Στον ζεστό, εναλλακτικό και αντισυμβατικό χώρο της «Εταιρείας θεάτρου Χώρος», σε ένα μικρό στενό στον Βοτανικό, στεγάζεται η νέα θεατρική δουλειά των Hippo Theatre Group. Αυτή τη φορά πρόκειται για μία παράσταση ενήλικου θεάτρου, κι όχι παιδικού, με το οποίο καταπιάνονται τα τελευταία χρόνια κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι Hippo (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης). Με συνοδοιπόρους τους συνεργάτες τους Ελένη Ευθυμίου, Αποστόλη Κουτσιανικούλη και Γιώργο Σοφικίτη, παρουσιάζουν στο Θέατρο «Χώρος» τη Mellonia, ένα δυστοπικό project που συνδυάζει είδη σύγχρονων τεχνών, σε μια α-χρονική (θεατρική) πραγματικότητα.

Mellonia – Αστρικό έτος ΧΚΑ 2059

Σε ένα απροσδιόριστο και μακρινό χωροχρονικά σύμπαν-κράτος-χώρα, τη Mellonia, παραμένουν όσοι έχουν επιβιώσει μετά από τον ολοκληρωτικό πόλεμο ανθρώπων και μηχανών. Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίχθηκε και οι ίδιες οι μηχανές επαναστάτησαν και εναντιώθηκαν στην ανθρωπότητα. Στον πόλεμο αυτό, παραδόξως, νικητές βγαίνουν οι άνθρωποι. Στην προσπάθειά του να καταστείλει και να εμποδίσει την αυτονόμηση της τεχνητής νοημοσύνης και τη δημιουργία δική της συνείδησης, ο κυβερνήτης του ολοκληρωτικού -πλέον- καθεστώτος, Σαμπάτ Γουίλοου, επιδιώκει να αφαιρέσει οποιαδήποτε εξουσία από την τεχνητή νοημοσύνη, προσπαθώντας παράλληλα να «αποσυνδέσει» τους ανθρώπους από κάθε συναίσθημα.

Mellonia
Mellonia, με τους Ελένη Ευθυμίου, Αποστόλη Κουτσιανικούλη και Γιώργο Σοφικίτη

Αυτό το σχέδιο και η στρατηγική του για να σημειωθεί πρόοδος θα διαταραχθεί από μία δημόσια υπάλληλο. Η Μαίρη Αν συνειδητοποιώντας την καθόλου τυχαία θέση και ρόλο της μέσα σ’ αυτό τον κόσμο, γίνεται μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου και ενός πυρήνα ανθρώπων που δουλεύουν υπόγεια για την ανατροπή του καθεστώτος.

Με όπλα τις αναμνήσεις των αγαπημένων της προσώπων που χάθηκαν, την αποφασιστικότητα και τη διάθεση για ανατροπή, η Μαίρη Αν ξεκινά ένα ταξίδι στην 5η διάσταση. Η διαδρομή της από την θεωρία στην πράξη και η θέση της πως, «αυτοί που πιστεύουν στα όνειρα κάνουν τις επαναστάσεις», θα μετατρέψει το αστρικό της ταξίδι σε μία ηρωική πράξη, αλλά και σε ένα προσωπικό, υπαρξιακό ταξίδι αναζήτησης και συνειδητοποίησης της ουσίας και της ψυχοσυναισθηματικής «σύστασής» της.

«Είμαστε αυτό που κάνουμε για να αλλάξουμε αυτό που είμαστε.
Δεν έχει σημασία από που προέρχεσαι. Ποιος ή τι σε έχει
φτιάξει. Ποια υλικά σε χαρακτηρίζουν. Αυτό που μετράει
είναι η επιλογή που κάνουμε σε μια κρίσιμη στιγμή. Επιλέγω
να είμαι ανθρώπινη, δηλαδή εύθραυστη.»

