Εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017, ώρα 7:30 μ.μ., στο ΓΙΑΠΙ της ΑΚΤ-ΕΙΝ, στο Κορωπί, η έκθεση ζωγραφικής ΚΥΚΛΑΔΕΣ, του Δημοσθένη Κοκκινίδη. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο πολιτισμού της ΑΚΤ-ΕΙΝ, έως τις 18 Νοεμβρίου 2017. Η επιμέλεια της έκθεσης ζωγραφικής ανήκει στον Κώστα Ιωαννίδη.

Η ΑΚΤ-ΕΙΝ είναι μια κοινωνική-συνεταιριστική επιχείρηση που ιδρύθηκε από έντεκα μέλη τον Δεκέμβριο του 2012. Τα μέλη αυτά, παράλληλα με την επαγγελματική τους δραστηριότητα έχουν εμπλακεί σε πολλές εθελοντικές -πολιτιστικές-κοινωνικές-περιβαλλοντικές δράσεις. Όλες αυτές οι δράσεις είχαν και έχουν ένα κοινό: τον άνθρωπο.

Τα κυκλαδίτικα ταξίδια του Δημοσθένη Κοκκινίδη

Ξεκίνησε να τις επισκέπτεται και να τις «ζωγραφίζει» το καλοκαίρι του 1958, με το τέλος των σπουδών του στην ΑΣΚΤ. Επισκέφθηκε αρχικά τη Σίφνο, τη Μήλο και την Πάρο. Η αρχιτεκτονική τους του έφερνε πάντα στο μυαλό το σπίτι που μεγάλωσε στη Δραπετσώνα.

Είναι μια αρχιτεκτονική της ανάγκης, στενά δεμένη με το περιβάλλον και το ανθρώπινο σώμα. Τα χρώματά του, αλλά κυρίως οι γραμμές του, ανθρωποποιούν το τοπίο αυτό. Κάνουν τα κτίσματα να δείχνουν το ίδιο ευάλωτα με το κορμί, δείχνουν το κορμί να έχει σπίτι του το ξερό τοπίο.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Τους ζωγραφικούς καρπούς των ταξιδιών του μαζί με τις μνήμες του από τη Δραπετσώνα τους εκθέτει στις δύο πρώτες του ατομικές στην Ύδρα (αίθουσα Clio), το 1962 και στην Αθήνα (γκαλερί Μέρλιν), το 1964. Εδώ προκύπτει πρώτη φορά το πάντρεμα από ρωμαλέες πλακάτες λευκές ή έντονες χρωματικά επιφάνειες. Με τη γραμμή που περιτρέχει, περιορίζει, ορίζει την επικράτεια της ανθρώπινης σάρκας. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε ο Κοκκινίδης ενέδωσε συχνά στην αυστηρή γεωμετρία, μία γεωμετρία χτισμένη από χρώμα.

Με τα έργα που εκθέτει ο καλλιτέχνης στην έκθεση επιστρέφει στις αγαπημένες του Κυκλάδες. Τα έργα που εκθέτει σήμερα είναι της τελευταίας πενταετίας. Έχει επιστρέψει στις Κυκλάδες για τη γραμμή αυτή την τρεμουλιαστή και πνέουσα. Αυτή που περιγράφει σώματα αλλά και φτιάχνει κτίσματα. Ακόμη, μοιάζει να αυτονομείται κι εντελώς, κάποτε, συνδέοντας το μπροστά με το πίσω στο χώρο και το χρόνο.

Πληροφορίες κοινού

  • Επιμέλεια έκθεσης: Κώστας Ιωαννίδης
  • Χώρος: Χώρος πολιτισμού Γιαπί | Ερμή Σουρλατζή 14, Κορωπί
  • Επικοινωνία: Τηλ. 210 6627 470
  • Εγκαίνια: Σάββατο 14 Οκτωβρίου, ώρα 7:30 μ.μ.
  • Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2017
  • Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τετάρτη – Σάββατο 17.00 – 21.00
  • Είσοδος: Ελεύθερη

 

Διαβάστε περισσότερα Εικαστικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθρο«Ζόμπι στην Ελλάδα» 45 Ελλήνων συγγραφέων από τις Εκδόσεις iWrite
Επόμενο άρθροΟρλάντο – Η επιστροφή της Ιούς Βουλγαράκη στο Skrow Theater