Η Μαρίνα Προβατίδου θα φιλοξενήσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη νέα ατομική της έκθεση με τίτλο «Γράψε μου τα όνειρα σου», από την Τετάρτη 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 3 Απριλίου. Η έκθεση διοργανώνεται  στο πλαίσιο της 3η  Έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων, από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων  και την  Ένωση Ελλήνων Χαρακτών με γενικό τίτλο Abracadabra.

Μαρίνα Προβατίδου – «Γράψε μου τα όνειρα σου»

Στο κείμενό της με τίτλο “Η απελευθερωτική λειτουργία της μνήμης” η Λήδα Καζαντζάκη αναφέρει για την Μαρίνα Πραβατίδου και το έργο της:

Η μνήμη καθορίζει την πορεία μας, συντονίζει τα βηματισμό και τις κινήσεις μας. Αναδύεται απρόσμενα μέσα από τα τραύματα τα παλιά, τα βυθισμένα μέσα στον απροσδιόριστο χωροχρόνο του ασυνείδητου, ως μια α(-να)κολουθία εσωτερικευμένων και αρχέτυπων εκφράσεων που συναντάμε διαρκώς στο διάβασμα της ζωής μας.

Μαρίνα Προβατίδου, "Γράψε μου τα όνειρα σου"
Μαρίνα Προβατίδου, “Γράψε μου τα όνειρα σου”

Η εικαστικός καλλιτέχνης Μαρίνα Προβατίδου επιχειρεί μέσα από τις μορφοπλαστικές της αναζητήσεις να κρατήσει την εμπειρία  του ανθρώπου που υποφέρει από τα δεινά του πολέμου, της εξορίας, της εξαθλίωσης. Πυκνώνει το φυσικό ως έναν εσωτερικό χώρο όπου η ανθρώπινη φιγούρα κυριαρχεί. Συνδέει τις παιδικές εικόνες που την στοίχειωσαν ως εγγόνα προσφύγων, με τις ενήλικες εικόνες που στοιχειώνουν την επαφή της με τους νέους πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα του Έβρου. Τις μεταπλάθει με διαφορετικές τεχνικές της παραδοσιακής βαθυτυπίας, του παραδοσιακού σχεδίου αλλά και της ζωγραφικής του μοντέρνου, που συναντούν τη φωτογραφία και την ψηφιακή της επεξεργασία αλλά και το βίντεο σε ένα πολυσήμαντο εικαστικό έργο. Συλλαμβάνει με το φωτογραφικό φακό ματιές, μορφασμούς, χειρονομίες σε σημαίνοντα που τυπώνει πάνω σε πλεξιγκλάς και αναπαριστά, κατά τη ρήση του ψυχαναλυτή Λακάν, το υποκείμενο για ένα άλλο σημαίνον.

Αποτυπώνει με τα ελάχιστα μέσα της άρτε πόβερα το κατ’ εξοχήν σύμβολο της κυριαρχίας της δυτικής, ανδροκρατικής αστικής τάξης, τη γραβάτα, και ακυρώνει την ισχύ της  με την επανάληψή της και κυρίως με τη μετατροπή της σε πίνακα της διάσωσης των, γραμμένων σε διαφορετικές γλώσσες πάνω της, απέλπιδων ευχών των κατατρεγμένων του καιρού μας.

 Διαδηλώνει με το έργο της τις περίφημες και διεισδυτικές και ανθεκτικές στις παλινωδίες του homo sapiens στη διάρκεια των αιώνων φράσεις του Κοσμά Πολίτη: «Μην εξετάζεις από πού ερχόμαστε, ούτε πού πάμε. Είναι ματαιοπονία , γιατί, ακόμα κι αν το μάθεις, τίποτα δε θ’ αλλάξει ούτε κατά μία τελεία. Ζήσε λοιπόν γεμάτα τη ζωή που σου δόθηκε. Κάποιος δικός σου σοφός είπε μια μεγάλη αλήθεια. Είμαι άνθρωπος και τίποτα το ανθρώπινο δε μου είναι ξένο.»

Μαρίνα Προβατίδου, "Γράψε μου τα όνειρα σου"
Μαρίνα Προβατίδου, “Γράψε μου τα όνειρα σου”
Λίγα λόγια για την Μαρίνα Προβατίδου

Η Μαρίνα Προβατίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, όπου σήμερα ζει και εργάζεται. Συμμετείχε σε ποικίλες ομαδικές εκθέσεις, όπως «Ο Έρωτας στην εποχή των social media», η «Ελληνική Χαρακτική στις Θέρμες του Διοκλητιανού», στο Museo Nationale Romano της Ρώμης και της Φλωρεντίας, στην Μπιενάλε του Βερολίνου με θέμα «Το πολιτικό γεγονός» (2012), και το «3th Graphics Biennial of Szeklerand», στη Βουδαπέστη (2015). Επίσης, παρουσίασε τη δουλειά της σε τρείς ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.       

Μαρίνα Προβατίδου "Στρατιώτης", μονοτυπία
Μαρίνα Προβατίδου “Στρατιώτης”, μονοτυπία
Πληροφορίες για την έκθεση «Γράψε μου τα όνειρα σου»

Εγκαίνια: Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, στις 20:00

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, 18:00-22:00

Επιμέλεια: Λήδα Καζαντζάκη

Χώρος: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου

Διεύθυνση: Πειραιώς 206, Ταύρος

Τηλέφωνο: 2103418550

Είσοδος Ελεύθερη*

*Εισιτήρια προπωλούνται:

– στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευτέρα-Παρασκευή, 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευτέρα-Παρασκευή 11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος

-στα Εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)

– σε όλα τα καταστήματα Forthnet

Προηγούμενο άρθροΜαρινέλλα – Συναυλία με τη Φιλαρμονική «Ομόνοια» της Κέρκυρας
Επόμενο άρθρο2002GR live στο Μανδραγόρα Τρικάλων