Μία από τις σπουδαιότερες θεατράνθρωπους-ταγούς του ελληνικού θεάτρου, μία σπάνια φυσιογνωμία και μία εξαιρετικού ταλέντου καλλιτέχνις, η Μάγια Λυμπεροπούλου έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών. Η ηθοποιός «έφυγε» έπειτα από έμφραγμα που υπέστη το μεσημέρι της Πέμπτης, βυθίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο σε βαθιά θλίψη.

Μάγια Λυμπεροπούλου (11 Μαρτίου 1940-22 Ιουλίου 2021) | Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της

Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους.

Μάγια Λυμπεροπούλου
Η Μάγια Λυμπεροπούλου σε στιγμιότυπο από τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (σκην.: Λευτέρης Βογιατζής)

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις δουλειές της στο θέατρο ήταν οι παραστάσεις: Το Τέλος του Παιχνιδιού (2005), Οι Δούλες (2006), Άγγελοι στην Αμερική (2010), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Ο θείος Βάνιας (2009), Η τριλογία του παραθερισμού (2011).

Η ηθοποιός επέστρεψε στο Θέατρο Τέχνης (σεζόν 2017-2018) αποδεχόμενη την πρόταση του σκηνοθέτη Νίκου Μαστοράκη να πρωταγωνιστήσει στο έργο του Έντεν Φον Χόρβατ «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης».

Το Θέατρο Τέχνης για την απώλεια της Μάγιας Λυμπεροπούλου

Το Θέατρο Τέχνης αποχαιρετά τη σπουδαία Μάγια Λυμπεροπούλου που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Η Μάγια Λυμπεροπούλου ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της από το Θέατρο Τέχνης το 1958, όταν δευτεροετής μαθήτρια της Σχολής έγινε πρωταγωνίστρια μέσα σε μια νύχτα με την παράσταση «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, δίπλα στον οποίο παρέμεινε συνεχώς για τα επόμενα δώδεκα χρόνια. Ταυτισμένη με την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, έπαιξε, σκηνοθετήθηκε από τον Κάρολο Κουν και τον Γιώργο Λαζάνη, σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης και δίδαξε στην Σχολή του Θεάτρου. Τελευταία φορά που έπαιξε και σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης ήταν το 2002 στην παράσταση «Στον Προορισμό» του Τόμας Μπέρνχαρντ .
Καλό ταξίδι Μάγια.
Η απώλεια της «ψυχής» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Η Μάγια Λυμπεροπούλου ήταν η «ψυχή» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και η καλλιτέχνης που άφησε τη σφραγίδα της στο σημείο εκκίνησής του.

Το Θέατρο της Πάτρας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1988 ως Δημοτικό Θέατρο Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Μάγιας Λυμπεροπούλου και του Βίκτορα Αρδίττη και πρώτη παράσταση ήταν «Η Μαρκησία ντε Σαντ» του Μισίμα σε σκηνοθεσία της Λυμπεροπούλου. Στις 29 Ιουνίου του 1989 το θέατρο μετεξελίχθηκε σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διατηρώντας αρχικά και τους δύο καλλιτεχνικούς διευθυντές του ως την αποχώρησή του Αρδίττη ένα χρόνο μετά, που άφησε τη Λυμπεροπούλου μόνη της στο τιμόνι του θεάτρου μέχρι το 1993.

Η εναρκτήρια παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, από την Μάγια Λυμπεροπούλου ξεχώρισε για την ποιότητά της, όπως και οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι και η «Τριλογία των παραθεριστών» του Κάρλο Γκολντόνι.

Απόσπασμα από την παράσταση «Το Τέλος του Παιχνιδιού» (Σκην. Μ. Λυμπεροπούλου, Δ. Παπαδόπουλος) στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΟι πιο μεταφρασμένοι Έλληνες συγγραφείς των δύο περασμένων αιώνων
Επόμενο άρθροΟρέστης – Η κατά Κακλέα αιματοβαμμένη ιστορία των Ατρειδών
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.