Δύο ιστορικά έργα χορού συνδιαλέγονται στο Manual Solos. Η παράσταση σε χορογραφία της Ίριδας Καραγιάν θα παρουσιαστεί από τις 16 Φεβρουαρίου και για 4 Πέμπτες στο θέατρο Πόρτα. Η Ίρις Καραγιάν δημιουργεί μια χορογραφική παρτιτούρα και προσκαλεί τρείς ερμηνεύτριες να την ενεργοποιήσουν. Η χορογραφία έγινε έπειτα από διεξοδική μελέτη του Wall-Floor Positions (1968) του εικαστικού καλλιτέχνη Bruce Nauman και του Water Motor (1979) της χορογράφου Trisha Brown.

Λίγα λόγια για τα δύο έργα πάνω στα οποία βασίζεται η παράσταση Manual Solos

Στο Manual Solos πρωταγωνιστούν 3 χορεύτριες
Οι χορεύτριες μελέτησαν τα έργα της Trisha Brown και του Bruce Nauman

Στο Wall-Floor Positions, το σώμα του Nauman αλλάζει θέσεις σε σχέση με τον τοίχο και το πάτωμα. Ο τελευταίος μένει ακίνητος για 45 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό πριν από την κάθε επόμενη κίνηση. Το έργο διαρκεί μία ώρα. Τόσο του επέτρεπε η βιντεοκασέτα να καταγράψει. Το στοιχείο της επανάληψης, η εμμονή στη δομή και η δράση ως διαδικασία δημιουργούν την εντύπωση ότι το σώμα γεμίζει το χώρο και κατακτά το χρόνο. Η άλλη παράσταση είναι το Water Motor, της Trisha Brown. Εδώ η λογική καθιερώνει τη χορογραφική πρακτική που βασίζεται στην έρευνα και την εναλλαγή μεταξύ αυθόρμητης και χορογραφημένης κίνησης.

Ο χορός της Brown και η απόλαυση για τη χορευτική κίνηση, γίνεται το καλλιτεχνικό κίνητρο και ταυτόχρονα το χορογραφικό μοτίβο. Τ έργα προέρχονται από διαφορετικές πηγές και εποχές. Η σύνθεση και συνύπαρξη των υλικών του έργου – εικόνα, κίνηση, ήχος και φώς –  επιτρέπει και κινητοποιεί ερμηνείες. Ο θεατής μπαίνει σε μια προσπάθεια εξερεύνησης της λειτουργίας του νοήματος που προκύπτει από τις εικόνες στο χώρο και το χρόνο.

Βιογραφικά στοιχεία για τη χορογράφο του Manual Solos Ίρις Καραγιάν

Manual Solos σε χορογραφία Ίριδας Καραγιάν
Η Ίρις Καραγιάν υπογράφει τη χορογραφία του Manual Solos

Η Ίρις Καραγιάν είναι χορεύτρια και χορογράφος. Σπούδασε χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Παραστατικών Τεχνών και του Πολιτισμού στο Goldsmith’s College του Λονδίνου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2010 απέσπασε το 1ο βραβείο χορογραφίας Jarmila Jebrakowa στο New Europe Festival. Το έργο MOTHERS επελέγη από το διεθνές ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves το 2013 και από το δίκτυο Dancenet Sweden το 2014 ενώ έχει παρουσιαστεί σε διάφορα Φεστιβάλ της Ευρώπης. Το ALASKA (2016), παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάστηκε στη Στέγη και στο Dansfabrik, Festival de Brest στη Γαλλία. Το πρόσφατο έργο της με τίτλο MOVING PARTS (MIRfestival 2016) είναι το έναυσμα και η εκκίνηση των MANUAL SOLOS.

Διδάσκει χορογραφία στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Παράλληλα πραγματοποιεί το εργαστήρι κίνησης και ήχου για βλέποντες και μη βλέποντες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Χορός χωρίς διακρίσεις της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου και των εικαστικών τεχνών,  είναι μέλος του Συνδέσμου Χορού και συμπράττει στο CCP.

Πληροφορίες της παράστασης Manual Solos

  • Ημερομηνίες παράστασης: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου – Πέμπτη 9 Μαρτίου
  • Ώρα: 21:15
  • Διάρκεια: 45 λεπτά
  • Τιμές Εισιτηρίων: 10€ (Γενική είσοδος), 8€ (Ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό άνω των 10 ατόμων), Ειδικό εισιτήριο 15€ για 2 παραστάσεις  και 20€ για 3 παραστάσεις
  • Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ, Μεσογείων 59, Αθήνα, Τ.Κ.: 11526, Τηλ: 210 77 11 333, 210 77 80 518, www.porta-theatre.gr
Προηγούμενο άρθροΓεράσιμος Ανδρεάτος και Σοφία Παπάζογλου στις Γραμμές τις Κυριακές
Επόμενο άρθροΔαιμονισμένοι του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι από τον Θοδωρή Αμπαζή στο Εθνικό Θέατρο