Το τελευταίο βιβλίο του Μάκη Τσίτα Μια μικρή διάσημη απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας πέντε και έξι ετών που ζουν στην εποχή της εικόνας, την σημερινή εποχή. Παιδιά που ήδη απ’ αυτή την τρυφερή ηλικία παρακολουθούν με γονική συναίνεση τηλεοπτικές σειρές για να διασκεδάσουν και βομβαρδίζονται με ψεύτικα είδωλα και διάττοντες αστέρες… Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η Θεοδοσία,  η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας του Μάκη Τσίτα.

Η Θεοδοσία ονειρεύεται να γίνει διάσημη. Κι Έγινε! Παίζει στην τηλεοπτική σειρά «Οδοντόβουρτσες στο ηλιοβασίλεμα». Την αναγνωρίζουν όλοι στο δρόμο, της ζητάνε αυτόγραφα, τη θαυμάζουν, δίνει συνεντεύξεις… Η Θεοδοσία είναι ενθουσιασμένη.

Όμως, από την άλλη, κουράζεται πολύ, τα γυρίσματα συχνά είναι βαρετά, δεν έχει καθόλου χρόνο για να παίζει με τις φίλες της και πρέπει πάντα να προσέχει τι λέει…

 από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ωστόσο, ο συγγραφέας  Μάκης Τσίτας αναρωτιέται αν μια τέτοια ζωή, μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας είναι κατάλληλη για ένα μικρό κορίτσι…

Το βιβλίο «Μια μικρή διάσημη» του Μάκη Τσίτα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη

Μια μικρή διάσημη

Με γλώσσα εύληπτη, γρήγορο ρυθμό και ευχάριστη ροή που κάνει τον μικρό αναγνώστη να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα μάτια του,  ο έμπειρος στις παιδική και όχι μόνο,  λογοτεχνία, Μάκης Τσίτας πραγματεύεται ένα θέμα απλό και ταυτόχρονα σύγχρονο που αγγίζει σίγουρα τις επιθυμίες και τα όνειρα πολλών παιδιών. Η διήγηση συνοδεύεται από ελκυστική  εικονογράφηση που έχει επιμεληθεί η Ελίζα Βαβούρη.

Η ιστορία αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του νομίσματος της διασημότητας, εξηγώντας στα παιδιά τους λόγους για τους οποίους μπορεί να γίνει φορτική. Η κούραση,  η στέρηση της φιλικής παρέας, το άγρυπνο βλέμμα των ξένων και κυρίως η απώλεια της παιδικότητας φαίνεται πως κάνουν τελικά το τίμημα της διασημότητας δυσβάσταχτο. Ο Μάκης Τσίτας λοιπόν, θέτει ως στόχο της νέας του ιστορίας, την απομυθοποίηση της διασημότητας,  όχι μόνο για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και της Α’ τάξης του Δημοτικού στους οποίους και απευθύνεται,  αλλά και για τους γονείς τους οι οποίοι συνήθως νουθετούν προς αυτή την κατεύθυνση  και καλλιεργούν προσδοκίες τέτοιου είδους.

Μάκης Τσίτας
Μάκης Τσίτας
Λίγα λόγια για τον Μάκη Τσίτα

Γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη.  Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων.  Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συν-εκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογία,  έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες  κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έργα του έχουν παιχτεί στο θέατρο και στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από καταξιωμένους δημιουργούς. Έχει εκδώσει δεκαέξι βιβλία και μια συλλογή διηγημάτων για παιδιά,αλλά και βιβλία για ενηλίκους. Τιμήθηκε με το βραβείο λογοτεχνίας της ευρωπαϊκής ένωσης το 2014 για το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο θεός». Ο Μάκης Τσίτας είναι συγγραφέας και διευθυντής του ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr.

Πληροφορίες για το βιβλίο Μια μικρή διάσημη

  • Τίτλος: Μια μικρή διάσημη
  • Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας
  • Εκδόσεις: Ψυχογιός
  • Ημερομηνία έκδοσης:16 Μαρτίου2017
  • Σελίδες: 56
  • ISBN: 978-618-01-1783-7
  • Ηλικία:5-6

 

Προηγούμενο άρθροΟι «Errante» ζωντανά στη Galerie Δημιουργών το Σάββατο 13 Μαΐου
Επόμενο άρθροΗ παράσταση Έλα με το Κηδεμόνα σου ανεβαίνει στο Θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