Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ στο Kickstarter για έναν φωτογράφο φιλμ τον τελευταίο καιρό είναι ίσως το επονομαζόμενο LAB-BOX. Αυτό, έχοντας φτάσει πολύ κοντά στους τελικούς στόχους της χρηματοδότησης του πρόκειται να φτάσει στις αγορές σχετικά σύντομα.

Τι είναι όμως το Film Box και γιατί είναι τόσο ενδιαφέρον για έναν φωτογράφο, ιδίως έναν φωτογράφο φιλμ; Σε αυτό θα απαντήσουμε στη συνέχεια.

Τι είναι το LAB-BOX;

Το LAB-BOX ξεκίνησε ως επίδοξη δημιουργία μίας ομάδας φωτογράφων με σκοπό να διευκολύνουν την διαδικασία της εμφάνισης φωτογραφίας φιλμ. Η ομάδα αυτή, ονομαζόμενη ars-imago, συνεργάστηκε με το VIVO Design Studio της Ρώμης και μαζί δημιούργησαν ένα «μαγικό κουτί» για εμφάνιση ταινιών φιλμ. Το «μαγικό» αυτό κουτί πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο δοχείο που εμποδίζει τελείως την είσοδο του φωτός. Δρα ουσιαστικά σαν φορητός σκοτεινός θάλαμος όπου ο χρήστης εισάγει την ταινία και τα χημικά με τη σειρά. Έπειτα τα ενεργοποιεί μαζί με το φιλμ και στο τέλος ολοκληρώνει την αρνητικά εμφανισμένη ταινία.

Όλα αυτά γίνονται χωρίς παρέμβαση εξωτερικού φωτός λόγω του ειδικού σχεδιασμού. Διευκολύνεται επομένως η διαδικασία εμφάνισης των αρνητικών όμως αφήνει την εκτύπωση απ’ έξω. Πράγμα που σημαίνει πως η εκτύπωση μένει τελευταία και για αυτήν απαιτείται ξανά η χρήση σκοτεινού θαλάμου, η έστω ειδικού ηλεκτρονικού scanner.

Ταυτόχρονα υποστηρίζεται ένα πλήθος εμφανισιακών μεθόδων με την εισαγωγή ενός χειροκίνητου άξονα ο οποίος διαχειρίζεται την ταινία του φιλμ στο LAB-BOX. Όλες οι διαδικασίες εμφάνισης και όλα τα χημικά εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα και παντού.

Γνωρίζοντας αυτά κάποιος καταλαβαίνει πως το LAB-BOX είναι σίγουρα ένα πολύτιμο εργαλείο για φωτογράφους φιλμ, ενεργούς αλλά και επίδοξους. Καθώς διευκολύνει την ανάγκη σκοτεινού θαλάμου για την εμφάνιση ενός φιλμ. Σε περιπτώσεις όπου ο χώρος ή ο χρόνος είναι πιεστικοί ή ακόμα και σε περιστάσεις όπου ένας θέλει απλά και γρήγορα να εμφανίσει φιλμ.

Η Κριτική

Όσο ωραίο κι αν ακούγεται το εγχείρημα, είναι πως δεν είναι τόσο ιδιαίτερο και πρωτοπόρο όσο παρουσιάζεται. Για την ακρίβεια κατά την δεκαετία του 80 είχε κυκλοφορήσει η Agfa το παρόμοιο Rondinax. Αυτό λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο, μόνο που ο σχεδιασμός του ήταν διαφορετικός εξαιτίας των τάσεων και της τεχνολογίας της εποχής.

Επίσης, τα λεγόμενα “changing bags” που αποτελούν τσάντες προστατευμένες από το φως όπου ο χρήστης βάζει τα χέρια του στις καθορισμένες θήκες και εμφανίζει το φιλμ μέσα σε αυτήν, χωρίς παρέμβαση φωτός. Αυτές είναι μεν δύσχρηστες, αλλά ουσιαστικά επιτελούν την ίδια δουλειά και είναι αρκετά δημοφιλείς σε φωτογράφους φιλμ καθώς είναι πολύ προσιτές. Η δυνατότητα εμφάνισης δηλαδή, χωρίς σκοτεινό θάλαμο, μπορεί να γίνει και με άλλες πιο περίπλοκες μεθόδους χωρίς τη χρήση ενός προϊόντος σαν το LAB-BOX.

Πέραν αυτού το LAB-BOX κυκλοφορεί μια δική του μορφή. Ίσως ως έμμεση επανακυκλοφορία του Rondinax ίσως και όχι, παρ’ ολα αυτά γνωστοποιεί πως το φιλμ είναι προσβάσιμο σε όλους και γίνεται εξίσου απλά και γρήγορα με γνώση και ένα ειδικό scanner, χωρίς παρεπόμενα και άσκοπες ταλαιπωρίες.

Mε αυτό το προϊόν ίσως μπορέσουν περισσότεροι φωτογράφοι να διεισδύσουν στην τέχνη αυτή της φωτογραφίας φιλμ. Πέρα από όλη την κριτική είναι σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο για φωτογραφία φιλμ σε ταξίδια και σε στενούς χώρους όπου δεν υπάρχουν πολυτέλειες.

Έως τώρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιτυχημένο καθώς επέτυχε τους στόχους της χρηματοδότησης του στο Kickstarter μόλις σε λίγες ώρες. Η υποστήριξη αυτή συνεχίζει φτάνοντας την ώρα της συγγραφής σχεδόν τα 300.000$ από τα 75.000$ που χρειαζόταν. Αναμένουμε, λοιπόν, το έτοιμο προϊόν πια τον Σεπτέμβρη του 2017 για να δούμε κατά πόσο αυτό λειτουργεί επαρκώς.

 

Προηγούμενο άρθροΘ. Μικρούτσικος – Χ. Θηβαίος – Μ. Πολυχρονίδη Παράταση εμφανίσεων στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Επόμενο άρθροΓιώργος Καγιαλίκος «Αυτή η μουσική» στην Galerie Δημιουργών το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου
Σταύρος Βαλσάμης
Φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Tμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Κύριο ενδιαφέρον η κλασσική αναλογική και σύγχρονη φωτογραφία καθώς επίσης οι λογοτεχνικές και εικαστικές τέχνες.