Η «Λυσσασμένη Μπαλαρίνα» ήταν μια από τις πέντε νουβέλες που έγραψε ο Grigory Konstantinopolsky για τις ανάγκες κινηματογραφικής ταινίας το «Γατάκι»-«Koshechka» (2009)- σε δική του σκηνοθεσία. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η συγκεκριμένη νουβέλα άρχιζε να κάνει την εμφάνισή της και στα ρώσικα θέατρα. Η νουβέλα του διάσημου Ρώσου σεναριογράφου ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας σε διασκευή και σκηνοθεσία της Λιούμπα Κριβοχίζα. Από τον Οκτώβριο, η «Λυσσασμένη Μπαλαρίνα» παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη κάθε Κυριακή στις 21:15 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης Λιούμπα Κριβοχίζα, Ρένα Κουμπαρούλη, Άννα Μίχου και Κυριάκος Ψυχαλής μιλούν για το κείμενο και τη σύνδεσή του με το κυνήγι του «Μεγάλου Ονείρου», καθώς και για τα συναισθήματά τους για την εν λόγω παράσταση.

Λυσσασμένη Μπαλαρίνα | Συνέντευξη

Λυδία: – Τι πραγματεύεται η νουβέλα του διάσημου Ρώσου σεναριογράφου Grigory Konstantinopolsky που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας;
Λιούμπα Κριβοχίζα: – Η νουβέλα «μιλάει» για μια παθιασμένη μπαλαρίνα που πάση θυσία θέλει να γίνει πρωταγωνίστρια. Πιστεύει ότι «σκοπός αγιάζει τα μέσα». Το που την οδηγεί αυτός ο δρόμος το βλέπουμε κατά την διάρκεια του έργου.
Ρένα Κουμπαρούλη: – Τα κωμικοτραγικά γεγονότα της ζωής μιας μπαλαρίνας που κυνηγάει το Μεγάλο Όνειρο. Τις επιλογές που σημάδεψαν τη ζωή της και που λειτούργησαν ως ντόμινο για την κατάρρευση της. Γενικώς το πάθος και το πείσμα του να αγαπάς κάτι πολύ.
Άννα Μίχου: – Στη νουβέλα όπως και στη θεατρική του μεταφορά ακολουθούμε τη ζωή της Βάρια, μιας μπαλαρίνας στη Ρωσία του 80-90, που κυνηγάει με λύσσα το όνειρο να γίνει πρίμα μπαλαρίνα. Από τη δική μου θέαση πραγματεύεται τα ανθρώπινα όνειρα και επιδιώξεις μαζί με την κοινωνική διάσταση της επιτυχίας.
Κυριάκος Ψυχαλής: – Τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, τις δυσκολίες της ζωής και τα εμπόδια που υπάρχουν στον δρόμο μας. Η κεντρική ηρωίδα του έργου θέλει να χορέψει και να κατακτήσει την σκηνή όμως τα γεγονότα της ζωής της δεν την αφήνουν να καταφέρει αυτά που τελικά ήθελε. Είναι ο κάθε ένας από εμάς που προσπαθεί να περάσει τα κύματα που του έρχονται από την μανιασμένη θάλασσα με μόνη βοήθεια τον ίδιο του τον εαυτό. Η αναμέτρηση του εαυτού μας με την λέξη και έννοια του «ταλέντου», τη σκληρή δουλειά και ίσως…. την πολυπόθητη τύχη!
Λυσσασμένη Μπαλαρίνα του Grigory Konstantinopolsky
Οι Λιούμπα Κριβοχίζα, Ρένα Κουμπαρούλη, Άννα Μίχου και Κυριάκος Ψυχαλής μιλούν στο Artic.gr για τη «Λυσσασμένη Μπαλαρίνα»

Λυδία: – Πώς συνδέεται το κυνήγι του «Μεγάλου Ονείρου» με την παραδοχή «ταλέντο δεν σημαίνει τίποτα»;

