Μαϊντανός – Η ιστορία και ο ευεργετικός του ρόλος

Μαϊντανός – Η ιστορία και ο ευεργετικός του ρόλος

μαϊντανός-Ιταλική ποικιλία
Ο μαϊντανός πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν από 2000 χρόνια, αρχικά ως «φάρμακο» και αργότερα ως βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών.

Ο μαϊντανός (parsley) είναι φυτό μεσογειακής προέλευσης που καλλιεργείται καλύτερα σε υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη με πλήρη ήλιο. Ο μαϊντανός επίσης καλείται πετροσέλινο (Petroselinum), λέξη αρχαίας ελληνικής προέλευσης. O μαϊντανός είναι ένα θαυματουργό, υπεράξιο, παγκοσμίως γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, κλασσικό φυτό. Είναι ένα βότανο που βρίσκεται στη σύγχρονη καθημερινότητα κατά κόρον. Χρησιμοποιείται  σε σαλάτες, σάλτσες, ωμό ή και μαγειρεμένο, αλλά και ως διακοσμητικό πιάτων, αγνοώντας όμως τα οφέλη του και την διατροφολογική του αξία. Το εκχύλισμα του μαϊντανού μπορεί να προστεθεί μέσα σε άλλα φυσικά ροφήματα, όπως για παράδειγμα στη λεμονάδα ή να χρησιμοποιηθεί για την αραίωση συνοδευτικών ντιπ. Στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη χρησιμοποιούν τη ρίζα μαϊντανού σε σούπες. Είναι ένα χορταρικό που συνδυάζεται απόλυτα με ψάρια, κρέατα όπως μοσχάρι και κοτόπουλο, πατάτες, ρύζι και όσπρια. Καθόλου τυχαία και η παροιμία «είσαι μαϊντανός», θέλοντας να χαρακτηρίσουμε κάποιον που εμπλέκεται και ταιριάζει με όλα.

Η πρώτη αναφορά σε γραπτά κείμενα περιλαμβάνεται στην Οδύσσεια με τα Ομηρικά έπη. Εκεί, το φυτό του μαϊντανού εμφανίζεται στους λειμώνες της νύμφης Καλυψούς στη νήσο Ωγυγία. Λειμώνες ίου ήδε σελινίου θήλεον.

Από την αρχαία εποχή, η ιστορία του έχει γίνει μύθος, όταν τα άλογα του Juno βοσκούσαν σε καλλιέργειες με μαϊντανό. Έτσι κρατούνταν σε καλή φυσική κατάσταση. Οι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν στη στέψη των αθλητών, αλλά επιπλέον, τον πίστευαν ως ένα σύμβολο θανάτου. Το φυτό περιέχει πολλές αμφεταμίνες (amphetamine), ουσίες δηλαδή, που προκαλούν ψυχολογική και σωματική έξαρση. Οι  Ρωμαίοι μονομάχοι, γι αυτόν το λόγο, ντοπαρίζονταν με αυτόν πριν εξέλθουν στην αρένα. Στην Αρχαία Ρώμη, γενικώς όχι μόνο τον μασούσαν, αλλά και τον φορούσαν στο κεφάλι τους σαν στεφάνι, για να απορροφά τις αναθυμιάσεις του αλκοόλ.

μαϊντανός σγουρόφυλλος
Ο σγουρόφυλλος είναι ένα είδος μαϊντανού (δηλαδή- Petroselinum crispum ομάδα crispum· συν. Petroselinum crispum ποικ. crispum)
Μαϊντανός: η θρεπτική και θεραπευτική του αξία

Ο μαϊντανός είναι ένα από τα βότανα με μεγάλη θρεπτική αξία και ευεργετικές ιδιότητες. Περιέχει πολλές βιταμίνες (A, B, C, E) καθώς και μέταλλα όπως σίδηρο (Fe), ασβέστιο (Ca), κάλιο (Κ), νάτριο (Να), φώσφορο (P) , μαγνήσιο(Mg). Επιπλέον, περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού (87,71g/100g), καθώς και πρωτεΐνη (3g/100g), ακόρεστο λίπος (0,79g/100g), υδατάνθρακες (6,33g/100gr), ίνες (3,3g/100g) και σάκχαρα (0,85g/100g).

