Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο «13 ιστορίες για παλιοχαρακτήρες» του Leon Bloy, σε μετάφραση-επίμετρο Αλέξανδρου Τσαντίλα. Πρόκειται για 13 διηγήματα μαύρου χιούμορ, λεπτής ειρωνίας και… ατίθασων χαρακτήρων από τον μετρ της «παρακμιακής» γαλλικής λογοτεχνίας των αρχών του 20ου αιώνα, ο οποίος -παραδόξως- έχει μεταφραστεί ελάχιστα στα ελληνικά.

13 ιστορίες για παλιοχαρακτήρες

Oι 13 ιστορίες για παλιοχαρακτήρες του Leon Bloy θα μπορούσαν να διαβαστούν ως δείγματα υποδειγματικής ανατομής όχι μοναχά του εσωτερικού ψυχισμού αλλά και του εξωτερικού κόσμου -ο οποίος, όπως και να το κάνουμε, συμβάλλει στη διαμόρφωση του πρώτου- μιας ανατομής έμπλεης χιούμορ, που διατηρεί τη γοητεία της και τη δύναμή της παρά την κτηνωδία του περικειμένου, εντός του οποίου και συντελείται.

Ο Leon Bloy, παρά την περίοδο κατά την οποία γράφει, και παρά τις μετέπειτα θεολογικές του αναζητήσεις -κι αλήθεια, παρά τις φανατικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις, και την αντιδραστικότητα που τον διέκρινε ως προσωπικότητα- στα συγκεκριμένα διηγήματα αποδομεί με εξαιρετικό τρόπο τις χειρότερες εκφάνσεις του ανθρώπινου χαρακτήρα χωρίς να δείχνει δογματισμό, αλλά ούτε και -ακόμη χειρότερα- διδακτισμό.

Leon Bloy

Ο Leon Bloy, Γάλλος πεζογράφος, κριτικός, δοκιμιογράφος και ιστορικός, γεννήθηκε το 1846 και πέθανε το 1917. Έζησε στο Παρίσι σε συνθήκες απερίγραπτης εξαθλίωσης, εργαζόμενος κατά διαστήματα ως δημοσιογράφος και σκιτσογράφος. Ήταν μέλος μιας μικρής ομάδας συγγραφέων, θαυμαστών του Barbey d’Aurevilly. Συνδέθηκε επίσης με τους Huysmans, Villiers de l’Isle-Adam και Verlaine.

Φανατικός καθολικός, αγωνίστηκε ταυτόχρονα εναντίον του άθεου ορθολογισμού και του άκαμπτου συντηρητισμού του Βατικανού. Το πεζογραφικό του έργο, εν μέρει αυτοβιογραφικό, εκφράζει την αγωνία της ανέχειας και πνευματικές ανησυχίες: «Le desespere» (1887), «La femme pauvre» (1897), μυθιστορήματα. Εξίσου αποκαλυπτική είναι η σφοδρότητα του οκτάτομου Ημερολογίου του, που αρχίζει να δημοσιεύεται από το 1892 με διάφορους τίτλους: «Le mendiant ingrat», «Mon journal», «Le pelerin de l’absolu», κτλ.

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: 13 ιστορίες για παλιοχαρακτήρες
  • Συγγραφέας: Leon Bloy
  • Εξώφυλλο: Στράτος Προύσαλης
  • Εκδόσεις: Βακχικόν
  • Σειρά: Κλασική Λογοτεχνία
  • Χρονολογία: Ιούλιος 2017
  • Είδος: Διηγήματα
  • ISBN: 978-618-5144-18-7
  • Σελίδες: 150
Προηγούμενο άρθροΕλιγμοί – Το έργο του Ισπανού Eduardo Galan για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο 104
Επόμενο άρθροΡωμαίος και Ιουλιέτα για 2 – Από την Ομάδα Θεάτρου Ιδέα στο Θέατρο Ρεματιάς