Αφίσα Εκδήλωσης «Με τα λόγια (γίνεται)»- Elizabeth BishopΣτο πλαίσιο της εκδήλωσης «Με τα λόγια (γίνεται)» πραγματοποιείται βραδιά αφιερωμένη στην Αμερικανίδα ποιήτρια Elizabeth Bishop.

 

 

 

 

 

Λίγα Λόγια για τη Συγγραφέα


 Η Ελίζαμπεθ Μπίσοπ (1911-1979), υπηρέτησε –με τρόπο υποδειγματικό στην εποχή του μοντερνισμού– τις παραδοσιακές ποιητικές μορφές (την βιλλανέλλα, την σεστίνα, και άλλες) αλλά και τον έξοχα ρυθμισμένο ελεύθερο στίχο. Λογοτεχνική επίγονος και φίλη της Marianne Moore, υπήρξε σύγχρονη και φίλη με τον Robert Lowell με τον οποίο, όπως και με άλλους σημαντικούς ομότεχνούς της, διατηρούσε μια συναρπαστική και πολύτιμη για μας σήμερα αλληλογραφία. Το ποιητικό της έργο αποτελείται από πέντε ποιητικά βιβλία: Βορράς και Νότος (1946), Μια Ψυχρή Άνοιξη (1956), Ταξιδιωτικά Ζητήματα (1965), Άπαντα τα Ποιήματα (1969), Γεωγραφία ΙΙΙ (1976), καθώς και πλήθος διάσπαρτα και αδημοσίευτα ποιήματα. Έγραψε ακόμη δοκίμια και διηγήματα, ενώ επίσης μετέφρασε λογοτεχνία από τα αρχαία ελληνικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, και, κυρίως, τα πορτογαλικά, καθώς πέρασε σημαντικό μέρος της ζωής της στην Βραζιλία. Μεταξύ άλλων, της απονεμήθηκαν το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία της ποίησης το 1956 και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των Η.Π.Α το 1970.

 

Λίγα Λόγια για την Εκδήλωση


 Στα ελληνικά, το έργο της έχει μεταφραστεί μόνον σποραδικά. Έτσι, ειδικά καμωμένες για την εκδήλωση μεταφράσεις 18 ποιημάτων της Μπίσοπ, θα διαβάσουν 11 ποιήτριες και ποιητές: Ορφέας Απέργης, Αντωνία Γουναροπούλου-Τουρίκη, Γιάννης Δούκας, Λένια Ζαφειροπούλου, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Στέργιος Μήτας, Άρτεμις Μιχαηλίδου, Κωσταντίνος Πλησιώτης και Θοδωρής Χιώτης.

Τα πρωτότυπα ποιήματα θα διαβάσει η Αντριάννα Καλφοπούλου, ποιήτρια και καθηγήτρια του Hellenic AmericanUniversity/Hellenic American College, ενώ η Πατρίτσια Κολαΐτη θα ξετυλίξει το νήμα του βίου και του έργου της ποιήτριας.

 

Πληροφορίες για την Εκδήλωση


 Θέμα: «Με τα λόγια (γίνεται)»- Elizabeth Bishop

Ημέρα: Τρίτη 17 Μαρτίου
Ώρα: 19:30
Τοποθεσία:
Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος Ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροΑλέξανδρος Ίσαρης: «Ο Νέος της Μοτύης και άλλα μυστήρια»
Επόμενο άρθροΟ Λεονάρντο Παδούρα στο Public Συντάγματος!