Η «Λόρα Πέτερσεν, η πραγματική Νόρα Χέλμερ» του Ιωάννη Αναστασόπουλου παρουσιάζεται στο Θέατρο Φούρνος από την Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, και μόνο για τρεις παραστάσεις. Ο Ιωάννης Αναστασόπουλος, με αφορμή το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, παρουσιάζει σε δικό του κείμενο και σκηνοθεσία, την αληθινή ηρωίδα πίσω από το έργο του Ίψεν. Επί σκηνής, ερμηνεύουν η Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου και ο Δημήτρης Τζαβάρας. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πατρών το 2020. Η περιοδεία της παράστασης ολοκληρώνεται με τα Ιωάννινα στις 29 Απριλίου και την Θεσσαλονίκη στις 30 Απριλίου.

Λίγα λόγια για την παράσταση «Λόρα Πέτερσεν, η πραγματική Νόρα Χέλμερ»

Ο Χένρικ Ίψεν το Δεκέμβρη του 1879 δημοσιεύει το θεατρικό του έργο «Το Κουκλόσπιτο» με κεντρική ηρωίδα τη Νόρα Χέλμερ. Το έργο του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τότε κοινωνία, αφού στο τέλος του, η Νόρα εγκαταλείπει απογοητευμένη τον άντρα της και τα παιδιά της για να βρει τον εαυτό της. Μια πράξη που την καθιέρωσε σαν ένα αιώνιο φεμινιστικό σύμβολο.

Έμπνευση για τον Ίψεν στάθηκε μια φίλη του, η Λόρα Πέτερσεν. Με τη διαφορά ότι το τέλος της Λόρας, της πραγματικής Νόρας, ήταν πολύ διαφορετικό. Απόδειξη ότι σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, όποια επαναστατική προσπάθεια γινόταν από κάποια γυναίκα έπεφτε στο κενό και φυσικά τιμωρούταν σκληρά. Η Λόρα ακολούθησε και αυτή τη σκληρή μοίρα των μουσών. Όλοι ξέρουν τον ήρωα. Ελάχιστοι τον άνθρωπο.

Το εν λόγω θεατρικό έργο «Λόρα Πέτερσεν, η πραγματική Νόρα Χέλμερ», παρουσιάζει παράλληλα τη «ζωή» και των δύο, σαν ένα πεπλεγμένο διάλογο ανάμεσα στον μύθο και την αληθινή ζωή. Μας μεταφέρει τον «εγκλεισμό» της γυναίκας αιώνες τώρα και μας θυμίζει την αναγκαιότητα μιας θυσίας προς όφελος της αφύπνισης. Οι ήρωες θυσιάζονται εθελούσια. Οι μάρτυρες όχι. Οι μούσες;

Λόρα Πέτερσεν
Η Λόρα Πέτερσεν ακολούθησε και αυτή τη σκληρή μοίρα των μουσών. Όλοι ξέρουν τον ήρωα. Ελάχιστοι τον άνθρωπο.
Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Ιωάννης Αναστασόπουλος γεννήθηκε το 1985 στο Γούμερο Ηλείας. Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Πάτρα, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Σπούδασε «αρκετά» Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και εργάζεται ως φωτιστής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας. Μερικά από αυτά είναι με τους Κωνσταντίνο Μπιμπή, Άρτεμη Γρίμπλα, Αναστασία Κουμίδου, Γεράσιμο Γεννατά, Δημήτρη Φραγκιόγλου, Μichael Μauldin, Απόστολο Πελεκάνο στο ΔΗΠΕΘΕ Πατρών κ.α.  Το 2017 παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικής γραφής στο ίδρυμα Μηχάλης Κακογιάννης.

Μερικά από τα θεατρικά έργα του που έχουν ανέβει είναι τα εξής: «Moments» (Πολιτιστική Εβδομάδα Πατρών, 2005), «Το Λεξιλόγιο των Ηλιθίων» (Θέατρο Πολιτεία, 2012), «Απάγκιο» (Θέατρο Act, 2018). Επίσης, έχει σκηνοθετήσει με τη θεατρική του ομάδα «Bad Eggs» στην Πάτρα τις εξής παραστάσεις: «Οι Κλουβίοι» (2017), «Κούκλες» (2018), «A tale of a bloody guitar» (2019). Τέλος, έχει παίξει στη παράσταση «Μικρή Ευρώπη» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή.