Η συνολική θερμιδική του αξία ανά 100 g είναι 36 Kcal.

Ο κατάλογος με τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία είναι μεγάλος. Περιέχει πτητικά έλαια, όπως μυριστικίνη, λιμονένιο, ευγενόλη και μονοτερπένιο. Αυτά του χαρίζουν αντισηπτικές, επουλωτικές, αναλγητικές, χωνευτικές, εμμηναγωγές και διουρητικές ιδιότητες. Το Apiol, όντας πτητικό έλαιο και συστατικό του οιστρογόνου, βρίσκεται στο φυτό ρυθμίζοντας την έμμηνο ρύση.

Επιπλέον, φλαβονοειδή όπως απιγενίνη, χρυσοεριόλη και λουτεολίνη του προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, λοιπόν, προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες ή αντιδράσεις που προωθούνται από οξυγόνο. Χαρακτηρίζεται δηλαδή, για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δράσεων συνίσταται για ασθένειες του ήπατος, έκζεμα, κυτταρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα.

Ο μαϊντανός έχει επίσης, μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (133mg). Γνωρίζοντας πως η εν λόγω βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι μεταξύ άλλων, αποτελεσματική στη διατήρηση της υγείας των αγγείων του αίματος, των συνδετικών ιστών και οστών. Παράλληλα, είναι σημαντικό δομικό συστατικό για τη σύνθεση του κολλαγόνου στον οργανισμό, διατηρώντας την ελαστικότητα του δέρματος. Ο μαϊντανός έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην μετατροπή του σακχάρου του αίματος σε ενέργεια.

Περαιτέρω ευεργετήματα του μαϊντανού είναι η βελτίωση της όρασης, εξαιτίας της ύπαρξης καροτενοειδών και η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς μετατρέποντας την ομοκυστείνη σε καλοήθη μόρια. Επιπλέον, όπως όλοι οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί έτσι και ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως η χλωροφύλλη έχει χημειοπροφυλακτική δράση έναντι του καρκίνου. Αυτή η δράση οφείλεται στην αντιοξειδωτική ικανότητα της χλωροφύλλης απενεργοποιώντας τις καρκινικές ουσίες.

μαϊντανός Αμβούργου
Ο μαϊντανός του Αμβούργου, είναι ένα σχετικά νέο είδος, το οποίο έχει αναπτυχθεί μέσα στα τελευταία διακόσια χρόνια
Πιθανές παρενέργειες λόγω αυξημένης κατανάλωσης

«Μέτρον άριστον» κατά τον Κλεόβουλο, επομένως με μέτρο και η κατανάλωση του μαϊντανού. Η μυρσιτίνη που περιέχεται στο μαϊντανό έχει όμοια δομή με αυτή των αμφεταμινών και σε αυτό οφείλονται κάποιες από τις ιδιότητές της. Η απιόλη, που αναφέρθηκε προηγουμένως, ευθύνεται για την αυξημένη κινητικότητα της μήτρας, άρα σε μεγάλες δόσεις σχετίζεται με διαταραχές του κύκλου. Για τον ίδιο λόγο θα ήταν καλό να αποφεύγεται σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού. Τέλος, άτομα με προβλήματα νεφρών και χοληδόχου κύστης θα πρέπει να προσέχουν την ποσότητα κατανάλωσης μαϊντανού, λόγω ύπαρξης μικρών ποσοτήτων οξαλοξικών, όπως στα περισσότερα άλλωστε φυτά.

 

Για να διατηρηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μαϊντανού και να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή αφομοίωση των συστατικών του από τον οργανισμό, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή αποθήκευση και μαγειρική. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του είναι σε χάρτινη συσκευασία, απαλλαγμένος από υγρασία και αποθηκευμένος στο ψυγείο. Είναι απαραίτητο να πλυθεί σε κρύο νερό πριν χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και να προστεθεί προς το τέλος της διαδικασίας, ώστε να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά.

 

Βιβλιογραφία:


 

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply