Οι εκδόσεις Πατάκη υποδέχονται το νέο έτος με έναν ιδιαίτερο τρόπο: με ένα ημερολόγιο γραμμένο από τους άντρες προς και για τις γυναίκες, ανθολογημένο και σχεδιασμένο από τον Κώστα Σταμάτη. Το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2018, πέρα από την απαρίθμηση όλων των ημερών και εορτών του ερχόμενου έτους, περιλαμβάνει ακριβώς «Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες». Πεζά κείμενα και ποιήματα από έλληνες και ξένους λογοτέχνες κάθε εποχής αφιερωμένα στην ψυχοσύνθεση, στο ήθος, στις επιθυμίες, στον πόνο των γυναικών ανά τους αιώνες. Φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες, ψηφιδωτά, χαλκογραφίες, ανάγλυφα και γλυπτά που απαθανατίζουν τη γοητεία και τη χάρη του γυναικείου φύλου σε κάθε στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας. Όλα αυτά ανάμεσα στις σημειώσεις και τους προγραμματισμούς του εκάστοτε αναγνώστη για κάθε ημέρα του ερχόμενου έτους.

Γυναίκα και γάτες, Will Barnet
Γυναίκα και γάτες, Will Barnet

Το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2018 είναι αφιερωμένο στη γυναίκα. Διαβάζουμε στις σελίδες του τι σκέφτονται οι άντρες για τις γυναίκες: μιλάνε πώς ζουν μ’ αυτό το υπέροχο πλάσμα, που σε όλους τους ρόλους του κοσμεί την ύπαρξη των αντρών και τους εμφυσά ιδιαίτερα και υψηλά νοήματα για τη ζωή· μας εξομολογούνται επίσης οι άντρες πώς βιώνουν την εξάρτηση και την επενέργεια που έχει μέσα τους το άλλο τους μισό στο συμπαντικό υπάρχειν του ανθρώπου.
Κορυφαίοι Έλληνες λογοτέχνες φτιάχνουν έναν ζωντανό θηλυκό πίνακα ζωγραφίζοντάς τον με τη χάρη της γυναίκας, πολλές φορές αντιστικτικά με τις γνωστές προκαταλήψεις, που όμως δε δεσμεύουν αλλ’ αντίθετα απελευθερώνουν· σφραγίζεται η αιώνια γυναίκα με τη βαθιά σκέψη αυτών των δημιουργών και με τις σπουδαίες γραφές τους.

-Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες – Πεζά, ποιήματα και τραγούδια

Γυναίκες σύζυγοι. Γυναίκες ερωμένες. Γυναίκες μάνες. Γυναίκες χήρες. Γυναίκες σωτήρες του έθνους. Γυναίκες πενθούσες. Γυναίκες περιπεσούσες και ντροπιασμένες ή περήφανες. Γυναίκες τίμιες και δοξασμένες. Όλες οι γυναίκες που γνώρισε ποτέ η ιστορία και κατέγραψαν οι καλλιτέχνες, μαζεμένες σε όλες τους τις μορφές σε ένα ημερολόγιο για το 2018.

Κεφάλι γυναίκας, του Pablo Picasso
Κεφάλι γυναίκας, του Pablo Picasso

Ο Μ. Μαλακάσης, ο Κ. Ουράνης, ο Σ. Μελάς, ο Ε. Ροΐδης, ο Μ. Καραγάτσης, ο Α. Εμπειρίκος, ο Ταχτσής και ο Αλκίφρονος ρήτορας γεμίζουν τις σελίδες του ημερολογίου με αποσπάσματα των πεζών τους στο λογοτεχνικό ημερολόγιο.

Την ανεβάσαμε στους ουρανούς, την κατεβάσαμε στα Τάρταρα , την εκάμαμε είδωλο και την σύραμε στους δρόμους, στη λάσπη, στο βούρκο, στο νερό ένα ράκος. Την εκτιμήσαμε και την ατιμάσαμε. Αποδίδοντάς μας το χρέος κι εκείνη, μας έκαμε τα ίδια. Ωστόσο οι άνδρες επιμένουν να την θεωρούν μυστήριο. Κυττάζουν να την εξερευνήσουν, να την ανατάμουν και να την ανασυνθέσουν ύστερα… Η φαντασία είναι εκείνη που μας κάνε δυσυχισμένους κοντά στη γυναίκα, που δουλεύει (αυτή η φαντασία) ατελεύτητα και με το σκληρότερο για την ησυχία μας τρόπο. Τι συλλογιέται, τι αισθάνεται, πώς παρουσιάζεται, πώς κρύβεται, γιατί ετούτο, γιατί το άλλο, πώς, πότε κλπ. 

Δυο γραμμές για τη γυναίκα (Μιλτιάδης Μαλακάσης, 1964)

Αιγύπτιες μουσική σε τοιχογραφία του 14ου αιώνα π.Χ.
Αιγύπτιες μουσική σε τοιχογραφία του 14ου αιώνα π.Χ.

Πασίγνωστα ποιήματα όπως το «Άξιον Εστί» (Ο. Ελύτης, 1959) «Άννα Κομνηνή» (Κ.Π. Καβάφης, 1897-1933), «Αριάδνη» (Γ. Σεφέρης, 1946), «Η Μαγδαληνή» (Ε. Βάρναλης) και «Η Ελένη» (Οδυσσέας Ελύτης), είτε ολόκληρα είτε σημεία αυτών, δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη συλλογή των «όσων λένε οι άντρες για τις γυναίκες». Ποιήματα και ηπειρωτικά δημοτικά τραγούδια αφιερωμένα στις φιλοδοξίες τους που γκρέμισαν κάστρα, στους θρήνους τους που ράγισαν καρδιές, στις αμαρτίες τους που προξένησαν συμπόνια και κατανόηση, στον ηρωισμό και στη γενναιότητά τους που λύτρωσαν ολόκληρα έθνη.

Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες – Φωτογραφίες, πίνακες, γλυπτά

Ξεφυλίζοντας το ημερολόγιο μπορεί κανείς ακόμα να βρει φωτογραφίες των γυναικών από τον προηγούμενο αιώνα. Η Άντρε Κερτές,  η Μπριζίτ Μπαρντό, η Μόντ Φίλι και η Όντρεϊ Χέπμπορν είναι κι αυτές συμπρωταγωνίστριες της συλλογής που υμνεί το γυναικείο φύλο, εφόσον είναι κάποιες από τις καλλιτέχνιδες που άφησαν εποχή με τη γοητεία τους.

Audrey Hepburn, 1956, Παρίσι
Audrey Hepburn, 1956, Παρίσι

Το φωτογραφικό υλικό του λευκώματος, όμως, δεν περιορίζεται στο να αποτυπώνει τον πλούτο και την ομορφιά διάσημων και γνωστών γυναικών. Απλές, καθημερινές γυναίκες φωτίζουν τις σελίδες και αναδεικνύουν τον δυναμισμό και την ομορφιά τους. Η θηριοδαμάστρια σε τσίρκο του 1910,  η νεαρή κοπέλα που απαθανατίστηκε στον Αρχάγγελο της Ρόδου με παραδοσιακή φορεσιά το 1930, η Σεφαρδίτισσα Εβραία από το Μαρόκο στις αρχές του 20ου αιώνα και η πιλότος της Σοβιετικής Αεροπορίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι μερικές από αυτές.

Θηριοδαμαστρια σε τσιρκο (1910)
Θηριοδαμαστρια σε τσιρκο (1910)

Πριν την ύπαρξη της φωτογραφίας, υπήρχαν πολλοί ακόμα τρόποι να απαθανατιστεί η πλούσια ομορφιά των γυναικών του κόσμου. Πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, σκίτσα, χαλκογραφίες, ψηφιδωτά, γλυπτά, αγάλματα, ανάγλυφα, τοιχογραφίες και μορφές ζωγραφισμένες πάνω σε ερυθρόμορφα αγγεία. Όλες οι παραπάνω οπτικές μορφές τέχνης είναι ικανές να αναδείξουν τον ηρωισμό των γυναικών, τον έρωτα, τα όνειρα, τις ελπίδες τους και, εν τέλει, την ψυχή τους. Οι γυναίκες ως άνθρωποι (Ιουδίθ, αγία Αικατερίνη, Αφροδίτη), ως σύμβολα (Ελευθερία, Ειρήνη, Ελλάδα, Ψυχή), ως ρόλοι (τενίστριες, χορεύτριες, βιολίστριες, γκολφίστριες, ποδηλάτισσες) και ως εκπρόσωποι των λαών τους (μεξικάνες, αιγύπτιες, ελληνίδες, αγγλίδες, γαλλίδες, ιαπωνέζες, ινδιάνες). Όλα όσα τις χαρακτήριζαν και τις χαρακτηρίζουν, κάθε πτυχή της προσωπικότητάς τους και κάθε στιγμή της ζωής τους, απ’ τη γέννηση ως το θάνατο.

Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου, Ε. Ντελακρουά
Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου, Ε. Ντελακρουά
Πληροφορίες για το Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2018

  • Τίτλος: Όσα λένε οι άντρες για τις γυναίκες
  • Σειρά: Ημερολόγια
  • Ανθολόγηση Κειμένων & Σχεδιασμός Έκδοσης: Κώστας Σταμάτης
  • ISBN: 978-960-16-7612-8
  • Σελίδες: 216
  • Τιμή Πρώτης Έκδοσης: 12,50 €
  • Πρώτη Έκδοση: Οκτώβριος 2017
  • Εκδόσεις Πατάκη
Διαβάστε εδώ περισσότερες Βιβλιοπαρουσιάσεις
Προηγούμενο άρθροΟ Τσέχωφ βωβός; από την Esther Andre Gonzalez στο Από Μηχανής
Επόμενο άρθροΤο Καρύδι και το Χριστουγεννιάτικο Κέικ στο Θέατρο Σοφούλη