Η Μετατροπή Κάμερας Φιλμ σε ψηφιακή μπορεί σε πολλούς να ακούγεται ως κάτι το αδύνατο ή τουλάχιστον ανορθόδοξο. Σίγουρα η γενικότερη ιδέα είναι πως το εγχείρημα για μετατροπή κάμερας φιλμ σε ψηφιακή κάμερα και η ψηφιακή λήψη είναι αδύνατη. Αυτή την ιδέα ήρθε να ανατρέψει ο φωτογράφος Robin Guymer (Ρόμπιν Γκάιμερ). Θέλοντας να συνδυάσει την χάρη της αναλογικής φωτογραφίας με την χρηστικότητα της ψηφιακής στο επονομαζόμενο “Electric film”.

Πως έγινε η Μετατροπή Κάμερας Φιλμ;

Ξεκινώντας με την επιθυμία που είχε ο Guymer να δώσει νέα τροπή στην αναλογική φωτογραφική μηχανή του δημιούργησε κάτι εξαιρετικά ιδιαίτερο. Πήρε την Nikon FE από το 1980 και μια Sony NΕX-3 ψηφιακή για να δημιουργήσει το λεγόμενο κατά τον ίδιο electric film (ηλεκτρονικό φιλμ). Στην ευρεσιτεχνία του, τη θέση του φιλμ λαμβάνει το σώμα της ψηφιακής κάμερας. Εκείνη, ενσωματωμένη στο κάλυμμα της αναλογικής μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στον αισθητήρα αυτής και να λαμβάνει εικόνες. Με μερική προσαρμογή στις ρυθμίσεις αμφότερων των μηχανών αυτές λειτουργούν συγχρόνως και γίνεται δυνατή η λήψη εικόνων. (Όμοιο ISO στα 800 και ταχύτητα κλείστρου στην ψηφιακή στα 5 δευτερόλεπτα).

Η Κατασκευή του Εγχειρήματος

Ο Guymer πέρα από το βίντεο που δημιούργησε για να παρουσιάσει την κάμερα συντηρεί και μια σχετική ιστοσελίδα όπου εκθέτει όλες τις πληροφορίες τις οποίες μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να εκτελέσει μια παρόμοια μετατροπή κάμερας φιλμ σε ψηφιακή.

Με λίγα λόγια, όπως μπορούμε να παραθέσουμε εδώ, η μετατροπή κάμερας φιλμ συνοψίζεται σε ορισμένα βασικά στάδια. Για αρχή προυποτίθεται η χρήση μίας αναλογικής κάμερας φιλμ 35 χιλιοστών (35mm). Ο ίδιος ο Guymer έχει δοκιμάσει την μέθοδο του σε ένα πλήθος φωτογραφικών μεταξύ των οποίων και η Leica M3 και την Canon F1. Επίσης ισχυρίζεται πως ενδεχομένως λειτουργεί και σε όλες τις υπόλοιπες. Στη συνέχεια, έπεται το δύσκολο κομμάτι της ευθυγράμμισης του ψηφιακού σώματος με το αναλογικό. Χρησιμοποιώντας πλήθος εργαλείων επικεντρώνεται στην αφαίρεση του αισθητήρα της ψηφιακής. Με ακριβείς μετρήσεις και προσαρμογές ο αισθητήρας της ψηφιακής μοντάρεται στο πορτάκι της αναλογικής και πάνω σε αυτόν η ίδια η ψηφιακή.

Μετά από όλα αυτά η Κάμερα «Φρανκενστάιν» είναι έτοιμη. Πλέον μπορεί κανείς με μια κάμερα φιλμ να λαμβάνει κανείς όχι μόνο φωτογραφίες υπέρυθρης λήψης αλλά και λήψη βίντεο. Κάτι εντελώς εξωπραγματικό για αναλογικές φωτογραφικές μηχανές μέχρι πρότινος.

Το σχετικό βίντεο, αναρτημένο πρώτη φορά στις 16 Οκτωβρίου 2016.

Προηγούμενο άρθροΤο πανεπιστήμιο UCSB γιορτάζει μαζί μας την παγκόσμια ημέρα χορού
Επόμενο άρθροΣυναυλίες από το Ωδείο Φίλιππος Νάκας από την Τρίτη 25/4 έως τη Δευτέρα 8/5
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.