Ο IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το νέο εξομολογητικό βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο «Μικρό χρονικό τρέλας». Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017, στις 19:00, στον πολυχώρο Κρεμλίνο στον Πειραιά (Καραΐσκου 119, Πειραιάς). Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι πόρτες θα ανοίξουν μία ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Ο Αύγουστος Κορτώ για το «Μικρό χρονικό τρέλας»

Στις 28 Δεκέµβρη του 2008, στις τρεις τα χαράµατα, ο µεγαλύτερος φόβος µου έγινε πραγµατικότητα: κατά το κοινώς λεγόµενον, τρελάθηκα.

Το µυαλό µου –ο κόσµος µου– γκρεµίστηκε και τη θέση του πήρε µια παντοδύναµη ψύχωση, που σαν παράσιτο µε ξενιστή τον ίδιο µου τον εαυτό τρεφόταν και θέριευε µε τις παρανοϊκές ιδέες που γεννούσε ασταµάτητα: ήµουν ο νεός Δαλάι Λάµα, ο Φύλακας στη σίκαλη, πληρωµένοι δολοφόνοι παραµονεύαν στο κατόπι µου.

Σ’ αυτό µου το παραλήρηµα, ολοζώντανο ακόµα στη µνήµη µου, στη σύντοµη νοσηλεία µου και στην κατοπινή, θανατερή µου κατάθλιψη παρέσυρα κι οδήγησα στην απόγνωση όλους τους ανθρώπους της καρδιάς µου, που µ’ έβλεπαν άξαφνα κατακερµατισµένο από µιαν ανεξέλεγκτη ψυχική ασθένεια. Ο ζοφερός Δεκέµβρης του ’08 στη µουδιασµένη Αθήνα. Το ιερό κόκκινο χρώµα. Κι η αυτόχειρας µάνα µου, που χρόνια µετά επιστρέφει από τον Άδη.

Στο βιβλίο αυτό έγραψα όλα όσα θυµάµαι, χωρίς ν’ αλλάξω τίποτα και µην κρατώντας τίποτα κρυφό. Γιατί χάρη σ’ αυτές τις αδιανόητες µέρες κατάφερα, µες στα συντρίµµια του µυαλού µου, να βρω έναν νέο εαυτό και τον δύσκολο δρόµο που οδηγεί στην ψυχική γαλήνη.

Κι ενώ η ιστορία µου µοιάζει µοναδική, το τέρας της ψυχικής αρρώστιας και του φόβου που σκορπάει είναι κοινό για όλους µας, όπως και το θηρίο της αγάπης και της κάθε ανθρώπινης δύναµης.

Γιατί η ψυχή µας δεν είναι φτιαγµένη ν’ αρκείται στη δυστυχία.

«Μικρό χρονικό τρέλας» του Αύγουστου Κορτώ
Το εξώφυλλο του νέου βιβλίου «Μικρό χρονικό τρέλας» από τις εκδόσεις «Πατάκη».
Λίγα λόγια για τον Αύγουστο Κορτώ

Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και ζει πλέον στα Εξάρχεια στην Αθήνα. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά. Επίσης, έχει μεταφράσει έργα των Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Αρθρογραφεί τακτικά και παρουσιάζει εκπομπή  στον Amagi Radio.

Πληροφορίες για την παρουσίαση

  • Ημερομηνία: Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017
  • Τοποθεσία: Κρεμλίνο
  • Διεύθυνση: Καραΐσκου 119, Πειραιάς
  • Ώρα: 19:00
  • Τηλέφωνο: 210 4100010
Προηγούμενο άρθροO Αποστόλης Αρμάγος από τις 16/1 και κάθε Δευτέρα στο GiocondArt
Επόμενο άρθροΦρανκενστάιν REC- Οι πρωταγωνιστές του Κώστα Ζάπα