Λιούμπα Κριβοχίζα: – Όταν εγώ μπήκα στην δραματική σχολή, οι δάσκαλοι μας έλεγαν ότι το ταλέντο παίζει ρολό μόνο κατά 20%! Η σκληρή δουλειά και οι συγκύριες συμπληρώνουν το υπόλοιπο ποσοστό. Το ίδιο πιστεύει και η ηρωίδα μας «ότι ταλέντο δεν σημαίνει τίποτα». Και ότι η σκληρή δουλειά αρκεί…. Είναι όμως μια ψευδαίσθηση που συχνά μας την περνάνε οι δάσκαλοι για να δουλεύουμε και να προσπαθούμε πιο σκληρά. Στην αρχή αυτό βοηθάει ως κίνητρο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξεις κατάματα την αλήθεια και να αντιληφθείς τα πραγματικά όρια και τις δυνατότητές σου. Όχι για να απογοητευτείς, αλλά για να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου… Εκτός αν σου αρέσει να ζεις σε μία ψευδαίσθηση και αυτό σε τρέφει σαν φωτιά. Εδώ μπαίνουμε σε άλλη συζήτηση…
Ρένα Κουμπαρούλη: – Ακολουθούν ένα παράλληλο δρόμο και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Αν πιστέψεις πως το ταλέντο δεν υπάρχει και συνεχίζεις να εξελίσσεται είσαι πιο κοντά στο Μεγάλο Όνειρο. Αν όμως πιστέψεις τον καθένα που θα σου πει “δεν κάνεις” με τα δικά του κριτήρια τότε έχεις επηρρεαστεί και απομακρύνεσαι. Η αλήθεια είναι πάντως πως χρειάζεσαι και τύχη και θετική σκέψη.
Άννα Μίχου: – Στο έργο η μπαλαρίνα μας δείχνει να διδάσκεται αρχικά ότι το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Που θεωρώ ότι όντως ισχύει. Στη συνέχεια η ίδια ανάγει αυτή την πρόταση σε μότο ζωής, αφαιρώντας από το ταλέντο και την ύπαρξή του οποιαδήποτε δύναμη, υπερτονίζοντας από την άλλη την αξία της θυσίας, της σκληρής δουλειάς, του πείσματος. Τα «Μεγάλα Όνειρα» είναι πράγματα αρκετά τρομακτικά πόσο μάλλον αν εξαρτώνται από αόριστα πράγματα, εκτός της επιρροής μας, όπως το ταλέντο και η τύχη. Σίγουρα λοιπόν η φράση «ταλέντο δε σημαίνει τίποτα» κάνει  τα πράγματα πιο ελεγχόμενα και ίσως πιο δίκαια. Κατά τη γνώμη μου βέβαια ταλέντο δεν σημαίνει ούτε «τίποτα» ούτε «τα πάντα».
Κυριάκος Ψυχαλής: – Εδώ πρέπει να αναλογιστούμε την έννοια της σκληρής δουλειάς και γιατί για κάποιους ισχύει και για άλλους όχι. Ποιοι έχουν το χάρισμα του ταλέντου και ποιοι όχι. Μπορεί να γίνει διάκριση; Ναι, δυστυχώς και ευτυχώς. Δυστυχώς γιατί κάποιος μπορεί να παλεύει συνέχεια για κάτι και η ζωή να μην του το δίνει με τίποτα και άλλος να λάμψει στην πρώτη ευκαιρία. Η ζωή στο τέλος είναι σαν μια ρουλέτα. Δεν ξέρεις που θα κάτσει και με ποιον τρόπο η μπίλια. Προσωπικά πιστεύω στο ταλέντο τροποποιώντας λίγο την λέξη. Το ονομάζω «κλίση». Έχουμε κλίση σε κάτι και αν όντως μας ενδιαφέρει, δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Όλοι έχουμε κλίση σε κάτι. Δεν μπορώ εύκολα να δεχτώ το αντίθετο..
Ευτυχώς λοιπόν που δεν είναι όλα ίσα και όμοια ακριβώς επειδή υπάρχει ποικιλία και διαφορετικές ευκαιρίες για τον καθένα. Είναι αυτό το περίεργο σκοτάδι που δεν ξέρεις τι κρύβει αλλά θες να ανακαλύψεις. «Ταλέντο δεν σημαίνει τίποτα» λέει η Βάρια αλλά ξεχνάμε ότι είναι ένας πληγωμένος και πικραμένος άνθρωπος που δεν του τα έφερε η ζωή όπως θα ήθελε.. Ας μην είμαστε σκληροί με την Βάρια, δεν φταίει.. Ούτε εμείς φταίμε. Ας συνεχίσουμε να προσπαθούμε και ποτέ δεν ξέρεις… μπορεί να γίνει αυτό το κάτι που περιμένουμε.
Λυσσασμένη Μπαλαρίνα του Grigory Konstantinopolsky
«Λυσσασμένη Μπαλαρίνα» του Grigory Konstantinopolsky σε σκηνοθεσία Λ. Κριβοχίζα στο Studio Μαυρομιχάλη

