Ο Κώστας Βόμβολος από τους «Χειμερινούς Κολυμβητές» και τους «Primavera en Salonica» παραχωρεί μια σημαντική συνέντευξη στο Artic.gr. Με αφορμή την νέα εμφάνιση που διοργανώνεται στο Half Note και θα παραθέσουν οι εξαιρετικοί «Χειμερινοί Κολυμβητές», ο Κώστας Βόμβολος μας μιλά για τη πορεία του στο κόσμο της μουσικής, πως αυτός μπορεί να συνδεθεί με το θέατρο αλλά και για τις νέες δουλειές και εμφανίσεις του.

Ο Κώστας Βόμβολος σε μια ιδιαίτερη συνέντευξη για τη πορεία του στο χώρο της μουσικής!

Άννα Μαράκη: Πώς ξεκίνησε η πορεία σας στο κόσμο της μουσική; Ασχολείστε με τη μουσική από νεαρή ηλικία;

Κώστας Βόμβολος: Όχι από πολύ μικρή ούτε είχα κάποια οικογενειακή παράδοση. Βρέθηκα γύρω στα 11-12 στο  ωδείο και ανακάλυψα ότι προχωρούσα μάλλον γρήγορα χωρίς να είμαι και κανένα παιδί- θαύμα.

Άννα: Γνωρίζουμε ότι έχετε γράψει και γράφετε μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις. Θέλετε να μας πείτε κάποια λόγια για αυτό το κομμάτι της δουλειά σας και τι απαιτήσεις έχει;

Κώστας Βόμβολος: Η κύρια δραστηριότητά μου είναι η θεατρική μουσική. Αισθάνομαι πιο πολύ άνθρωπος του θεάτρου παρά της μουσικής. Αυτή είναι μάλλον και η βασική απαίτηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας: να αποδεχθείς ότι αυτό που προέχει είναι η συμβολή στο συνολικό αποτέλεσμα μιας παράστασης περιορίζοντας πολλές φορές την καθαρά μουσική σου έκφραση. Η  ευκαιρία όμως  της συνάντησης  με τις υπόλοιπες  τέχνες που προσφέρει η προετοιμασία μιας παράστασης είναι μια εμπειρία αναντικατάστατη  που αντισταθμίζει  τα  αρνητικά των όποιων περιορισμών.

Άννα: Αυτή τη περίοδο ετοιμάζετε μουσικές ενορχηστρώσεις για κάποια θεατρική παράσταση;

Κώστας Βόμβολος: Αυτή την περίοδο παίζονται δύο παραστάσεις των οποίων έχω γράψει τη μουσική: στο ΚΘΒΕ  το «Σε μένα μιλάς;» και στο θέατρο Επι Κολωνώ το «Μαμά κι εγώ δεν σ’ αγαπώ». Στα μέσα Μαρτίου θα ανέβει στο Θεσσαλικό θέατρο το «Υπό έλεγχο» και το καλοκαίρι θα γίνει μια μικρή περιοδεία με το «Homesickness blues», μια παράσταση που ανέβηκε πέρυσι στο φεστιβάλ Αθηνών.

Ακούστε το Κώστα Βόμβολο να παίζει ακορντεόν στη θεατρική παράσταση «Homesickness blues» ( την σύλληψη, την επιλογή κομματιών και την ενορχήστρωσή τους έχει αναλάβει ο ίδιος):

Άννα: Έχετε κάποια ερεθίσματα που να αποτελούν αφετηρία έμπνευσης για να δημιουργήσετε ένα μουσικό έργο;

Κώστας Βόμβολος: Οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου.

Άννα: Ένα σημαντικό κομμάτι της καριέρας σας στη μουσική είναι η συμμετοχή σας στο μουσικό σύνολο «Primavera en Salonica». Θα θέλατε να μας πείτε πώς δημιουργήθηκε το σύνολο αυτό και ποια είναι τα μουσικά είδη που εκπροσωπεί;

Κώστας Βόμβολος: Το σύνολο δημιουργήθηκε πριν από 25 χρόνια όταν –με αφορμή μια παραγγελία για τα «Σεφαραδίτικα τραγούδια της Θεσσαλονίκης» με τη Σαβίνα Γιαννάτου – απευθύνθηκα σε φίλους που έπαιζαν τα όργανα που είχα στο μυαλό μου για την ενορχήστρωση της συγκεκριμένης δουλειάς. Στην πορεία βέβαια το περιστασιακό αυτό σχήμα κατέληξε να περιοδεύει σε όλον τον κόσμο και να εκδώσει άλλα 7 CD.

