Όσοι βρεθήκατε στο Live των Duoyu στις 9 Μάιου  ξέρετε περί τίνος πρόκειται… Αν πάλι όχι, το παρακάτω κείμενο θα σας διαφωτίσει. Όπως και να έχει, οι Duoyu ήρθαν για να μείνουν και σίγουρα θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον…

Οι Ιωσήφ Μπαγκετάκος, Κώστας Ντόκος, Γιώργος Κατακουζηνός και Χρήστος Ατζινάς, ή αλλιώς οι  Duoyu είναι μια τετραμελής alternative rock μπάντα που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2010 στην Αθήνα.

Με επιρροές από διάφορα είδη μουσικής, όπως garage, funk και grunge, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν φρέσκο ήχο που πάει την ελληνικής παραγωγής μουσική, ένα βήμα παραπέρα.

Και εξηγούμαι: Τι σημαίνει την «ελληνικής παραγωγής μουσική»; Οι Duoyu έχουν επιλέξει τον αγγλικό στίχο και όσοι έχουν ακούσει κομμάτια τους χωρίς να ξέρουν ποιος κρύβεται από πίσω, σίγουρα θα έχουν εκπλαγεί όταν έμαθαν πως οι Duoyu βρίσκονται στην ίδια πόλη με αυτούς!

 

Το έργο τους

Η μπάντα από την πρωτεύουσα κυκλοφόρησε, στα τέλη του 2013, το single με τίτλο “Arrows” κι έπειτα κυκλοφόρησε το πρώτο τους studio album, “Atomic Clock”, το 2014. Δυνατοί ήχοι, μουσική που σου μένει και φωνές που σε κάνουν να ανοίξεις λίγο παραπάνω την ένταση, συνθέτουν μια από τις πιο αξιόλογες δουλειές της τελευταίας χρονιάς στη μουσική σκηνή της χώρας. Από τότε, οι Duoyu εμφανίζονται κατά διαστήματα σε μουσικές σκηνές, τόσο της Αθήνας, όσο και άλλων πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα δουλεύουν πάνω σε νέες ιδέες.

Επειδή όμως ότι και να γραφτεί δεν συγκρίνεται με τα λόγια των ίδιων των δημιουργών, το Artic μίλησε μαζί τους για τη δουλειά τους αλλά και την επόμενη μέρα. Κυρίες και Κύριοι: Οι Duoyu.

 

-Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς προέκυψαν οι Duoyu;

Οι Duoyu προέκυψαν ένα φθινοπωρινό απόγευμα. Πέρασε ο Ιωσήφ και μας μάζεψε από την οδό Αχαρνών και έτσι γνωριστήκαμε μέσα στο αμάξι πηγαίνοντας για την πρώτη μας πρόβα. Όλο βέβαια αυτό το σκηνικό είχε στηθεί λόγω της ανάγκης μου να παιχτούν τα κομμάτια που είχα γράψει εκείνη την περίοδο, από μια μπάντα. Από την πρώτη πρόβα καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει εδώ, υπάρχει ένα δέσιμο πρωτόγνωρο που δεν οφείλεται σε πρόβες. Από κει και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και μετά δεν ήμασταν ικανοί να το σταματήσουμε.


-Πως εμπνευστήκατε το όνομα;

Το όνομα προέκυψε από ένα εσωτερικό αστείο. Απολύαμε ο ένας τον άλλο και αυτοαπαλυόμασταν και έτσι είπαμε, από τη στιγμή που μας έχει γίνει εμμονή, ας το κάνουμε όνομα του συγκροτήματος: Οι Απολυμένοι. Duoyu λοιπόν είναι οι απολυμένοι στα παραδοσιακά κινέζικα, οι αχρείαστοι, οι περιττοί.


-Υπήρχαν συγκεκριμένοι καλλιτέχνες / μπάντες από τις οποίες επηρεάστηκε ο ήχος σας;

Πώς γίνεται να μην υπήρχαν. Κάθετί που ακούς σε επηρεάζει. Ακόμα και καθετί που βλέπεις ή που συ συμβαίνει. Όλοι μας ακούμε μουσική και μας επηρεάζει. Και αυτό είναι υγιές. Να επηρεάζεσαι από πράγματα που διεγείρουν τον ψυχικό κόσμο, είτε με θετικό είτε με αρνητικό. Θα μας έπαιρνε μέρες για να ονομάσουμε όλες τις μπάντες που μας έχουν επηρεάσει, οπότε καλύτερα να μην ξεκινήσουμε.


-Γιατί επιλέξατε τον αγγλικό στίχο;

Από πολύ πιτσιρίκι μου έβγαινε αυθόρμητα να γράφω αγγλικούς στίχους, απο το πρώτο μου κομμάτι όταν ήμουν έξι χρονών. Στο σπίτι, οι γονείς μου έπαιζαν ακατάπαυστα δίσκους των Beatles, Zappa. Neil Young, κτλ. Αυτά.


-Το “Atomic Clock” αποτελεί το πρώτο σας studio album. Μισό χρόνο μετά την κυκλοφορία του, πως βλέπετε πλέον το έργο σας;

Τα κομμάτια τα αγαπάω ένα προς ένα όλα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα που θα άλλαζα ενορχηστρωτικά και ηχητικά. Πιστεύω ότι οι live εκτελέσεις των κομματιών είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που μας εκφράζει. Πλέον ξέρουμε τι να προσέξουμε την επόμενη φορά, σε λίγο καιρό δηλαδή.


-Η βάση σας είναι στην Αθήνα, ωστόσο κάνετε και σε άλλες πόλεις live. Έχετε σκεφτεί το εξωτερικό;

Έχουμε επαφές και του χρόνου θα πραγματοποιήσουμε κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό. Το κοινό εδώ είναι αρκετά περιορισμένο. Η κατάσταση εδώ είναι το αντίθετο της αξιοκρατίας.


-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

Μετά το live το περασμένο Σάββατο στο Six d.o.g.s. με τους αδερφούς Ικαριώτες Red Elephants, το οποίο καταευχαριστηθήκαμε, θέλουμε λίγο να προσηλωθούμε στην ολοκλήρωση του υλικού για το δεύτερό μας άλμπουμ με σκοπό την ηχογράφησή του ως το τέλος της χρονιάς, με κάποια διαλλείματα για κάποιες συναυλίες σε festival ανά την Ελλάδα.

 

Duoyu – Nose (Atomic Clock)

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Μεταπλάθοντας τη φύση» από τη Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου
Επόμενο άρθροΤρεις αδερφές: Κριτική της παράστασης