Η Μελίνα Κανά είναι μία από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Έχει δώσει μεγάλες και σπουδαίες στιγμές, με τραγούδια σύγχρονων δημιουργών που την εμπιστεύτηκαν από την πρώτη στιγμή, όπως ο Μανώλης Ρασούλης , ο Νίκος Ξυδάκης , ο Σωκράτης Μάλαμας , ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου , ο Ορφέας Περίδης , ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Οι συνεργασίες της πολλές και σημαντικές από τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Θοδωρή Παπαδόπουλο, τον Παντελή Θαλασσινό ως τον Στάμο Σέμση, τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Θοδωρή Κοτονιά, τον Κώστα Παρίση της δίνουν το προνόμιο μίας μεγάλης δισκογραφίας που την κατατάσσει στις σημαντικότερες Ελληνίδες ερμηνεύτριες.

Έρημα κορμιά, Αερικό, Αποσπερίτης, Να βάλω τα μεταξωτά, Όταν τραγουδάω, Απόψε, Άρνηση, είναι κάποια τραγούδια που θα τα ακούν γενιές και γενιές ανθρώπων χάρη στον επιτυχημένο συνδυασμό μουσικής, ερμηνείας και στίχων.

Τις Κυριακές 10 & 17 Απριλίου θα εμφανιστεί στο Σταυρό του Νότου μαζί με τον «Γόη του Θησείου». Λίγο πριν τις εμφανίσεις της μας μίλησε για την πορεία της στο τραγούδι, την συνεργασία της με τον «Γόη του Θησείου», τα μουσικά της σχέδια για το καλοκαίρι και πολλά άλλα.

Μελίνα Κανά

Άννα: Κυρία Κανά, τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε για δυο Κυριακές στο Σταυρό του Νότου;

Μελίνα Κανά: Περιλαμβάνει πολλά κι αγαπημένα τραγούδια της δικής μου πορείας καθώς και κάποιες επιλογές λαϊκών κι άλλων έντεχνων τραγουδιών. Με το Γόη του Θησείου κάνουμε μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα λαϊκά και κάποια παραδοσιακά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Άννα: Το χειμώνα κάνατε περιοδείες σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Γιάννενα, και τη Λάρισα. Τι σηματοδοτεί για εσάς η επίσκεψή σας στην κάθε μία πόλη και τι εκλάβατε από τις εντυπώσεις του κόσμου;

Μελίνα Κανά: Πήγαμε σε πολλά ακόμα μέρη όπως Κρήτη, Κύπρο, Τρίκαλα, Λαμία και αλλού. Η Κέρκυρα και τα Γιάννενα δεν έγιναν τελικά. Θα ξεχωρίσω τη Θεσσαλονίκη γιατί είναι η γενέτειρά μου και πάντα όταν είμαι εκεί γράφει διαφορετικά μέσα μου. Όλες οι πόλεις έχουν το κοινό τους κι αυτό εκφράζεται με τον δικό του τρόπο. Δεν είναι μακρινοί όμως οι τρόποι που το δείχνουν. Ο κόσμος παντού αν ακούει κάτι και του αρέσει, συμμετέχει σ’αυτό, τραγουδάει, σιωπά όταν χρειάζεται, χειροκροτάει  δυνατά και με σεβασμό τον καλλιτέχνη. Όλο αυτό είναι μια ενεργή δράση του κοινού στην παράσταση. Χαίρομαι πολύ οπουδήποτε κι αν συναντώ αυτές τις εκδηλώσεις.

Άννα: Θα θέλατε να μας μιλήσετε για την συνεργασία σας με τον “Γόη του Θησείου”;

Μελίνα Κανά: Είχα πει πριν χρόνια στον Θάνο τον Καζαντζή που παίζει τύμπανα αν γνώριζε κάποιους μουσικούς που να θέλανε να πειραματιστούν σε διάφορα είδη τραγουδιών εκτός από τα δικά μου. Να δώσουν μια νέα μορφή. Μετά από λίγο καιρό ήρθε στα χέρια μου ένα demo με τέσσερις διασκευές: τα Μεταξωτά, τη Φεϊρούζ, το Ερωτά μου Αγιάτρευτε και το Στο τραπέζι που τα πίνω. Αυτό που άκουσα μου άρεσε πολύ και μου κίνησε το ενδιαφέρον κι έτσι γνώρισα και τους υπόλοιπους της ομάδας, δηλαδή τον Παναγιώτη Μανουηλίδη που είναι κι ο μαέστρος μας, τον Κώστα Νικολόπουλο που παίζει κιθάρες και τον Νίκο Παπαϊωάννου που παίζει τσέλο και λαούτο. Στη συνέχεια προστέθηκε στην παρέα κι ο Γιώργος ο Δούσος που παίζει πνευστά. Είμαι πολύ χαρούμενη που τους συνάντησα, περνάω πολύ ωραία μαζί τους, τους εκτιμώ βαθύτατα ως μουσικούς. Όταν παίζω μαζί τους νιώθω πως ανανεώνομαι και ψυχαγωγούμαι. Το όνομα Γόης του Θησείου ήταν δική μου ιδέα από ένα πείραγμα που έγινε μεταξύ των παιδιών.

