Μεγάλοι ερμηνευτές κλασικής μουσικής: Hélène Grimaud. Μια ερμηνεύτρια που ανήκει σε μια γενιά νέων και χαρισματικών μουσικών, που προσπαθούν να κατεβάσουν την κλασική μουσική από το απρόσιτο βάθρο της. Έχει μια ασυνήθιστη καριέρα υψηλών ταχυτήτων, με εκκεντρικές επιλογές, αμφισβήτηση για την καθιερωμένη μουσική εκπαίδευση και περιφρόνηση προς τα στερεότυπα.

Ζει και εργάζεται ως πολίτης του κόσμου και μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αμερική και την Ευρώπη και τα ενδιαφέροντά της ανάμεσα στη μουσική και την προστασία των λύκων. Δεν είναι απλώς μια βαθιά παθιασμένη και αφοσιωμένη μουσικός της οποίας τα πιανιστικά επιτεύγματα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη ζωή της. Είναι μια γυναίκα με πολλαπλά ταλέντα και ενδιαφέροντα που εκτείνονται πολύ πέρα από την σχεδόν ποιητική της ερμηνεία στο πιάνο και την απαράμιλλη τεχνική της. Η Γαλλίδα καλλιτέχνης έχει καθιερωθεί ως μια αφοσιωμένη υποστηρήκτρια της άγριας ζωής, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγραφέας.

 Η Γκριμό γεννήθηκε το 1969 στο Aix-en-Provence στη Γαλλία, όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο με καθηγήτρια την Jacqueline Courtin και στη συνέχεια με τον Pierre Barbizet στη Μασσαλία. Έγινε δεκτή στο Ωδείο του Παρισιού σε ηλικία μόλις 13 ετών και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο πιάνο μόλις τρία χρόνια αργότερα. Συνέχισε τις σπουδές της με τον György Sándor και τον Leon FΙeisher έως ότου, το 1987, έκανε το πιανιστικό ντεμπούτο της στο Τόκιο. Το ίδιο έτος ο διάσημος μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ την προσκάλεσε να συμπράξει με την Ορχήστρα του Παρισιού.

Αυτό σηματοδότησε την έναρξη της μουσικής της καριέρας που απαρτίζεται από συναυλίες με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου αλλά και τους διασημότερους μαέστρους. Οι ηχογραφήσεις της έχουν δεχτεί διθυραμβικές κριτικές και της έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Cannes Classical, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’or, Grand Prix du Disque, Βραβείο Ακαδημίας Δισκογραφίας (Τόκιο), Midem Classic Award και το Echo Award.

Από το ντεμπούτο της το 1995 με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τον Claudio Abbado και την πρώτη της εμφάνιση με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης υπό τον Kurt Masur το 1999 – δύο ρεσιτάλ ορόσημο – η Γκριμό έκανε ένα εντελώς διαφορετικό ντεμπούτο: ίδρυσε το Wolf Conservation Center.

 Η αγάπη της για το απειλούμενο είδος πυροδοτήθηκε από μια τυχαία συνάντηση με έναν λύκο στο βόρειο τμήμα της Φλόριντα, η οποία την οδήγησε στην απόφαση να ανοίξει ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με σκοπό να τεθούν τα ζώα σε άμεση προστασία και να είναι σε θέση να επιστρέφουν πίσω εκεί όπου ανήκουν.

Αλλά η εμπλοκή της Γκριμό δεν σταματά εκεί: είναι επίσης μέλος της οργάνωσης «Μουσικοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ένα παγκόσμιο δίκτυο μουσικών και ατόμων που εργάζονται στον τομέα της μουσικής για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλλαγής.

 Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ίδρυση και λειτουργία μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης ή η ακμάζουσα καριέρα ως μουσικός θα τους ήταν αρκετό. Όμως, παραδόξως, η Hélène Grimaud βρήκε το χρόνο να συνεχίσει το γράψιμο. Το πρώτο της βιβλίο, Variations Sauvages, δημοσιεύθηκε στα γαλλικά το 2003 και στη συνέχεια μεταφράστηκε στα αγγλικά, ιαπωνικά, ολλανδικά και γερμανικά. Το δεύτερο βιβλίο της, Leçons particulières, το οποίο είναι εν μέρει μυθιστόρημα και εν μέρει η αυτοβιογραφία της, ακολούθησε το 2005. Πιο πρόσφατα δημοσίευσε το Retour à Salem, επίσης, ένα ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε στα γαλλικά τον Οκτώβριο του 2013.

Η ξεχωριστή πιανίστα Helen Grimaud
Η ξεχωριστή πιανίστα Helen Grimaud

Παρ’ όλα αυτά, η Γκριμό εξακολουθεί να αγγίζει τα πιο βαθιά συναισθήματα του κοινού μέσα από προσεγμένες και εκφραστικές ερμηνείες. Ευτυχώς, λόγω της εκτεταμένης περιοδείας της σε όλο τον κόσμο, το κοινό της έχει τη δυνατότητα να την απολαύσει στις συναυλίες της. Κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν θα εκτελέσει το νέο της πρόγραμμα εμπνευσμένο από το «νερό» στις ΗΠΑ, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Στις 14 Δεκεμβρίου θα κάνει το ντεμπούτο της στο Οπλοστάσιο της Park Avenue και το πρόγραμμά της θα λειτουργείσει ως μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Douglas Gordon- Τears become…Streams become...- όπου η Hélène Grimaud και o Gordon θα ξαναβρεθούν αργότερα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ.  Τα σχέδιά της περιλαμβάνουν την επιστροφή της στην Φιλαρμονική του Βερολίνου με τον Βαλερί Γκεργκίεφ, την Εθνική Ορχήστρα της Λυών με τον Leonard Slatkin και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ με τονYannick Nézet-Seguin.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Deutsche Grammophon, της οποίας η Γκριμό είναι αποκλειστική καλλιτέχνης, κυκλοφόρησε το άλμπουμ της από τα δύο κοντσέρτα για πιάνο του Μπραμς, το πρώτο κοντσέρτο με τον Andris Nelsons και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας και το δεύτερο με την Φιλαρμονική της Βιέννης.
Η Γκριμό είναι επίσης μία ένθερμη και αφοσιωμένη μουσικός δωματίου που συμμετέχει συχνά στα εγκυρότερα μουσικά φεστιβάλ με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών ανάμεσα στους οποίους οι Sol Gabetta, Τόμας Quasthoff, Rolando Villazón, Ιαν Vogler, Truls Mørk, Clemens Hagen και οι αδελφοί Capuçon.
Το άλμπουμ της Duo σε συνεργασία με την τσελίστα Sol Gabetta, κέρδισε το 2013 το βραβείο ECHO για το “Chamber Recording of the Year”.
Προηγούμενες κυκλοφορίες της περιλαμβάνουν έργα των Μότσαρτ, Bach Beethoven, Chopin, Rachmaninov, Bartok, Gershwin, Ravel κα.

H Hélène Grimaud είναι αναμφίβολα μια πολύπλευρη καλλιτέχνης. Η βαθιά αφοσίωσή της στην μουσική της καριέρα, τόσο σε συναυλίες όσο και σε  ηχογραφήσεις, αντικατοπτρίζεται και αμοιβαία ενισχύεται από την έκταση και το βάθος των περιβαλλοντικών και λογοτεχνικών της αναζητήσεων.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που σχολίασε η ίδια το θέμα της φετινής της περιοδίας: Water, 

«Η Φύση είναι η απόλυτη μούσα και μια άσβεστη πηγή έμπνευσης, καθώς και μια γέφυρα προς τον πνευματικό κόσμο.»

 

 

  Πηγή: http://helenegrimaud.com/

 

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου «Ένα: μια ιστορία αγάπης που δοκιμάζεται σκληρά», του Πασχάλη Λαμπαρδή
Επόμενο άρθροΑνεπίδεκτη διόρθωσης