Libertatia ονομάζεται μια ομάδα αντί εξουσιαστών που έχει κάνει κατάληψη στο διατηρητέο νεοκλασικό στην Θεσσαλονίκη από το 2008. Το αρχοντικό που βρίσκεται στην Λεωφόρο Στρατού 19 περιτριγυρίζεται από μεγάλους καταπράσινους κήπους, θυμίζοντας την εξέλιξη της μεγαλοαστικής ζωής της Θεσσαλονίκης. Το μοναδικό δείγμα ανάμνησης εκείνης της εποχής ήταν η οικία Ναζιφέ.

Το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου η βίλα Ναζιφέ στην Θεσσαλονίκη παραδόθηκε στις φλόγες. Μετά από έντονες διαδηλώσεις λόγω του ζητήματος της Μακεδονίας, η λεωφόρος Στρατού γέμισε με ακροδεξιά στοιχεία, που με μολότοφ έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Οι πέντε συλληφθέντες για τα επεισόδια του εμπρησμού αφέθηκαν χτες το μεσημέρι ελεύθεροι άνευ όρων μετά την απολογία τους.

Μορφή του κτιρίου Libertatia

Η νεοκλασική τέχνη έχει δημιουργηθεί ως αντίδραση στην υπερβολή των μορφών και του στολισμού του μπαρόκ και του ροκοκό. Η καθαρότητα και η αυστηρότητα των μορφών και των όγκων, η αρμονία στις αναλογίες αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία ενός οποιουδήποτε νεοκλασικού κτιρίου. Το σπίτι διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, με την είσοδο να βρίσκεται στην βορειοδυτική όψη. Η κατοικία περιλαμβάνει και ειδικούς χώρους στέγασης του βοηθητικού προσωπικού. Ο προθάλαμος διακοσμείται με σύμβολα της εθνικότητας του ιδιοκτήτη.

libertatia-ktirio
Libertatia, ολόκληρο το κτίριο στις φλόγες

Ιδιοκτήτρια του κτίσματος, η Εβραία Νιχάλ Ναζιφέ που έχει εγκατασταθεί στην Θεσσαλονίκη μετά τον πρώτο της γάμο. Η κατοικία που της παραχωρήθηκε από τον δεύτερο άντρα της δεν διέθετε νόμιμους κληρονόμους μετά τον θάνατο του συζύγου της και τον δικό της το 1941. Το κτίσμα δόθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων. Μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστητε από τον σεισμό του 1978, η πολεοδομία ισχυρίστηκε την κατεδάφιση του. Αναγνωρίστηκε , ωστόσο, ως έργο τέχνης της νεοκλασικής εποχής του ελλαδικού χώρου. Παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μένοντας αναξιοποίητο. Το 2008 παραχωρήθηκε ως χώρος συγκέντρωσης και δράσης της ομάδας Libertatia.

libertatia-fotia
Libertatia, φωτιά σε όλο το κτίριο

Μέσα από την τραγωδία Libertatia συμπεραίνουμε ότι η διατήρηση και ασφάλεια μνημείων του νεοκλασικού κόσμου της Ελλάδας είναι υπέρτατης σημασίας. Σαφέστατα μέσα από τον νεοκλασικισμό προκύπτει η πολιτισμική μας κληρονομιά, για αυτό και αποκαλούνται διατηρητέα. Αποτελούν καθρέπτη της πολιτισμικής μας συνέχειας και ιστορικής πορείας. Πολιτικοποιημένες διαδηλώσεις βγαίνουν για άλλη μια φορά εκτός ελέγχου, αμαυρώνοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

Βιβλιογραφία:


  • Νεώτερα Μνημεία της Θεσσαλονίκης
  • Υπουργείο Πολιτισμού
  • Θεσσαλονίκη 2300 χρόνια
Διαβάστε περισσότερα Αρχιτεκτονικά άρθρα εδώ 
Προηγούμενο άρθροToc Toc του Laurent Baffie από τον Κ. Σπυρόπουλο στο θέατρο Ήβη
Επόμενο άρθροΤο Δέρμα που Κατοικώ: Η Μεγάλη Απόδραση του Αλμοδοβάρ