Άννα: Ποια πιστεύετε πως είναι η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σας;

Μελίνα Κανά: Πολύ σημαντική θεωρώ την αρχή της καριέρας μου γιατί τότε πήρα κάποιες αποφάσεις για την υπόλοιπη πορεία μου, όχι μόνο ως προς το τι θέλω να κάνω αλλά και τι δεν θέλω να κάνω! Σαν να λέμε μπήκαν κάποιες βάσεις.

Άννα: Θα αλλάζατε κάτι στην καλλιτεχνική σας πορεία;

Μελίνα Κανά: Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που θα άλλαζα αλλά ευτυχώς είναι λίγα και δεν μένω σ’αυτά. Μένω σ’αυτά που δεν θα άλλαζα και προσπαθώ να μην κάνω τα ίδια λάθη.


Άννα:  Ξεχωρίζετε κάποιο τραγούδι από όλα όσα έχετε ερμηνεύσει;

Μελίνα Κανά: Αυτή η ερώτηση πάντα με δυσκόλευε.. Θα ξεχωρίσω σίγουρα τα Μεταξωτά γιατί μ’αυτό μ’έμαθε ο κόσμος και είναι ένα τραγούδι που πάντα το τραγουδώ και το τραγουδά κι ο κόσμος. Αλλά υπάρχουν κι άλλα τραγούδια όπως οι Τυφλές Ελπίδες, το Αερικό, το Μιλώ για Σένα, το Όταν τραγουδάω, η Μοιραία που μου κρατάνε χρόνια συντροφιά και ξέρω ότι τα αγαπάει κι ο κόσμος όσο κι εγώ.


Άννα: Βιώνετε την ερμηνεία πιο έντονα σε σχέση με την αρχή της καριέρας σας;

Μελίνα Κανά: Όχι, η ερμηνεία έχει να κάνει με το πώς είσαι κάθε στιγμή, δεν είναι κάτι που μπορείς να το αναπαράγεις. Δεν έχει να κάνει με την εμπειρία.


Άννα:  Σκαρώνετε ποτέ «Αλκοολικά Στιχάκια»;

Μελίνα Κανά: Όταν είμαι πιωμένη, δε σκαρώνω τίποτα γιατί νιώθω χάλια..


Άννα: Στο “‘Όταν τραγουδάω” (1996) του Θ. Παπακωνσταντίνου ένας στίχος αναφέρει: «Τα τραγούδια παίρνουν κάτι από την ψυχή μας». Τελικά τα τραγούδια, παίρνουν κάτι από την ψυχή μας;

Μελίνα Κανά: Φαντάζομαι ότι ο Θανάσης εννοεί ότι φωτίζουν κάτι απ’την ψυχή μας, δεν αφαιρούν κάτι. Και το μεταφέρουν στον ουρανό σαν ευχή..

‘’..και το μεταφέρουν στο στερέωμα, όπου αναβοσβήνει σαν θλιμμένο πάλσαρ και το δρόμο δείχνει για τους ναυαγούς..’’


Άννα: Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές ποιος νιώθει πιο όμορφα εσείς που ερμηνεύετε ή εμείς που ταξιδεύουμε με τα τραγούδια; Αυτός που «προσφέρει» ή αυτός που «λαμβάνει»;

Μελίνα Κανά: Οπωσδήποτε και οι δύο.


Άννα:  Ποια είναι τα μουσικά σχέδιά σας για το καλοκαίρι; Ετοιμάζετε δισκογραφικά κάτι καινούργιο;

Μελίνα Κανά: Δεν ετοιμάζω κάτι καινούριο δισκογραφικά προς το παρόν. Τα σχέδιά μου περιλαμβάνουν καλοκαιρινές συναυλίες που στη χώρα μας είναι τόσο όμορφες..


Άννα:
Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις δυο πολυαναμενόμενες παραστάσεις σας!

Μελίνα Κανά: Σας ευχαριστώ και θα τα πούμε στο Σταυρό του Νότου. 

 

Προηγούμενο άρθροΙσορροπιστής αεροσκαφών, η νουβέλα του Θ.Θεοδωρίδη
Επόμενο άρθροH Ομάδα Killing The Fly για την ανατριχιαστικά επίκαιρη Αγγελική