Η σπουδαία θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών στις τέσσερις το μεσημέρι.
Τα ελληνικά γράμματα έχασαν μια σπουδαία εκπρόσωπο και μια δημιουργό ιδιαίτερης γραφής.
Τέλος, ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Λούλας Αναγνωστάκη.
Λούλα Αναγνωστάκη: λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της

H Λούλα Αναγνωστάκη, μικρότερη αδελφή του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν παντρεμένη με τον συγγραφέα και Καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Χειμωνά, με τον οποίο απέκτησε και το γιό της Θανάση Χειμωνά.
Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1965 με την Τριλογία της πόλης (Η διανυκτέρευση, Η πόλη, Η παρέλαση).  Παρουσίασε αυτά τα έργα σε ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν. Ακολούθησε το τρίπρακτο έργο Η συναναστροφή, που παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1967. Τα μεταγενέστερα έργα της, όπως Αντόνιο ή το μήνυμα, Η νίκη, Η κασέτα, Σ’ εσάς που με ακούτε και άλλα πολλά, έχουν ανεβεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία.
Λούλα Αναγνωστάκη 2
Η Λούλα Αναγνωστάκη με την καλή της φίλη Ρένη Πιττακή και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο ( από τα δεξιά).
Η Λούλα Αναγνωστάκη αποτυπώνει επί σκηνής το εσωτερικό τοπίο του σύγχρονου Έλληνα και τις μεταβολές του υπό την επίδραση της Ιστορίας. Πραγματεύτηκε τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας, όπως το τραύμα, η ενοχή, η μοναξιά. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας και μετά τη μεταπολίτευση, πραγματεύεται τον εγκλωβισμό των ανθρώπων και των κοινωνιών, τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας και το αίσθημα ασφυξίας του ατόμου.
Προηγούμενο άρθροΗ Μαρία Γιαγιάννου στις 10 / 10 στο 1o «Booknotes» για το «JuzzPoint»
Επόμενο άρθροΟνέγκιν, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αλ. Πούσκιν στο Rabbithole