Η δυστοπία, το αντίθετο της ουτοπίας, η περιγραφή δηλαδή ενός φανταστικού κόσμου απόλυτης δυστυχίας αποτελεί ένα από τα βασικότερα και συχνότερα θέματα τόσο της λογοτεχνίας όσο και του κινηματογράφου. Από τον Πλάτωνα μέχρι τον Τζόναθαν Σουίφτ και τον Τζορτζ Όργουελ, η δυστοπία στη λογοτεχνία περιγράφει τα αρνητικά χαρακτηριστικά ενός θεωρούμενου πολιτικού συστήματος. Η έννοια της δυστοπίας εκφράζει την ανασφάλεια, το άγχος και την απαισιοδοξία των ανθρώπων για την εξέλιξη της πόλης και της κοινωνίας στο μέλλον. Η ομάδα Hippo μας μεταφέρει σε ένα άγνωστο, μακρινό σύμπαν, του οποίου το ολοκληρωτικό καθεστώς προσιδιάζει σε σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, στην υπερβολική τους ίσως απεικόνιση.

Ένα πρωτότυπο αστρικό ταξίδι

Θεματικά, ο πόλεμος ανθρώπων και μηχανών αποτελεί γνωστό φαινόμενο ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως Terminator, Matrix, κλπ. Η πρωτοτυπία της Mellonia δεν έγκειται τόσο στη θεματολογία και στο περιεχόμενό της, όσο στον τρόπο παρουσίασής του. Πρόκειται για μία sci-fi παράσταση που δεν διαθέτει απλώς sci-fi στοιχεία, αλλά είναι όλη πλασμένη με τη συμβολή και τη σύζευξη ποικίλων τεχνών-τεχνικών. Σε μία κινηματογραφική οθόνη προβάλλεται με προτζέκτορα ένα βίντεο μονταρισμένων σκίτσων από το graphic novel της Mellonia. Τα ζωγραφισμένα στο χέρι σκίτσα (Βάλια Καπάδαη, Παύλος Παυλίδης) διαδέχονται το ένα το άλλο, ακολουθώντας τη δράση, ή μάλλον υπο-κινώντας την.

Οι διάλογοι της δράσης, τα τραγούδια και η ζωντανή μουσική που παίζουν επί σκηνής οι ηθοποιοί με τη βοήθεια φυσικών οργάνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνθέτουν το περιβάλλον που στήνουν οι ίδιοι, με καθοριστική τη συμβολή του foley, του ηχητικού περιβάλλοντος που πλαισιώνει τα βίντεο.

Αυτή το πρωτότυπο και ιδιαίτερο επί σκηνής «μπόλιασμα» τεχνών, όπως comic, κινηματογράφου, μουσικής και θεατρικής πράξης, σε συνδυασμό με το κομμάτι του foley, συνθέτει ένα μεταιχμιακό είδος θεάτρου, που προτείνει έναν νέο αφηγηματικό κώδικα. Η παραστασιοποίηση της sci-fi θεματολογίας με το συγκεκριμένο τρόπο και η σκηνοθετική οπτική των Ηippo Theatre Group (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης) οδηγούν σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα που ξεφεύγει από τα συνήθη και συμβατικά θεατρικά πλαίσια, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση του θεάτρου με άλλα είδη τεχνών.

Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Ο Αποστόλης Κουτσιανικούλης σε στιγμιότυπο από την παράσταση Mellonia
Μία άριστα ενορχηστρωμένη παρτιτούρα κόμικ

Σε αυτό το απαιτητικό εγχείρημα, οι τρεις ηθοποιοί αποτελούν το πιο ενεργό κύτταρο της παράστασης, εντασσόμενοι με απόλυτη ακρίβεια στο αιτούμενο της σκηνοθεσίας. Οι ίδιοι καλούνται πέρα από το υποκριτικό κομμάτι διαφορετικών ρόλων που εναλλάσσουν με βάση τη ροή των σκίτσων της ιστορίας, να δημιουργήσουν το κατάλληλο ηχητικό τοπίο που θα πλαισιώσει την κάθε σκηνή, με την απαραίτητη σωματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι μία άριστα ενορχηστρωμένη παρτιτούρα όπου τα κόμικ ζωντανεύουν, παίρνοντας σάρκα και όστα με σφοδρό ρυθμό και αλλεπάλληλες κορυφώσεις.