Λόρα Πέτερσεν
Η παράσταση «Λόρα Πέτερσεν, η πραγματική Νόρα Χέλμερ», παρουσιάζει παράλληλα τη «ζωή» και των δύο, σαν ένα πεπλεγμένο διάλογο ανάμεσα στον μύθο και την αληθινή ζωή.
Λίγα λόγια για τους ηθοποιούς

Η Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου σπούδασε χορό στην Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» το 2014 και υποκριτική στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας το 2017. Επίσης, πρόσφατα απέκτησε πτυχίο πιάνου από το Λίνειο Ωδείο της Πάτρας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, αλλά και παραστάσεις χορού. Ενδεικτικά: «Σφήκες» σε σκηνοθεσία του Νίκου – Ορέστη Χανιωτάκη (2013), «Παπαδιαμάντη Αναζήτησις» σε σκηνοθεσία Κωνσταντή Μιζάρα (2017), «Εφήμερα» του Νίκου Διονυσίου (2013) και «Coppelia» ως Swanilda (2018). Έχει εργαστεί και ως χορογράφος σε μερικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει και στον κινηματογράφο στην ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σμαραγδή.

Ο Δημήτρης Τζαβάρας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1971. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ακορντεόν και στο  πιάνο και τα ανώτερα θεωρητικά, ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική ως καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση και ως καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Λίνειο Ωδείο Πατρών, όπου και εργάζεται έως και σήμερα. Στο θέατρο συμμετείχε ως ηθοποιός σε πολλές παραστάσεις. Ενδεικτικά: «LAJE», σε σκηνοθεσία Μάρως Γαλάνη, «Το Κοντραμπασο» του Patrick Suskind σε σκηνοθεσία Μαρίας Καλλιαμβάκου, «Γελώντας Άγρια» του Cristopher Durang σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόκκαλη, «Kumasaka» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαστεφάνου , «Απάγκιο» σε σκηνοθεσία Ιωάννη Αναστασόπουλου, «Οι Παγιδευτές» του Γιώργου Σκούρτη σε σκηνοθεσία Βασίλη Κόκκαλη, «Μικρή Ευρώπη» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή, «Μετακίνηση Τσέχοφ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσάκωνα. Έχει συμμετάσχει και ως πιανίστας σε παραστάσεις, π.χ. «Κάθε Τρίτη Στο Σούπερ Μάρκετ» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα. Ήταν εμψυχωτής των σεμιναρίων Μουσικής στην Πάτρα στο θέατρο «Γραμμές Τέχνης» και στην ομάδα «Bad Eggs». Έχει  παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Έλενα Μαρσίδου, Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Κατή, Λάκη Κουρετζή, Απόστολο Πελεκάνο, Γιώργο Αρμένη, Αναστασία Κουμίδου. Τέλος, έχει γράψει μουσική για παιδικό θέατρο και για τις παραστάσεις «Απάγκιο» και «Λόρα Πέτερσεν, η πραγματική Νόρα Χέλμερ».

Trailer

Συντελεστές παράστασης

  • Κείμενο | Σκηνοθεσία: Ιωάννης Αναστασόπουλος
  • Μουσική σύνθεση | Στίχοι: Δημήτρης Τζαβάρας
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννης Αναστασόπουλος
  • Ερμηνεύουν: Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου / Δημήτρης Τζαβάρας
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Φούρνος
  • Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 168 (Αθήνα)
  • Πρεμιέρα: Δευτέρα 18 Απριλίου 2022
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 18, Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Απριλίου στις 21:30
  • Επόμενες παραστάσεις: Παρασκευή 29 Απριλίου στο Θέατρο Κύκλος (Αραβαντινού 14, Ιωάννινα) & Σάββατο 30 Απριλίου στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη) στις 21:30
  • Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ, Άνω των 65): 12 ευρώ
  • Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6972353813, 210 6460748
  • Διάρκεια παράστασης: 75΄
  • Official Site, Facebook

 

Διαβάστε περισσότερα θεατρικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθρο«Ονειρεύτηκα τη Διδώ» της Λένας Διβάνη
Επόμενο άρθρο«Στο Πικεφί» της Μαρίας Παπαγιάννη
Μαριάννα Μωυσίδου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει σε δραματική σχολή και είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή της άρεσε να γράφει και από το 2015 ασχολείται και διαδικτυακά με αυτό. Αγαπάει τις τέχνες, τον ήλιο, τα ταξίδια και τη σκυλίτσα της.