Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου έκλεισε τις πόρτες του, αφήνοντας άκρως ευχαριστημένους κοινό και κριτικούς με τις βραβευμένες παραγωγές. Στα τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα του θεσμού, εντυπωσίασαν και τελικά κέρδισαν τη βράβευση και τις καρδιές των θεατών αξιόλογες ταινίες. Τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα και τέσσερις σκηνοθέτες, οι οποίοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν αυτή τη χρονιά και να «αγγίξουν» την ουσία των βραβείων. Πριν λίγες μέρες έκλεισε ένα φεστιβάλ, το οποίο ανέδειξε σημαντικούς κινηματογραφικούς μύθους και ταινίες. Όλες οι συμμετοχές αναμένεται να συζητηθούν μετά την προβολή τους στους κινηματογράφους. Αυτό δεν δείχνει κάτι άλλο, εκτός από την άρτια και προσεγμένη επιλογή των διοργανωτών.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Loveless», του σκηνοθέτη Άντρεϊ Ζβιάγκιντσεφ (Andrey Zvyagintsev). Η ταινία αποτελεί παραγωγή Ρωσίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Βελγίου, ενώ ανταποκρίνεται στους συμβολισμούς του βραβείου, που απέσπασε. Εμπνευσμένη, πρωτοποριακή και μοναδική σκηνοθεσία από τον δημιουργό, με ένα cast να πλαισιώνει άρτια τον κινηματογραφικό μύθο. Το θέμα της είναι ένα ζευγάρι Ρώσων, οι οποίοι είναι στα πρόθυρα διαζυγίου, ενώ ο γιος τους εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Αυτή είναι η δεύτερη φορά, που ο σκηνοθέτης βραβεύεται με τον μέγιστο τίτλο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Η πρώτη ήταν για την ταινία του «Leviathan» το 2014. Η ίδια ταινία συνέχισε με μια νίκη Χρυσής Σφαίρας, ως Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία.

Βραβείο πρώτης παρουσίασης – The Sutherland Award

Το βραβείο Sutherland απέσπασε η ταινία «The wound» του σκηνοθέτη Τζον Τρενγκόβ (John Trengove). Η πιο αυθεντική και εξέχουσα, πρώτη παρουσίαση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου κερδίζει κάθε χρόνο το βραβείο αυτό. Αυτή τη χρονιά, το πολυπόθητο βραβείο κέρδισε ο John Trengove. Η ταινία παρουσιάζει ένα ταξίδι αναζήτησης της ανδρικής ταυτότητας και της ανακάληψης της queer φιλοσοφίας. Όλα αυτά συμβαίνουν στα απομακρυσμένα βουνά στη Νότιο Αφρική σε μια μυστικιστική τελετή.

Διαγωνιστικό τμήμα Ντοκιμαντέρ – The Grierson Award

Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο φεστιβάλ κέρδισε η Λούση Κοέν (Lucy Cohen), με το «Kingdom of us». Το βραβείο αυτό, έρχεται ως αναγνώριση της πρωτότυπης, αυθεντικής και, σε γνωστικό επίπεδο, ολοκληρωμένης παραγωγής (θεματικά και τεχνικά). Η ταινία της Lucy Cohen είναι μια προσπάθεια ανακάλυψης και κατανόησης του πένθους, της ταυτότητας, των οικογενειακών δεσμών και της συναισθηματικής ανάκαμψης.

https://www.youtube.com/watch?v=jvNt9OygTnA

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Το βραβείο σε αυτή την κατηγορία κέρδισε η ταινία «The Rabbit Hunt», σε σκηνοθεσία Πάτρικ Μπρέσναν (Patrick Bresnan). Είναι η τρίτη χρονιά, που αυτό το διαγωνιστικό τμήμα εμπεριέχεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Η ταινία παρουσιάζει μια οικογένεια, η οποία κυνηγά κουνέλια στα χωράφια ζαχαροκάλαμου στη Florida κατά την περίοδο της συγκομιδής.

The rabbit hunt, Patrick Bresnan
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους «The rabbit hunt» Patrick Bresnan.
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου – Πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΚαινούργια σελίδα του Νιλ Σάιμον στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Επόμενο άρθροΗ Σοφία Παπάζογλου στις 22 & 29/ 10 στον Σταυρό του Νότου Plus