Η παράσταση Λαμπεντούζα του Άντερς Λουστγκάρτεν ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στην κεντρική σκηνή του Θέατρο του Νέου Κόσμου. Το έργο του βραβευμένου Βρετανού συγγραφέα, πραγματεύεται δύο κυρίαρχα επίκαιρα θέματα της παγκόσμιας κοινωνίας, την προσφυγιά και την δήμευση περιουσίας ως εγγύηση σε δάνεια. Επί σκηνής, συναντούμε τον Αργύρη Ξάφη και την Χαρά-Μάτα Γιαννάτου.

Το έργο Λαμπεντούζα του Λουστγκάρτεν, όπως υποδηλώνεται κι από τον τίτλο του, πραγματεύεται δύο αφηγήσεις με κοινό γνώμονα τους πνιγμένους πρόσφυγες στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Σ’ έναν κόλπο που αποτελούσε ανέκαθεν πόλο τουρισμού αλλά και νεκρότοπο υποδοχής προσφύγων –ο Στέφανος σαρκάζει τον όρο «οικονομικοί μετανάστες»- εργάζεται ένας ψαράς που δεν αντέχει το επάγγελμά του. Στην Αγγλία, μια Κινεζοεγγλέζα εργαζόμενη φοιτήτρια, η Ντενίζ, έχει ως δουλειά, την συλλογή των οφειλών δανειοληπτών για να πληρώνει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο. Οι δύο αυτές παράλληλες αφηγήσεις, αξιώνουν να περιγράψουν από δύο διαφορετικές σκοπιές το ζήτημα της βιοτικής εξαθλίωσης στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της κρίσης της.

Λαμπεντούζα
Η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου & ο Αργύρης Ξάφης στο Λαμπεντούζα

Κάθε μια από αυτές τις δύο αφηγήσεις έχει ενδιαφέρουσες διακλαδώσεις και ανοιχτά ηθικά διλήμματα με ίσως ρομαντικές και μη εφαρμόσιμες στην κοινωνία λύσεις. Ο Στέφανος αρχικά δείχνει απαθής με τη θέα πνιγμένων κορμιών, αλλά όταν αρχίζει να σχετίζεται προσωπικά μαζί τους και να συστήνεται με τους κοινωνιοπαθείς εισερχόμενους στην χώρα του, αγανακτεί. Η Ντενίζ παράλληλα με την άχαρη δουλειά της, αντιμετωπίζει την διανοητική αναπηρία της μητέρας της και την άρνηση του Δημοσίου να συνεχίζει να της δίνει οικονομικό επίδομα και να την περιθάλπει. Δε θα χαρακτηρίζαμε το έργο του Λουστγκάρνεν ως ένα έντεχνο δραματικό κείμενο, αλλά ως μια σύνθεση δύο δυνατών αφηγήσεων, που έχουν άμεση απεύθυνση στο κοινό οποιασδήποτε κοινωνίας και κουλτούρας. Η βασική αρετή του κειμένου είναι -κατά τη γνώμη του γράφοντος- η παρουσία εμβόλιμων κωμικότροπων στοιχείων όπως η μουσική ή η διαφορά πολιτιστικών στοιχείων.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος –γνωστός πια για την επιλογή επικαίρων κοινωνικών έργων- με το Λαμπεντούζα συστήνει μια άγνωστη δραματουργία στην χώρα μας, σ’ ένα έργο που μιλάει για την προσφυγιά αμέσως μετά από δύο καλοκαίρια που γίναμε όλοι μάρτυρες τραγωδιών. Η σκηνοθεσία του καθαρή και αποστασιοποιημένη, δίνει μια αντιπροσωπευτική χωρίς να είναι γλαφυρή εικόνα της εποχής, με την σκηνογραφία (Μαγδαληνή Αυγερινού) να περιορίζεται σε μερικά κούτσουρα και ένα βάζο με στάχτες νεκρού. Η απόσταση που δημιουργεί ανάμεσα στους δύο ηθοποιούς-αφηγητές συνταιριάζει με την γεωγραφική αλλά και την ουσιαστική επικοινωνία των χαρακτήρων τους. Δίνεται η εικόνα ανθρώπων μόνων που παλεύουν με τα «θηρία» της εποχής σώζοντας ή πατώντας επί πτωμάτων, για να μην είναι οι ίδιοι το επόμενο θύμα της εποχής τους.

Λαμπεντούζα
Στιγμιότυπο από την παράσταση Λαμπεντούζα

Οι ηθοποιοί της παράστασης διαχειρίζονται με αξιοπρέπεια τις αφηγήσεις που τους δίνονται, ανοίγοντας τες προς το κοινό χωρίς περιττούς μελοδραματισμούς και περαιτέρω εκλαΐκευση των ηρώων τους. Η φαινομενικά παγερή φωνή των χαρακτήρων τους, βρίσκει μια αλλογενή φυσιογνωμία στην γειωμένη παρουσία των ηθοποιών και στην ζεστή ατμόσφαιρα του σκηνικού περιβάλλοντος. Οι ευαίσθητες ισορροπίες του κειμένου διατηρούνται και αναδεικνύονται στην παράσταση.

Το Λαμπεντούζα που προτείνει φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου, εντάσσεται στη βιωμένη πραγματικότητα μας, ανοίγοντας μια επικοινωνία που δεν μας είναι καθόλου ξένη ή πρωτόγνωρη, αλλά αξίζει να έχει ένα αντίκρισμα στο θεατρικό κοινωνικό γίγνεσθαι.

Trailer
Πληροφορίες της παράστασης Λαμπεντούζα

Συντελεστές

  • Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
  • Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
  • Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας
  • Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
  • Παίζουν οι ηθοποιοί: Αργύρης Ξάφης, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου
  • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:00
  • Τιμές εισιτήριων: 15, 10

Πληροφορίες θεάτρου

  • Θέατρο του Νέου Κόσμου, Διεύθυνση: Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Τηλέφωνο: 210.9210900
    Site | Facebook

Χορηγός επικοινωνίας

artic-logotupo

Προηγούμενο άρθροΚέλλυ Σταμουλάκη: Θέλησα να γράψω ένα παραμύθι για όλα τα φοβικά σύνδρομα
Επόμενο άρθροΗ Αποστολή: Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση – 2η παράταση παραστάσεων στο Θέατρο Άττις
Αναστάσιος Πινακουλάκης
Απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών -Erasmus στο Limburg Katholieke University College. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, ποιημάτων και παραμυθιών. Το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να συνθέσει μία νέα δραματουργία και να συστήνει έργα στο κοινό.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα ήθελα καλοπροαίρετα να κάνω 2 παρατηρησείς στην κριτική σας. Συγκεκριμένα οι δύο παράλληλοι μονόλογοι -αφηγήσεις, όπως αναφέρονται στην κριτική- δεν έχουν κοινό άξονα τους πνιγμένους. Αυτό είναι το θέμα του μονολόγου του Στεφανο. Παράλληλα, η λέξη “κοινωνιοπαθείς” δεν έχει αυτή τη σημασία (κοινωνιοπάθεια = αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας).

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.