«Mεγάλοι ερμηνευτές κλασικής μουσικής: Ivo Pogorelich, o τελευταίος μυστικιστής»
O πιανίστας που επιφυλάσσει στο κοινό του ριζοσπαστικές ερμηνείες των κλασικών έργων, ο Ivo Pogorelich σαν σκηνοθέτης επιβάλλει το όραμά του και διχάζει τους ακροατές. Ερεθίζει τους υποστηρικτές του απόλυτου σεβασμού για το κείμενο και ενθουσιάζει εκείνους για τους οποίους οι παραδόσεις υπάρχουν για να ανακινούνται. Βεβαίως, μπορεί να πει κανείς ότι Pogorelich τείνει να συγχέει τα ρεσιτάλ του με μια συνεδρία ψυχοθεραπείας. Μια ενδιαφέρουσα συνεδρία παρ’ όλα αυτά.

  Επιβλητικός και υπερήφανος, τόσο σωματικά όσο και καλλιτεχνικά, ο Ivo Pogorelich είναι ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, προικισμένος με αδάμαστο ταλέντο που το ονομά του έλαμψε με χρυσά γράμματα στη δεκαετία του ογδόντα και του ενενήντα.

  Γεννημένος το 1958 στο Βελιγράδι, με κροατικό διαβατήριο και γονείς Σερβοκροάτες, πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στη Μόσχα όπου και σπούδασε στην Ακαδημία της Αγ. Πετρούπολης. Το 1976 άρχισε να μελετά εντατικά με τη διάσημη πιανίστα και καθηγήτρια Aliza Kezeradze, με την οποία παντρεύτηκαν το 1980 και έζησαν μαζί μέχρι τον πρόωρο θάνατό της το 1996.

  Ο Ivo Pogorelich κέρδισε το πρώτο του βραβείο στο Διαγωνισμό Casagrande Alessandro στο Terni της Ιταλίας το 1978 και στη συνέχεια στον Διεθνή μουσικό διαγωνισμό του Μόντρεαλ το 1980.

  Την ίδια χρονιά, συμμετείχε στο Διεθνή Διαγωνισμό Chopin της Βαρσοβίας, όπου η απόφαση της κριτικής επιτροπής να τον αποκλείσουν στον 3ο Κύκλο ξεσήκωσε μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη της. Η αντίδραση της Αργεντινής πιανίστα Martha Argerich  η οποία αποχώρησε από την κριτική επιτροπή φωνάζοντας «Μα είναι μια ιδιοφυΐα», ήταν ένα γεγονός που έστρεψε την προσοχή όλου του μουσικού κόσμου στον πιανίστα.

Έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης το 1981, και από τότε ο Ivo Pogorelich έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες  αίθουσες συναυλιών όλου του κόσμου. Αρχής γενομένης στις ΗΠΑ έδωσε ρεσιτάλ και στις τέσσερις ηπείρους. Έχει λάβει προσκλήσεις για να παίξει με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, όπως του Βερολίνου και τη Φιλαρμονική της Βιέννης , όλες τις  Ορχήστρες του Λονδίνου, του Σικάγου, της Φιλαδέλφειας, της Βοστώνης, του Λος Άντζελες, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και άλλων μεγάλων ορχηστρών σε όλο τον κόσμο. Όπου και όποτε παίζει, η εκπληκτική ερμηνεία του επιβεβαιώνει την πρωτοτυπία του ταλέντου και της διάνοιάς του. Η εφημερίδα New York Times έγραψε κάποτε “Έπαιζε κάθε νότα ακριβώς, με ένα τέτοιο συναίσθημα, τόση έκφραστικότητα, σαν να ήταν μια ολόκληρη ορχήστρα και σαν να έπαιζε 200 χρόνια μπροστά από την εποχή μας». Σε αυτό το πνεύμα ο Ivo Pogorelich είναι γνωστός σήμερα ως ποιητής του οργάνου.  Και εδώ βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πρωτοτυπίας και  ιδιοτροπίας.

