Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις Με τα λόγια (γίνεται) , στην τρίτη εκδήλωση του πέμπτου κύκλου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα ποιητή του 20ου αιώνα, Τάκη Παπατσώνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την γέννησή του και 40 χρόνων από τον θάνατό του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Εννέα ποιήτριες και ποιητές οι: Ορφέας Απέργης, Λίνος Ιωαννίδης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Ηρώ Νικοπούλου, Γιάννης Πατίλης, Χρήστος Σιορίκης, και Θωμάς Τσαλαπάτης– επέλεξαν, διαβάζουν, και σχολιάζουν ποιήματα του Τάκη Παπατσώνη, ενώ η Ισμήνη Καρυωτάκη ξετυλίγει το νήμα του βίου και του έργου του ποιητή

Αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές

Όνειρα πια, σκιά μου,
που σου φοβίζαν τις νύχτες
δεν θα ξαναρθούν, οι νύχτες
μικρύναν κι αλαφρώσαν, κι εμείς,
δεν το αισθάνθηκες ακόμη; – γινήκαμε
οι ήρωες ενός καλού μεγάλου Ονείρου.

Και, θα με θυμηθείς, με γρήγορα
φτερά της θά ρθει αυγή,
με όλα τα κρόταλα θα ξυπνήσει
στ’ άψυχα τα όντα τη ζωή τους,
θα δώσει πάλι μορφή στα χαλίκια
και στη σκόνη του δρόμου·
καθώς θ’ απλώσει παντού η μέρα,
σπουδαία θα γίνουν όλα τα μηδαμινά,
ποδιές γεμάτες θ’ αφθονήσουν
τα φλουριά, χρυσαφικό θα σβωλιάσει
στον τοίχο του το κάθε σαμιαμίθι,
τα μάτια του, πετράδια της ελπίδας,
το κάθε χτυποκάρδι του,
απόκριση στο σφύριγμα της χαράς μας.

Τάκης Παπατσώνης

Παρότι συχνά παραβλέπεται, ο Τάκης Παπατσώνης (1895-1976) είναι –μαζί με τον Καβάφη– ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης. Πρωτοδημοσίευσε το 1914, ενώ άρχισε να γράφει σε ελεύθερο στίχο ήδη από το 1920: δέκα χρόνια πριν από την ‘γενιά του ’30’ και τους υπερρεαλιστές. Ήταν ακόμη, δηλαδή, η εποχή που, ενώ παρέμενε καθοριστική η μορφή του Παλαμά και ωρίμαζε η φωνή του Σικελιανού, το ‘νέο’ αναγνωριζόταν στον Καρυωτάκη, τον Άγρα, και τους συνοδοιπόρους τους.
Η επιλογή από το έργο του που εξέδωσε ο ίδιος, κυκλοφορεί έως σήμερα στον τόμο “Εκλογή Α’ – Ursa Minor – Εκλογή Β’”. Υπήρξε επίσης σημαντικός μεταφραστής των Έλιοτ, Κλωντέλ, Χαίλντερλιν, κ.ά.. Την ποίησή του διατρέχει ο μεταφυσικός στοχασμός, αλλά και μια γήινη αισθαντικότητα, ανάμικτη με υπαρξιακή αγωνία. Η δε γλώσσα του είναι ένα προσωπικό κράμα, διακριτό από την δημοτική στην οποία εργάστηκαν οι συγκαιρινοί ομότεχνοί του. Οι ιδιαιτερότητές του αυτές, σχεδόν τον έθεσαν στο περιθώριο, και σαν να τον αποσιώπησαν. Σήμερα, όμως, επιστρέφουμε σ’ αυτόν, γευόμενοι, διδασκόμενοι και θαυμάζοντας τις ποιητικές αρετές του.

Τάκης Παπατσώνης
Τάκης Παπατσώνης
Με τα λόγια (γίνεται)

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται – και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’» .Σ’ αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση.Μεταξύ των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα,όπως αυτό στην Emily Dickinson τον Μάρτιο του 2013, στα πέραν των 154 αναγνωρισμένων ποιημάτων του Καβάφη τον Δεκέμβριο 2013, στον  William CarlosWilliams τον Μάρτιο 2014, και στην Elizabeth Bishop τον Μάρτιο 2015.

Πληροφορίες εκδήλωσης
  • Ημέρα και ώρα:Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:30
  • Τοποθεσία:Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
  • Διεύθυνση:Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αθήνα
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας:210 3680052
  • Είσοδος:Είσοδος Ελεύθερη
  • Social Media:http://metalogiaginetai.blogspot.gr/
  • Facebook:https://www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai
Προηγούμενο άρθροO Olivier Descotes, νέος Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη
Επόμενο άρθροΤρίτες Παράλληλες από το Athens Percussion Group