Ο Γιώργος Σοφικίτης, με ασκημένα μέσα και μοναδική αμεσότητα, εναλλάσσει με ευκολία τους ρόλους, υπογραμμίζοντας με επιτυχία τις χιουμοριστικές πτυχές τους. Η Ελένη Ευθυμίου, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαίρη Αν, προσδίδει ιδιαίτερη ευαισθησία και την απαραίτητη δραματική ένταση, ενώ ξεχωρίζει για τις φωνητικές της ικανότητες που εναρμονίζονται πλήρως με τη μουσική των Ηippo Theatre Group, Πάρη Φράγκου και της ίδιας, επί σκηνής. Ο Αποστόλης Κουτσιανικούλης, με αδιάπτωτη ενέργεια και αναπτυγμένη τεχνική, προτείνει -εκτός των άλλων ρόλων- έναν Σαμπάτ με ένα σαρδόνιο χαμόγελο που φωτίζει όλες τις εκφάνσεις του χαρακτήρα, με τρόπο τέτοιο, που είναι αδύνατον να μη σε μαγνητίσει το χρονικό πτώσης του. Πέρα από το υποκριτικό κομμάτι, φέρει εις πέρας με τρομερή ακρίβεια τα ποικίλα τεχνικά και μουσικά αιτούμενα της παράστασης.

«Επιλέγω να αφιερώσω τη ζωή μου σε ό,τι αγαπώ. Ποιος μπορεί να μου αρνηθεί ότι είμαι ευτυχισμένη; Είμαι το πιο ευτυχισμένο κορίτσι του κόσμου.»

Παρά τη μεγάλη χωροχρονική απόσταση της Mellonia σε σχέση με το σήμερα, οι αντιστοιχίες που αναπτύσσονται είναι αναπόφευκτες. Η  Mellonia μπορεί να απέχει αστρικά έτη φωτός απ’ τη δική μας καθημερινότητα, όμως παράλληλα, οι κοινωνικές ανάγκες, η κοινωνική διαστρωμάτωση, καθώς και οι έννοιες του κράτους, της πολιτικής και της εξουσίας εν γένει φαίνεται να μη διαφοροποιούνται σημαντικά.

Η Mellonia είναι ένα έργο με σαφείς κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που δεν αρκείται στην απλή παρουσίαση μιας δυστοπικής πραγματικότητας αλλά ενδεχομένως, προβαίνει και στον συμβολικό οραματισμό και αναζήτηση του στοιχείου εντός και εκτός μας, που από επιλογή θα φέρει την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Άνθρωπος ή «ανθρωποειδές» ρομπότ, σημασία έχει η ουσία και όχι η σύστασή του.

Trailer

Συντελεστές παράστασης Mellonia

  • Παίζουν: Ελένη Ευθυμίου, Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Γιώργος Σοφικίτης
  • Κείμενο: Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης
  • Σχεδιασμός κόμικ: Βάλια Καπάδαη, Παύλος Παυλίδης
  • Μοντάζ: Αλέξανδρος Ράπτης
  • Κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
  • Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
  • Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη
  • Μουσική: Ηippo Theatre Group, Πάρης Φράγκος, Ελένη Ευθυμίου
  • Σκηνοθεσία – Παραγωγή: Ηippo Theatre Group (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)
  • Φωτογράφιση: Δώρα Καλακίδου
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Χώρος
  • Διεύθυνση: Πραβίου 6, Βοτανικός – Μετρό Κεραμεικός
  • Πρεμιέρα: Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018
  • Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
  • Διάρκεια: 60΄
  • Πληροφορίες-Κρατήσεις: Τηλ.: 21 0342 6736
  • Τιμή Εισιτηρίου: 10€ μειωμένο (Α.Μ.Ε.Α., ατέλειες) 8€
  • Ηippo Theatre Group: Facebook Page | Site

Xoρηγός επικοινωνίας

artic-gr-logo

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση βιβλίου: «Παρίες ανάμεσα στους παρίες» της Κατερίνας Μάτσα
Επόμενο άρθροΝέες σειρές Φεβρουαρίου από την Image Comics
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.