Ο μοναδικός πιανίστας Ivo Pogorelich
Ο μοναδικός πιανίστας Ivo Pogorelich

Όπως λέει ο ίδιος: «Κατά τη δημιουργική διαδικασία υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν λάθη, αφού είμαστε άνθρωποι και όχι θεοί. Αυτό που με διακρίνει είναι ότι είμαι καλά εξοπλισμένος, δεδομένου ότι ανήκω σε μια σχολή, με σοφία,  που έχει αυστηρά κριτήρια και μια κληρονομιά δύο αιώνων.  Ως εκ τούτου, σε αυτό που έχουν δώσει άλλοι, μπορώ να προσθέσω τη δική μου σκληρή δουλειά, έτσι ώστε πάντα να προσπαθώ να επιτύχω το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Για να καταλάβετε … Αυτή η γνώση, ο σεβασμός στην παράδοση και η προσωπική προσπάθεια συνδυάζονται τη δική μου διαίσθηση και φαντασία. Όταν σας παρουσιάζω τα έργα, είμαι ο πρωταγωνιστής και εκτίθεμαι σε κριτική. Έτσι, τόσο η αποδοχή όσο και η απόρριψη είναι εφικτή, αλλά αν συνεχίσω με αυτή την ειλικρίνεια, όπως ένας αληθινός καλλιτέχνης πρέπει πάντα να διατηρεί, θα πάρω βραβείο για το θάρρος και το θράσος μου. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να αναλάμβάνουν ηγετικό ρόλο σε ορισμένα πράγματα.»

 Από το 1982 ο Ivo Pogorelich ηχογραφεί αποκλειστικά για την Deutsche Grammophon. Έχει κάνει πάνω από 15 ηχογραφήσεις, με Σονάτες του Mozart, Liszt και Scriabin, σουίτες του Bach καθώς και το κονσέρτο αρ. 1 του Tchaikovsky. To 2006 η DGG κυκλοφόρησε σε DVD μέρος αυτού του υλικού, ξεκινώντας με Bach, Scarlatti και Beethoven και στα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσει και το υπόλοιπο ηχογραφημένο υλικό.

 Τον Μάρτιο του 2007 ο Ivo Pogorelich αποδέχθηκε πρόσκληση του Ινστιτούτου Φρ. Σοπέν και έδωσε ρεσιτάλ στην Εθνική Φιλαρμονική στη Βαρσοβία, για πρώτη φορά στην Πολωνία, 26 χρόνια μετά από εκείνον το διαγωνισμό του 1980, που τον καθιέρωσε.

 Στην πρόσφατη περίοδο 2013/2014 Ivo Pogorelich έδωσε θριαμβευτικά ρεσιτάλ και συναυλίες στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ιαπωνία, καθώς και στη Γαλλία, όπου ο Τύπος γιόρτασε την επίδοσή του με τα λόγια: «Η επιστροφή του βασιλιά”. Κατά την περίοδο 2014/15, ο Ivo Pogorelich θα εμφανιστεί στο Λονδίνο, Παρίσι, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες, Ρότερνταμ, Μπρέσια, Λιντς, Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη, Βίλνιους, το Αμβούργο και σε άλλες μεγάλες γερμανικές αίθουσες συναυλιών, καθώς και στη Σαγκάη, το Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και άλλες ασιατικές πόλεις.

Πέρα από την πολύχρονη καριέρα του, ο Ivo Pogorelich προσφέρει πολλά στην κοινότητα για την υποστήριξη νέων μουσικών. Το 1986 ίδρυσε ένα ίδρυμα στην Κροατία για να αντλήσει κεφάλαια για υποτροφίες στους νέους καλλιτέχνες για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Στη γερμανική πόλη Bad Wörishofen, ο Ivo Pogorelich δημιούργησε ένα φεστιβάλ, το οποίο συνεχίστηκε για μια δεκαετία, με στόχο την υποστήριξη νέων μουσικών στην αρχή της καριέρας τους δίνοντας τους την ευκαιρία να εμφανισθούν με γνωστούς συναδέλφους τους . Το 1993 ο διαγωνισμός πιάνου Ivo Pogorelich πραγματοποιήθηκε στην καλιφορνέζικη πόλη της Πασαντίνα. Επίσης προσφέρει στην πόλη του Λουγκάνο, όπου ζει, δύο παραστάσεις το χρόνο, με στόχο την προώθηση και την υποστήριξη των νέων μουσικών.

 Δεν είναι όμως μόνο οι μουσικοί που φροντίζει ο Pogorelich. Το 1994, ο πιανίστας δημιούργησε ένα ίδρυμα στο Σεράγεβο για να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμηση ενός μαιευτηρίου στην πόλη και δίνει κονσέρτα για φιλανθρωπικούς σκοπούς στηρίζοντας τον Ερυθρό Σταυρό και βοηθώντας στην καταπολέμηση των ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταξύ άλλων έργων. Το 1987 έλαβε την τιμή να ονομαστεί «Πρεσβευτής Καλής Θέλησης» από την UNESCO.


Πηγές


ivopogorelich.com
pianist.fr
forumclasico.es

Προηγούμενο άρθροΟ κορυφαίος σύγχρονος ζωγράφος Lucian Freud
Επόμενο άρθρο«Home? το μικρό – μικρό σπίτι»: Μία ενδελεχής έρευνα πάνω στο ζήτημα του προσωπικού χώρου