Λυδία: – Τι συναισθήματα σας προκαλεί η συμμετοχή σας στην παράσταση και τι θα θέλατε ιδανικά να προσλάβει το κοινό βλέποντάς την;

Λιούμπα Κριβοχίζα: – Έχω ταυτιστεί πολύ με την ηρωίδα μου.  Έχουμε πάρα πολλά κοινά στοιχεία.  Ήμουν και εγώ μια «λυσσασμένη ηθοποιός».  Αλλά η ζωή σου δίνει μαθήματα. Τώρα είμαι μεν «παθιασμένη, αλλά χωρίς λύσσα». Εκτός από αυτό πιστεύω στην μετενσάρκωση. Γι’ αυτό ότι δεν καταφέρω σε αυτή τη ζωή θα το πετύχω στην επόμενη! Όσον αφορά το κοινό θα ήθελα να κρίνει μόνο του αν άξιζε η προσπάθεια της ηρωίδας μου. Η συμβουλή μου είναι: κρατήστε ισορροπίες. Εξαιρείται βέβαια η περίπτωση που δεν μπορείτε να ζείτε διαφορετικά. Η ηρωίδα μου δεν μπορούσε, εγώ μπορώ.

Ρένα Κουμπαρούλη: – Νιώθω πολλά συναισθήματα και διαφορετικά. Το έργο είναι κωμικοτραγικό και έχει και λύπη και χαρά και ματαίωση αλλά και πολύ κωμικά σημεία με πολύ ενέργεια. Το έργο έχει λιώσει πια μέσα μας και κάθε στιγμή μας αγγίζει. Ιδανικά θα ήθελα να καταφέρνουμε κάθε φορά να κάνουμε το κοινό να νιώσει αυτές τις ποικιλίες και να του επικοινωνήσουμε τα μηνύματα μας.

Άννα Μίχου: – Η παράσταση όπως είναι δομημένη και όπως τη βιώνω εγώ σε περνάει από ένα φάσμα συναισθημάτων. Στο τέλος μου μένει μια γλυκιά θλίψη αλλά και ελπίδα. Δεν θέλω να προσλάβει το κοινό κάτι συγκεκριμένο. Θα ήθελα ιδανικά να μπορέσει μέσω του ταξιδιού της ηρωίδας ο κάθε θεατής να βρει τα δικά του σημεία επαφής με την ιστορία και ό,τι αισθανθεί και ότι συμπέρασμα βγάλει- αν βγάλει- καλοδεχούμενο.
Κυριάκος Ψυχαλής: – Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου όπως δεν θέλω και να έχει ο θεατής συγκεκριμένη κατεύθυνση συναισθηματικά. Εγώ το αντιλαμβάνομαι διαφορετικά και ο διπλανός μου επίσης διαφορετικά. Αυτή είναι η ομορφιά του έργου αλλά και του θεάτρου γενικότερα…
Συντελεστές παράστασης

  • Μετάφραση / Διασκευή: Λιούμπα Κριβοχίζα
  • Σκηνοθεσία: Λιούμπα Κριβοχίζα
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Παπαγιαννέλλης
  • Σκηνογραφία: Νάντια Σκορδοπούλου
  • Κοστούμια:  Ελισάβετ Σαμινέλη
  • Επιμέλεια μουσικής – Μουσική διδασκαλία:  Σόνια Ζορμπά
  • Σχεδιασμός Φωτισμού : Αλέξανδρος Πολιτάκης
  • Επιμέλεια κίνησης: Στέλλα Κρούσκα
  • Φωτογραφίες: Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης
  • Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
  • Ηθοποιοί: Λιούμπα Κριβοχίζα, Ρένα Κουμπαρούλη, Άννα Μίχου και Κυριάκος Ψυχαλής
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Studio Μαυρομιχάλη
  • Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα
  • Τηλέφωνο:21 0645 3330
  • Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό : 12 ευρώ, Φοιτητικό, άνεργοι,  κάτω των 25 και άνω των 65 ετών : 10 ευρώ, Ατέλειες, ΑΜΕΑ : 8 ευρώ
  • Προπώληση: viva.gr
  • Διάρκεια: 60 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 10 Οκτωβρίου 2021. Κάθε Κυριακή, 21:15

 

 

Διαβάστε περισσότερες θεατρικές συνεντεύξεις εδώ
Προηγούμενο άρθροΟ Φαίδων Καστρής και η Ζωή Ξανθοπούλου μας επανασυστήνουν τον “Hamlet”
Επόμενο άρθροΧριστίνα Θανάσουλα, πώς είναι να «ζωγραφίζεις» τη σκηνή με φως;
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.