Μια εισαγωγή στις κατηγορίες των manga και των anime

Μια εισαγωγή στις κατηγορίες των manga και των anime

Όταν μιλάμε για anime και manga, μπορεί να αναφερθούν αρκετοί Ιαπωνικοί όροι, που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στους μη μυημένους . Οι πιο σημαντικοί από αυτούς τους όρους, είναι αυτοί οι οποίοι αναφέρονται στις διάφορες κατηγορίες των manga και των anime. Στην πραγματικότητα, τα manga μπορούν να κατηγοριοποιηθούν, ανάλογα με το ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνονται, σε 5 κατηγορίες. Ο ίδιος διαχωρισμούς εφαρμόζεται και στα anime, καθώς και τα ιαπωνικά video games, τα οποία αποτελούν συνήθως διασκευές και μεταφορές των manga.

Shōnen (少年)

κατηγορίες των manga και anime
Από την σειρά «One Piece»

Σόουνεν, στα Ιαπωνικά σημαίνει «λίγα χρόνια», και τυπικά αναφέρεται για αγόρια κάτω των 15. Έτσι και τα manga και anime της κατηγορίας σόουνεν στοχεύουν σε αυτό το ηλικιακό κοινό. Στα περισσότερα από αυτά ο πρωταγωνιστής είναι ένα νέο αγόρι, και η υπόθεση είναι γεμάτη με δράση, περιπέτεια και μάχες. Παρόλα αυτά, κωμωδίες και σειρές με γυναίκες στον ρόλο του πρωταγωνιστή κερδίζουν σιγά σιγά έδαφος. Μερικά δημοφιλή παραδείγματα της σόουνεν κατηγορίας είναι τα “Dragon Ball”, “Bleach”, “Naruto”, “One Piece”, “Watamote” και “Attack on Titan”.

Shōjo (少女)

κατηγορίες των manga και anime
Από την σειρά «Sailor Moon»

Η λέξη «σόουτζο», συχνά μεταφράζεται ως «νεαρό κορίτσι», και είναι ο αντίστοιχος όρος του «σόουνεν» για τα κορίτσια. Τα manga και anime της κατηγορίας έχουν ως στόχο το κοινό των κοριτσιών από 10 έως 18. Συνήθως εστιάζουν σε ρομαντικές και διαπροσωπικές σχέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιέχουν δράση και περιπέτεια. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχουν συνήθως γυναίκες, αλλά πολλές ρομαντικές ιστορίες μεταξύ αντρών εμπίπτουν επίσης στην κατηγορία των σόουτζο. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς σειρές είναι οι “Sailor Moon”, “NANA”, “Revolutionary Girl Utena”, “Fushigi Yuugi”,  και “Ouran High School Host Club”.
.

Josei (女性)

κατηγορίες των manga και anime
Από την σειρά “Paradise Kiss”

Τα anime και manga της κατηγορίας «τζοσέι», απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες γυναίκες. Η θεματολογία τους, περιφέρεται κυρίως γύρω από αληθοφανείς ρομαντικές ιστορίες με πρωταγωνίστριες ενήλικες γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια όμως, ιστορίες δράσεις του τύπου σόουνεν είναι επίσης δημοφιλείς. Γενικά, οι διαπροσωπικές σχέσεις στις δουλειές αυτού του τύπου είναι πιο ρεαλιστικές σε σύγκριση με αυτές των σόουτζο, και μπορεί να καλύπτουν πιο ώριμα και σκοτεινά θέματα, όπως η απιστία και ο βιασμός. Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ανήκουν εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, αν και πολλές από τις πρώτες ενδέχεται να περιέχουν ομοφυλοφιλικούς τόνους. Μερικές δημοφιλείς σειρές της κατηγορίας τζοσέι, είναι οι “Loveless”, “Paradise Kiss”, “Honey and Clover”, “07-Ghost”, και “Makai Ouji: Devils and Realist”.

Seinen (青年)

κατηγορίες των manga και anime
Από την σειρά “Ghost in the Shell”

Από την άλλη πλευρά, η κατηγορία σέινεν, στοχεύει σε νεαρούς άντρες ηλικίας 15 με 24. Αυτού του τύπου τα manga και anime, τείνουν να έχουν πιο βίαιη θεματολογία, και ίσως πορνογραφικό περιεχόμενο, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο στοιχείο της πλοκής. Φυσικά υπάρχουν και κωμωδίες. Μερικά γνωστά σέινεν έργα είναι τα “Berserk”, “Ghost in the Shell”, “Akira”, “Hellsing”, και “Gantz”.

Kodomomuke (子供向け)

κατηγορίες των manga και anime
Από την σειρά “Doraemon”

Η τελευταία από της κατηγορίες των manga και των anime, είναι αυτή που απευθύνονται κυρίως στα παιδία. Τα έργα του τύπου κοντόμομουκε, ή απλά κοντόμο, είναι συνήθως απλά, και διδάσκουν ηθικές και άλλες σημαντικές αξίες στους μικρούς αναγνώστες. Αρκετές φορές, αποτελούν διασκευές κλασικών έργων της δυτικής λογοτεχνίας. Μερικές δημοφιλείς παιδικές σειρές είναι τα “Doraemon”, “Hello Kitty”, “Chibi Maruko-chan”, “Heidi, Girl of the Alps”, “Anne of Green Gables”, και “Anpanman”.

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply