Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ποιητική σύνθεση Λεύγες του Βασίλη Ρούβαλη στην έκδοση που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γιώργος Βέης (ποιητής-κριτικός), Κώστας Βούλγαρης (συγγραφέας-κριτικός) και Ζαχαρίας Κατσακός (συγγραφέας-κριτικός). Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα της δραματοποιημένης εκδοχής του βιβλίου, που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Λεύγες: ποιητική σύνθεση σε εννέα μέρη

Οι Λεύγες είναι συνθετικό έργο εκδιπλούμενο σε εννέα μέρη. Υποστηρίζει την εξαγνιστική διαδρομή της ύπαρξης προς το σημείο εκκίνησης, στη μήτρα της ανθρώπινης τραγωδίας. Με αυτό το ζητούμενο το έργο συνδέεται εκλεκτικά τόσο με την ομηρική κατάβαση (ραψωδία λ στην Οδύσσεια) όσο και με τη Θεία Κωμωδία (του Δάντη στην ανάβασή του προς μία Εδέμ). Στην πορεία αυτή ‒για τον αναγνώστη‒ αποκαλύπτονται ερωτήματα και στοχαστικές αφορμές, εικόνες συνειρμικές και αποφάνσεις του συγγραφέα για το τι σημαίνει ομορφιά, ματαιότητα, έμπνευση, ανάταση, άρνηση, εμπέδωση, ολοκλήρωση. Το βιβλίο αποτελεί, τελικά, μια «συνομιλία» με άλλα κείμενα προγενέστερων συγγραφέων και μια προσδοκία με εκείνα των κατοπινών.

Εκτός της κανονικής έκδοσης, επιπλέον τυπώθηκε σειρά 100 αντιτύπων σε σχήμα 22×29 εκ., εκτός εμπορίου, αριθμημένα και υπογεγραμμένα, συνοδευόμενα από δίσκο ακτίνας με απόσπασμα βίντεο από τη δραματοποιημένη παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Νοέμβριος 2014, σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, μουσική: Νικήτας Κίσσονας, ερμηνεία: Σοφιάννα Θεοφάνους, σκηνογραφία: Μαρία Καραθάνου).

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Ρούβαλη

Ο Βασίλης Ρούβαλης σπούδασε Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στην εργογραφία του περιλαμβάνονται ποιήματα και διηγήματα, μεταφράσεις, κριτικά κείμενα, άρθρα και δημοσιεύσεις γύρω από τη λογοτεχνία. Εκδίδει το περιοδικό (.poema..) και διευθύνει τις ομότιτλες εκδόσεις. Τέλος, έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές: Νηκτικός νους (2001), Νότος (2004), Σύντομο ημερολόγιο Αυγούστου (2009), Φωνές (2011)

Πληροφορίες για την παρουσίαση

  • Ημερομηνία: Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017
  • Τοποθεσία: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος)
  • Διεύθυνση: Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Αθήνα
  • Ώρα: 19:30
  • Τηλέφωνο: Διεύθυνση Πολιτιστικών, 210 3680052
  • Χορηγός εκδήλωσης: Οινοφόρος

Eίσοδος ελεύθερη

Προηγούμενο άρθρο«Καλοί άνθρωποι σε σκοτεινούς καιρούς» από τις εκδόσεις Πατάκη
Επόμενο άρθροΤο πάπλωμα, το νέο μυθιστόρημα του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης