Η Λουκία Μιχαλοπούλου είναι μία θεατρική φυσιογνωμία που απο τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή, έκανε αίσθηση για τη μοναδική εσωτερικότητα, την ποιότητα των επιλογών της, την έντονη εκφραστικότητα και το πηγαίο ταλέντο της. Η ευτυχής θεατρική συγκυρία του «Θεού της Σφαγής», οδήγησε σε άλλη μία συνεργασία της με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη ως σκηνοθέτη, αυτή τη φορά στο Θέατρο Εμπορικόν. Αυτή την περίοδο συναντάμε τη Λουκία Μιχαλοπούλου, με συμπρωταγωνιστές τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Μιχάλη Πανάδη, στο πολυβραβευμένο έργο «Φεγγίτης» (Skylight) του David Hare. Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που διερευνά το κατά πόσο μια σχέση αγάπης είναι εφικτή ανάμεσα σε δυο ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές.

Η ταλαντούχα ηθοποιός μίλησε στο Artic.gr για το εν λόγω έργο και τη φύση του, το ρόλο της Κύρα που υποδύεται, τη συμβολική διάσταση του «φεγγίτη», καθώς και για τη συνεργασία της με τους συντελεστές της παράστασης και τα επερχόμενα καλλιτεχνικά της σχέδια.

Λυδία: – Ο «Φεγγίτης» διερευνά το κατά πόσο μια σχέση αγάπης είναι εφικτή ανάμεσα σε δυο ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές κοσμοθεωρίες και συμπεριφορές. Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι εφάπτεται ο μικρόκοσμός τους, σε ζητήματα τόσο ιδεολογικά φορτισμένα;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Ο κοινός παρονομαστής και των τριών χαρακτήρων είναι η αγάπη. Τα πρόσωπα είναι συνδεδεμένα βαθιά. Τους ενώνει το έντονο παρελθόν, η απώλεια και οι φοβερές ενοχές… Αισθήματα δηλαδή πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε κοινωνικοπολιτική διαφορά.    

Λυδία: – Σε τί οφείλεται η ρωγμή στη σχέση μεταξύ της Κύρα και του Τομ; Ποιο είναι το καταλυτικό στοιχείο που προκαλεί τελικά, το οριστικό χάσμα ανάμεσά τους;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Η ρωγμή σαφώς ξεκινά από την προδοσία που ένιωσε η Κύρα από την ενοχή πως αρρώστησε και πέθανε ένας άνθρωπος… Και μεγαλώνει σίγουρα το βράδυ όταν ο Τομ θα μπορεί να αποδεχτεί την οποιαδήποτε αλλαγή της Κύρα.

«Φεγγίτης» στο θέατρο Εμπορικόν
«Φεγγίτης» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο θέατρο Εμπορικόν από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 (Photo credits: Σταύρος Χαμπάκης)

Λυδία: – Τελικά, από τι πιστεύεις ότι παλεύει να ξεφύγει η Κύρα;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Η Κύρα προσπαθει να σταθεί στα πόδια της, να ενηλικιωθεί και να οχυρωθεί σε μια καινούρια ζωή… Προσφέρει διδάσκοντας και βρίσκει έναν προσωπικό στόχο που δεν περιλαμβάνει κανέναν… Ουσιαστικά προσπαθεί να μάθει να επιβιώνει, να ωριμάσει, να ξεφοβηθεί και να εξιλεωθεί από τις ενοχές της.

Λυδία: – Τι συνεπάγεται για την Κύρα το «δέσιμο» με τους ανθρώπους;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Η Κύρα είναι ένα κορίτσι που ξέρει να αφοσιώνεται σε ανθρώπους όπως και σε στόχους… Είναι ταγμένη σε ό,τι επιλέξει… Δίνεται με τον δικό της τρόπο ολοκληρωτικά. Ο μόνος λόγος που μπορεί να κλονίσει την πίστη της είναι η προδοσία.

Λυδία: – Ποιο στοιχείο της γραφής του David Hare σε κινητοποίησε και σου κέντρισε το ενδιαφέρον στο εν λόγω έργο;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Στο έργο με ενδιέφερε το πώς μεγεθύνονται αισθήσεις και αισθήματα… Η γλώσσα είναι γλαφυρή, αναλυτική και ταυτόχρονα τρέχει ένα δεύτερο κρυμμένο κείμενο πάντα… Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των καλών κλασικών έργων.

Λυδία: – Ποιος είναι ο «φεγγίτης» του κάθε χαρακτήρα; Αφήνουν τελικά, κάποιο άνοιγμα στο φως;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Ο Φεγγίτης συμβολίζει την αποκάλυψη της αλήθειας… Το φως στα πιο κρυμμένα μυστικά.. Και οι τρεις ήρωες στο έργο θα έρθουν αντιμέτωποι με τον προσωπικό τους φεγγίτη κι όσο επώδυνο κι αν είναι, εντέλει είναι λυτρωτικό.

Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Καταλειφός
Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Καταλειφός σε στιγμιότυπο από την παράσταση (Photo credits: Σταύρος Χαμπάκης)

Λυδία: – Έχοντας ξανασυνεργαστεί με τον Δημήτρη Καταλειφό, τι θα έλεγες ότι σου έχει προσφέρει σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο αυτή η θεατρική «συμβίωση»;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Με τον Δημήτρη έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές. Ξεκινήσαμε μαζί στο Εμπορικόν με την «Ολεάννα»… Θεωρώ ότι αυτή την ιστορία μπορούμε να την διηγηθούμε γιατί με τον Δημήτρη μας ενώνει ένα έντονο καλλιτεχνικό παρελθόν και με έναν τρόπο κι εμείς έχουμε αλλαγές όπως οι ήρωες… Έχω μεγάλη χαρά που συνεργάζομαι με τον Μιχάλη Πανάδη, ο οποίος είναι εξαιρετικός στον ρόλο του γιού του Τομ.

Λυδία: – Πώς σας καθοδήγησε σκηνοθετικά ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ποια στοιχεία του κειμένου θεωρείς ότι «φώτισε» κυρίως;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Με τον «Θεό της Σφαγής» ήθελα πάρα πολύ να ξαναδουλέψω με τον Κωνσταντίνο, γιατί τον θαυμάζω πολύ και τον αγαπώ επίσης πολύ.. Δεθήκαμε πολύ και οι τέσσερις.. Τον Κωνσταντίνο τον εμπιστεύτηκα απόλυτα, μου φώτισε τα πιο εύθραστα κ ανυπεράσπιστα κομμάτια μου.

Λυδία: – Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα καλλιτεχνικά σχέδιά σου;

Λουκία Μιχαλοπούλου: – Το καλοκαίρι θα συμμετέχω στο Φεστιβάλ Αθηνών στην «Πόλη» της Αναγνωστάκη, που σκηνοθετεί  ο Γιάννης Μόσχος.

 

Λουκία Μιχαλοπούλου | Πληροφορίες παράστασης Φεγγίτης 
Προηγούμενο άρθροΤο Ευχαριστημένο της Μαρίνας Καραγάτση στο θέατρο Πορεία
Επόμενο άρθροΟ Θεοδόσης Τάσιος παραθέτει δύο διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη!
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.