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή. Πανελλήνια Πρεμιέρα – Οι σκηνοθέτες Κανταράμα Γκαχιγκίρι, Φρεντ Μπεϊγίφ θα παραβρεθούν στην προβολή στο Αφιέρωμα Minority Report.

Minority Report - Νύχτες Πρεμιέρας 2016
Ο κινηματογράφος διατηρεί σταθερά οξυμένο το ενδιαφέρον του για τις μειονοτικές ομάδες και το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας επιλέγει να παρουσιάσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στις φωτεινές και σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, μέσα από οκτώ δωρεάν προβολές νέων αλλά και κλασικών ταινιών οι οποίες φιλοξενούνται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

18:00 Νe m’ appelle pas etranger / Μη με φωνάζεις ξένο (Eλλάδα / Γαλλία 2016)

Το σκληρό ταξίδι που πραγματοποιούν οι πρόσφυγες από την πατρίδα τους έως την Ευρώπη, περνώντας από την Ελλάδα και συνεχίζοντας προς το βορρά. Μια σύγχρονη οδύσσεια ξετυλίγεται μέσα από τις προσωπικές ιστορίες τους. Work in progress – Παρουσία της σκηνοθέτιδας, Αριάδνης Κουτσαύτη

18:00 Sam Roma / Είμαστε τσιγγάνοι (Ελλάδα, 2014)

Ρομά: ένας «μυστήριος λαός» που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Οι Ελληνες Ρομά αγαπούν το χορό, το τραγούδι και τα πανηγύρια, ενώ στήνουν τα μεγαλύτερα γλέντια.Η περιήγηση των συντελεστών της ταινίας στους καταυλισμούς της Αργολίδας, της Κορινθίας και της Ηλείας και η καθημερινή επαφή μαζί τους έσπασε το «άβατο» στον φαινομενικά «απρόσιτο» κόσμο τους και οδήγησε σε μία κοινωνιολογική παρατήρηση με ενδιαφέροντα συμπεράσματα. «Τα Ρομά» τους υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα, ανοίγοντας διάπλατα τα τσαντίρια και τις καρδιές τους: «Είμαστε απ’ όλα. Οτιδήποτε θα το βρείτε. Από το χειρότερο μέχρι και το καλύτερο μπορούμε να κάνουμε σαν άνθρωποι». Παρουσία της σκηνοθέτιδας, Μαρίνας Δανέζη

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

18:00 Soy Nero (Γερμανία, Γαλλία, Μεξικό, ΗΠΑ, 2016)

Κάθε συμφωνία με τον διάβολο μπορεί να είναι επικερδής μονάχα για τον ίδιο τον διάβολο. Με το φαουστικό αυτό επιμύθιο αναμετριέται ο Νέρο, ένας μεγαλωμένος στις ΗΠΑ νεαρός Μεξικανός ο οποίος, αμέσως μετά την απέλασή του, επιστρέφει εκεί απ’ όπου εκδιώχθηκε. Για να κερδίσει την πράσινη κάρτα, θα καταταχθεί στον αμερικανικό στρατό και θα πολεμήσει στα πεδία της Μέσης Ανατολής. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε.

Minority Report - Νύχτες Πρεμιέρας 2016
Ένα ορόσημο του βρετανικού σινεμά της δεκαετίας του ’80 στο Αφιέρωμα Minority Report

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

18:00 My beautiful laundrette /Ωραίο μου πλυντήριο (Αγγλία 1985)

Αντισυμβατικό love story ανάμεσα σε έναν αριβίστα νεαρό Πακιστανό κι έναν αλητήριο Λονδρέζο, και συνάμα καίριο πολιτικό σχόλιο για την εν βρασμώ θατσερική Αγγλία, το φιλμ του Φρίαρς μας σύστησε το ακόμη ανεξερεύνητο τότε ταλέντο του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, την οξυδερκή συγγραφική πένα του Χανίφ Κιουρέισι κι έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του αγγλικού κινηματογράφου. Ενα ορόσημο του βρετανικού σινεμά της δεκαετίας του ’80.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

18:00  Heaven’s Gate / Η Πύλη της Δύσης (ΗΠΑ 1980)

Γεννήθηκε μέσα από τα πιο κακόφημα γυρίσματα στην ιστορία του σινεμά, οδήγησε σε χρεοκοπία ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ και καταδίκασε τον οσκαρούχο σκηνοθέτη της σε ανυποληψία. Η καταραμένη αυτή δημιουργία αποτελεί, παρ’ όλα αυτά, ένα μεγαλεπήβολο αριστούργημα που ξεσκεπάζει τα πραγματικά γεγονότα της εξόντωσης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών από τους γαιοκτήμονες βαρόνους του Γουαϊόμινγκ, τον 19ο αιώνα. Προβάλλεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην οριστική, director’s cut μορφή της και σε ψηφιακή αποκατάσταση.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

18:00 Angst essen seele auf / Ο φόβος τρώει τα σωθικά (Δυτική Γερμανία 1974)

Μία μοναχική χήρα γερμανικής καταγωγής και ένας πολύ μικρότερος σε ηλικία εργάτης από το Μαρόκο γνωρίζονται σε ένα μπαρ, ερωτεύονται παράφορα και παντρεύονται. Θα χρειαστεί να παλέψουν, ωστόσο, με τις ρατσιστικές προκαταλήψεις του περίγυρού τους και τη δυσκολία τους να ενταχθούν σε μια κοινωνία που τους εχθρεύεται. Στο αριστουργηματικό του μελόδραμα, το προκλητικό παιδί του γερμανικού σινεμά αναζητά την αγάπη και την κατανόηση σε έναν σκληρό κόσμο που απεχθάνεται το διαφορετικό. Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

18:00 Οι Αισθηματίες (Ελλάδα 2014)

Ο “Δάσκαλος”. Ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί αρχαία σε νεκροφόρες. Τις βρωμοδουλειές του κάνουν δύο νεαροί που διαπράττουν το μοιραίο λάθος να ερωτευθούν. Ως Αισθηματίες πρέπει να βγουν από τη μέση. Οι Τάκης Μόσχος, Χάρης Φραγκούλης, Δημήτρης Λάλος και Ηλιάνα Μαυρομάτη πρωταγωνιστούν στην τελευταία ταινία μυθοπλασίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ένα αντισυμβατικό ρομαντικό φιλμ αφιερωμένο σε “πλάσματα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία προσπαθούν μάταια να επιβιώσουν στον σύγχρονο καιρό μας”

Το αφιέρωμα Minority Report – Το Σινεμά αγκαλιάζει τις Μειονότητες υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και το πλήρες πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΑπό πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά της Γ. Μαυραγάνη
Επόμενο άρθροΑτομική Έκθεση Placebo, της Πέγκυς Κλιάφα
Άννα Μεντζελοπούλου
Κατοικεί στην Αθήνα. Αγαπά τα ηλιόλουστα πρωινά και τα ταξίδια. Της αρέσει να ακούει ιστορίες, να κάνει βόλτες και να φωτογραφίζει.