Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης τα βιβλία Ισκαριώτισσα της Έλφης Κιλλαχίδου και Μέλισσες Ιέρειες- Δύο Νουβέλες της Χαράς Νικολακοπούλου.

Ισκαριώτισσα
Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Καθένα από τα διηγήματα της συλλογής αποτελεί ένα επεισόδιο της περιόδου της ζωής της κοινής τους ηρωίδας, της Άννας. Μπορούν να διαβαστούν ως αυτοτελή, αλλά και ως κρίκοι μιας ανοιχτής αλυσίδας στην οποία μπορούν να προστεθούν κι άλλοι.
Το χαρακτηριστικό της ηρωίδας είναι ο δικός της τρόπος να βιώνει τον χρόνο και τις σχέσεις της με τους άλλους. Για την Άννα ο χρόνος είναι σαν τα πτυσσόμενα τηλεσκόπια των ναυτικών και σαν καλειδοσκόπιο. Οι σχέσεις της με τους άλλους και ειδικά με το άλλο φύλο γίνονται καταλύτες για αναδύσεις αναμνήσεων, ερωτηματικών κι αινιγμάτων στην καθημερινή της ζωή. Οι συναντήσεις της, τυχαίες, απροσδόκητες, παρορμητικές, ξεκινούν ξένοιαστες, ανέμελες και καταλήγουν σε οδυνηρές βουτιές στον ίδιο της τον εαυτό. Είναι επίμονη, γεμάτη περιέργεια για όσα συμβαίνουν γύρω της, “τοξικομανής του νοήματος”, αλλά ταυτόχρονα νωχελική, υπό την επήρεια και τη σαγήνη του σκοτεινού βυθού των πραγμάτων, που μοιάζει να αποδέχεται αλλά όταν έρχεται το δικό της πλήρωμα του χρόνου, δεν παραλείπει να “καταδύεται στα σκοτεινά και ν’ αναδύεται με λέξεις-σφουγγάρια, λέξεις-κοχύλια, λέξεις-χταπόδια καμιά φορά…”

Λίγα Λόγια για τη Συγγραφέα

Η Έλφη Κιλλαχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και εν συνεχεία Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται ως ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια. Το 1990 άρχισε ψυχανάλυση με τον Κορνήλιο Καστοριάδη και μετά τον θάνατο του, συνέχισε με τον Ζακ-Αλέν Μιλέρ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα ψυχαναλυτικού περιεχομένου στα γαλλικά και τα ελληνικά, καθώς και μεταφράσεις. Συνεργάζεται με τα περιοδικά ”αληthεια” kai ”FORT-Da” στην Αθήνα. Το διήγημα “Πανωλεθρία στους Αιγός Ποταμούς” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”Πλανόδιον” το 2008, και “Το βάφτισμα του αέρα και το όνομα αυτού Άβατος” στο περιοδικό ”αληthεια” το 2010.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Τίτλος: Ισκαριώτισσα
Συγγραφέας: Έλφη Κιλλαχίδου
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Σελίδες: 187
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015

Μέλισσες Ιέρειες- Δύο Νουβέλες
Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Τέσσερα ανήλικα κορίτσια εξαφανίζονται μυστηριωδώς σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Το γεγονός αναστατώνει το μικροσκοπικό τους σύμπαν. Η δασκάλα τους, μια ηλικιωμένη γεροντοκόρη, θα κάνει την τρομερή ανακάλυψη, η οποία ποτέ δεν είμαστε βέβαιοι αν είναι πραγματικότητα ή αποκύημα της ταραγμένης της φαντασίας. Μέλισσες Ιέρειες
Μια γυναίκα περιπλανιέται χωρίς προφανή σκοπό στην έρημο. Το τοπίο την καταβάλλει και την περιβάλλει. Δεν είμαστε σίγουροι αν η έρημος βρίσκεται ολόγυρα της ή μέσα της ή και τα δύο. Συναντά διάφορους άντρες και ανταλλάσσει μαζί τους τραυματικές εμπειρίες. Φτάνει στον προορισμό της, τον μεγάλο ωκεανό, μόνο και μόνο για να συναντήσει τη μοίρα της.
Ως τον Μεγάλο Ωκεανό

Η αγωνιώδης φυγή στο άγνωστο, η αναζήτηση της γυναικείας ταυτότητας, η επιθυμία για διέξοδο από έναν κόσμο ασφυκτικά κλειστό, είναι τα υπόγεια νήματα που συνδέουν τις δύο νουβέλες αυτού του βιβλίου.

Λίγα Λόγια για τη Συγγραφέα

Η Χαρά Νικολακοπούλου γεννήθηκε στα Καλάβρυτα. Είναι φιλόλογος και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Από το 1992 μέχρι το 1999 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες. Σήμερα ζει στην Καλαμάτα όπου από το 2013 λειτουργεί το δικό της εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Στις ηλεκτρονικές εκδόσεις ”24 γράμματα” βρίσκεται αναρτημένη η μεταπτυχιακή εργασία της <<Παραδοξολογίες και γλωσσικές ακροβασίες στο πεζογραφικό έργο του Γιάννη Σκαρίμπα>>. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της ”Η δημιουργική γραφή στο Γυμνάσιο” από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη.

Πληροφορίες για το βιβλίο

Τίτλος: Μέλισσες Ιέρειες- Δύο Νουβέλες
Συγγραφέας: Χαρά Νικολακοπούλου
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Σελίδες: 99
Ημερομηνία Έκδοσης: 2015

Προηγούμενο άρθροΗ Ταφή του Κόμητος Οργκάθ Κλεοπάτρα Λυμπέρη
Επόμενο άρθροΣΤΑΛΑΓΚ VI C από τον Όμηρο Πέλλα