Το βασικό υλικό είναι παραδοσιακά τραγούδια κυρίως από τη Μεσόγειο και την εγγύς Ανατολή τα οποία όμως δεν αποτελούν παρά το έναυσμα για να δημιουργήσουμε τη δική μας ηχητική πρόταση. Η συνύπαρξη της παραδοσιακής  με την αυτοσχεδιαζόμενη και τη σύγχρονη μουσική που χαρακτηρίζει τον ήχο μας δεν υπήρξε προαποφασισμένη αλλά προέκυψε κυρίως κατά τη διάρκεια των ζωντανών εμφανίσεων. Σε αυτή την εξέλιξη συνέβαλαν  βέβαια το μουσικό υπόβαθρο και οι δεξιότητες  των μελών του συνόλου οι οποίες, παρόλο που εκτείνονται  σε πολλά διαφορετικά πεδία, βρίσκουν τον τρόπο να συναντηθούν σε ένα ουσιαστικό κέντρο.

Άννα: Είστε για πολλά χρόνια μέλος του συγκροτήματος «Χειμερινοί Κολυμβητές». Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το συγκρότημα και πώς καταφέρατε να είστε ενωμένοι μέχρι σήμερα;

Κώστας Βόμβολος: Πρώτα προέκυψε η προσωπική γνωριμία και η παρέα και αργότερα η συνεργασία. Από τα τέλη της δεκαετίας του 70  ήμασταν φίλοι και συνεργάτες  – σε άλλα σχήματα- με τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος.  Έτσι, βρέθηκα να συμμετέχω στον δεύτερο δίσκο του συγκροτήματος  κι από τότε να ακολουθώ και τις ζωντανές εμφανίσεις .

Κανένας μας δεν θεώρησε ποτέ ότι θα κάνει καριέρα με τους «Χειμερινούς κολυμβητές». Όλοι είχαν παράλληλα τις δικές τους ασχολίες, μουσικές ή μη. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της αντοχής στο χρόνο.

Ένας άλλος λόγος είναι η κοινή μας παραδοχή ότι, ανεξάρτητα από τις τεχνικές γνώσεις , την αισθητική και τα γούστα του καθενός, ο Αργύρης Μπακιρτζής είναι αυτός που καθορίζει τις βασικές επιλογές και κατευθύνσεις του συγκεκριμένου σχήματος.

Και «last but not least» ,που λεν και στο χωριό μου, μοιραζόμαστε εξίσου τα χρήματα από τις – μετρημένες έτσι κι αλλιώς – εμφανίσεις μας.

 Κώστας Βόμβολος
Ο Κώστας Βόμβολος στο βάθος αριστερά της φωτογραφίας να παίζει ακορντεόν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Χειμερινών Κολυμβητών

Άννα: Από τις 2 έως τις 5 Μαρτίου θα σας απολαύσουμε ζωντανά στη σκηνή του Half Note. Τι να αναμένουμε από αυτές τις μουσικές σας εμφανίσεις;

Κώστας Βόμβολος: Ποτέ δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα στις συναυλίες μας. Συνήθως γίνεται από τον Αργύρη παρορμητικά και πολλές φορές μας καταλαμβάνει και εμάς εξ απροόπτου. Οπότε μπορεί και να ισχύσει η περίφημη ρήση  -νομίζω του Γεωργίου Παπαδόπουλου (του δικτάτορα)-  : «Ετοιμαστείτε να αιφνιδιαστείτε!».

 

Πληροφορίες για το μουσικό γεγονός:

  • Ημέρες διεξαγωγής: Παρασκευή 2 έως τη Δευτέρα 5 Μαρτίου
  • Χώρος: HALF NOTE JAZZ CLUB
  • Διεύθυνση: Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
  • Είσοδος: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β’ Ζώνη), 25 ευρώ (Α’ Ζώνη) – την Δευτέρα 5/3 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
  • Προπώληση: viva.gr , καταστήματα: Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης
  • Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310
  • Site
Διαβάστε περισσότερα μουσικά νέα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροThe Cadena project: Συναυλία με το Γ. Τσοκάνη στην Αγγλικανική Εκκλησία
Επόμενο άρθροΑργύρης Μπακιρτζής και Χειμερινοί Κολυμβητές στη σκηνή του Ηalf Νote!