Ο Κώστας Α. Λάβδας παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το βιβλίο του “Φιλελευθερισμός των πολιτών. Εξελικτική αναζήτηση με ρεπουμπλικανική πυξίδα” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Ο Κώστας Α. Λάβδας σπούδασε πολιτική επιστήμη, διοικητική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο

Γραμμένο από τη σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, όχι του πολιτικού φιλοσόφου, το ανά χείρας βιβλίο επιχειρεί να ξανασκεφτεί τον φιλελευθερισμό, τόσο στην περιπετειώδη πορεία του όσο και στη σημερινή του σημασία, εύρος και – βεβαίως – πολιτική, κοινωνική και ηθική ωφελιμότητα. Στο δοκίμιο αυτό ο συγγραφέας υπερασπίζεται μιαν άποψη περί φιλελευθερισμού που είναι, ταυτόχρονα, συνειδητά εστιασμένη και ανερυθρίαστα επεκτατική. Εστιασμένη γιατί, διαφοροποιούμενος από αναγνώσεις που βλέπουν στον φιλελευθερισμό μια «υπερ-θεωρία» της Δύσης, επιμένω στην ιστορικότητα και τις συγκειμενικές αναφορές του φιλελεύθερου πολιτικό-θεωρητικού και φιλοσοφικού εγχειρήματος.

Ταυτόχρονα όμως, σε αντίθεση με προσεγγίσεις που επιβάλλουν στον φιλελευθερισμό ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο, προτείνεται ότι, μέσα από μια σύνθετη εξελικτική πορεία, ο πυρήνας της φιλελεύθερης προβληματικής επιβιώνει γιατί ανταποκρίνεται σε μια θεμελιώδη ενόραση και ένα θεμελιώδες συναίσθημα που σφράγισαν και – ευτυχώς – εξακολουθούν να σφραγίζουν τον δυτικό πολιτικό πολιτισμό.

Για όσους ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν την παρούσα συμβολή στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης περί φιλελευθερισμού με την οποία όμως θα ωφελούσε να είναι, στα βασικά της τουλάχιστον σημεία, κάπως εξοικειωμένοι, το δοκίμιο ολοκληρώνεται με μια περίληψη του περιεχομένου και του επιχειρήματος στα αγγλικά (Citizens’ Liberalism: A Summary).

Λίγα Λόγια για την Εκδήλωση

Θα μιλήσουν οι:
Όλγα Κεφαλογιάννη Δικηγόρος, Βουλευτής Α’ Αθηνών, πρώην υπουργός
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καθηγητής στο Πάντειο Παν., πρώην υπουργός
Παναγιώτης Γεννηματάς Επίτιμος αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Δημήτρης Ν. Χρυσοχόου καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Ι. Τσινισιζέλης καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πληροφορίες για την Εκδήλωση

Θέμα: Παρουσίαση του βιβλίου “Φιλελευθερισμός των πολιτών. Εξελικτική αναζήτηση με ρεπουμπλικανική πυξίδα”
Ημέρα: Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015
Ώρα: 18:00
Τοποθεσία: IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα
Είσοδος Ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροΤο ταξίδι του Αυγουστίνου στο Κηποθέατρο Παπάγου
Επόμενο άρθροΣνούπι και Τσάρλι σε απίθανες περιπέτειες