Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το έργο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Λένιν. Τη μετάφραση, το επίμετρο και τις σημειώσεις έχει επιμεληθεί ο λογοτέχνης / συγγραφέας Αλέξης Πάρνης. Το ποίημα Λένιν του ποιητή του σοσιαλισμού κυκλοφορεί σε δίγλωσση έκδοση, ρώσικα και ελληνικά. Ο Λένιν του Μαγιακόφσκι, εκδόθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή το 1982.

«Τέλειωσα το ποίημα «Β. Ι. Λένιν». Το χειρόγραφο το διάβασα σε πολλές εργατικές συγκεντρώσεις. Πολύ το ’χα φοβηθεί αυτό το έργο. Γιατί είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσεις στην απλή πολιτική έκθεση. Η συμπεριφορά του εργατικού ακροατηρίου με γέμισε χαρά. Και μου στέριωσε την πίστη ότι το έργο αυτό είναι χρήσιμο».

-Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

Ο Αλέξης Πάρνης για το «ομηρικό έπος» της επανάστασης, Λένιν

Ο Μαγιακόφσκι άρχισε να γράφει το μακροσκελές ποίημα Λένιν στα τέλη του 1923 και το ολοκλήρωσε το φθινόπωρο του 1924, σε ηλικία μόλις είκοσι τεσσάρων ετών. Τούτη η φοβερή ελεγεία, που κατέχει εξέχουσα θέση μέσα στο όλο έργο του, συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του ποίησης. Eίναι ένα οικοδόμημα πανύψηλο, στην κορυφή του οποίου ανεμίζει σαν σημαία ο φλογερός «κόκκινος πατριωτισμός» του.

Ο Μαγιακόφσκι, προσηλωμένος στα «αρχέγονα αλλά τρομερά όπλα του στίχου», δηλαδή στο ρυθμό και στη ρίμα που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τη ρωσική παράδοση, εξιστορεί μια περίοδο διακοσίων χρόνων, από την εμφάνιση του καπιταλισμού και του προλεταριάτου ως την επανάσταση του 1917 και την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας. Η τελευταία έγινε η μούσα του νεαρού ποιητή και την τραγούδησε με το ίδιο πάθος που τραγούδησαν οι μεγάλοι ποιητές τις δικές τους «Βεατρίκες».

Η κοσμογονική εκείνη εποχή που γέννησε αυτό το έργο δεν έχει να επιδείξει άλλο ποιητικό κείμενο που να την εκφράζει τόσο γνήσια κι απόλυτα, που να αποδίδει με τέτοια ένταση το ρίγος της, όπως αυτή η μεγαλόστομη «Λενινιάδα», που εδώ παρουσιάζεται στην πλήρη, μη λογοκριμένη εκδοχή της.

Και δεν πρόκειται μόνο για την αφήγηση της βιογραφίας του Λένιν και των ιστορικών συνθηκών που προετοίμασαν την εμφάνισή του. Σ’ αυτό το ποίημα ο Μαγιακόφσκι εκθέτει επιγραμματικά όλα όσα υπάρχουν σε δεκάδες τόμους μαρξιστικής φιλολογίας -από το Κεφάλαιο του Μαρξ ώς τους τελευταίους πολιτικούς λόγους του Λένιν. Με μια καταπληκτική άνεση, αναπτύσσει με τη γλώσσα της ποίησης όλο το πολιτικό πρόγραμμα του κομμουνισμού, τη στρατηγική και την τακτική του.

Ο στίχος του τρέχει σαν κορδέλα τηλεγράφου μεταδίδοντας με επιγραμματικά λακωνικά μηνύματα τις θανάσιμες κοινωνικές συγκρούσεις δύο αιώνων και τη συνάρτησή τους με την κεντρική μορφή του ποιήματος, τον Λένιν. Πρωτοφανές δείγμα γραφής στην παγκόσμια γραμματολογία αυτή η τόσο εκτεταμένη ενσωμάτωση της ποίησης στην πολιτική και αντιστρόφως.

Ο ποιητής του σοσιαλισμού Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι

Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Μαγιακόφσκι, ποιητής, δραματουργός, καλλιτέχνης και ηθοποιός, υπήρξε ο κορυφαίος βάρδος της ρωσικής επανάστασης και της πρώτης περιόδου της Σοβιετικής Ένωσης. Γεννήθηκε το 1893 στη Γεωργία και αυτοκτόνησε στη Μόσχα το 1930. Στα δεκαπέντε του χρόνια έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος και φυλακίστηκε για ανατρεπτική δραστηριότητα. Άρχισε να γράφει ποιήματα το 1909, στο κελί της απομόνωσης. Μετά την αποφυλάκισή του σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μόσχας.

Ύστερα προσχώρησε στον κύκλο των ρώσων φουτουριστών και γρήγορα έγινε ο κύριος εκφραστής τους. Έκτοτε η ποίησή του είχε έναν χαρακτήρα πρωτοποριακό, αντισυμβατικό και προκλητικό, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Μεταξύ 1914 και 1916 ολοκλήρωσε δύο εμβληματικά έργα του, το Σύννεφο με παντελόνια και Το σπονδυλωτό φλάουτο. Με την έκρηξη της επανάστασης τάχθηκε στο πλευρό των μπολσεβίκων. Ποιήματά του όπως η Ωδή στην επανάσταση και το Αριστερή πορεία έγιναν πολύ δημοφιλή.

Ήταν συνειδητοποιημένος υπερασπιστής του κομουνιστικού κόμματος με εκτεταμένη δράση. Κατόπιν αντιμετώπισε τη δυσμένεια των Αρχών. Στα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ολοκλήρωσε δύο σατιρικά δράματα: τον Κοριό, όπου ασκούσε κριτική στους φιλισταίους της Νέας Οικονομικής Πολιτικής στη Σοβιετική Ένωση, και το Λουτρό, όπου στηλίτευε την ηλιθιότητα και το γραφειοκρατικό καιροσκοπισμό επί Στάλιν. Ο τελευταίος τον αποκατέστησε ως «τον καλύτερο και πιο προικισμένο ποιητή» της σοβιετικής εποχής.

Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι / Vladimir Mayakovsky
Ο Μαγιακόφσκι στα εγκαίνια της έκθεσης «Είκοσι χρόνια δουλειάς». Παραβρέθηκαν πολλοί φοιτητές και εργάτες.Τώρα- τον Λένιν να ιστορήσω ήρθε καιρός· όχι πως έχει το πένθος απολείψει, είναι γιατί  μεμιάς ο πόνος ο σκληρός συνειδητή, καθάρια έγινε θλίψη.
Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: Λένιν
  • Συγγραφέας: Βλαντίμιρ ΜαγιακόφσκιVladimir Mayakovsky
  • Μετάφραση: Αλέξης Πάρνης (Δίγλωσση έκδοση, ρώσικα/ελληνικά)
  • Εκδόσεις: Καστανιώτη
  • Σελίδες: 256
  • Ενδεικτική Τιμή: 15,90
  • ISBN: 978-960-03-6214-5
Διαβάστε περισσότερα Λογοτεχνικά Νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΑυτός ο πόλεμος: του Thomas Mann από τις εκδόσεις Πόλις
Επόμενο άρθροΕπίσημη πρεμιέρα για το… ξενιτεμένο Αγόρι με τη Βαλίτσα