Οι φετινές γιορτές γεμίζουν χρώμα, ρυθμό και μαγεία σε μια ιδιαίτερη μουσική γιορτή, συντροφιά με την Underground Youth Orchestra. Η δημοφιλής νεανική ορχήστρα σας προσκαλεί την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Σας προσκαλεί να κλείσετε τη χρονιά και να υποδεχθείτε το 2017, με μια λαμπερή εορταστική συναυλία για μικρούς και μεγάλους, υπό την μουσική διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές σε μια βραδιά, που θα ντυθεί με μελωδίες στο πνεύμα και την παραμυθένια ατμόσφαιρα των ημερών.Μια μουσική βραδιά με μια επιλογή έργων των J. S. Bach, F. Schubert, P.I. Tchaikovsky, κάλαντα, χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες μελωδίες και αποσπάσματα από soundtrack που όλοι αγαπήσαμε. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Με αφορμή την εορταστική αυτή συναυλία της UYO στο Μουσείο Μπενάκη, το Artic.gr μίλησε με τον ιδρυτή και μαέστρο της Ορχήστρας Κώστα Ηλιάδη.

Συνέντευξη με τον Κώστα Ηλιάδη, ιδρυτή και μαέστρο της Underground Youth Orchestra

Παναγιώτα: Κύριε Ηλιάδη, κατά τη διάρκεια της καριέρας σας ως μουσικός θέλατε ανέκαθεν να δημιουργήσετε μια ορχήστρα ή ήταν μια ιδέα που προέκυψε μετά τη γνωριμία σας με κάποια από τα μελλοντικά της μέλη; Πόσο δύσκολη ήταν η δημιουργία της;

Κ. Ηλιάδης: Ξεκίνησα σαν μουσικός παίζοντας κιθάρα, ένα όργανο πλούσιο σε ηχοχρώματα, που με ωθούσε να σκέφτομαι “ορχηστρικά”. Η ορχήστρα υπήρχε στη ζωή μου μόνο σε επίπεδο συμμετοχής σε εκτέλεση κονσέρτων για κιθάρα, αλλά και μέσω της σύνθεσης και της ενορχήστρωσης. Η ιδέα της δημιουργίας μιας ορχήστρας προέκυψε από τα ίδια τα παιδιά. Στην αρχή, κάναμε κάποιες μικρές συναυλίες στο σπίτι με τα παιδιά μας και τους φίλους τους δημιουργώντας μικρά σύνολα.

Ο αριθμός των παιδιών σταδιακά άρχισε να μεγαλώνει και κάποια στιγμή καταλάβαμε ότι μπορούμε να σχηματίσουμε μια μικρή ορχήστρα. Από εκείνη την ώρα, ξεκίνησαν ατελείωτες πρόβες και μελέτη, ενορχηστρώσεις, διασκευές. Σκοπός μας ήταν να μπορούν τα παιδιά να προσεγγίζουν τεχνικά τα έργα, χωρίς να χάνεται η ουσία της μουσικής. Θα έλεγα ότι στην αρχή δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες, πέρα από τις μουσικές, γιατί μας ωθούσε ο ενθουσιασμός των παιδιών, που είναι βασικά και η κινητήριος δύναμη μέχρι σήμερα.

Παναγιώτα: Σε ποια μουσικά είδη έχει την αφετηρία του το ρεπερτόριό σας και σε ποιους μουσικούς ορίζοντες έχετε επεκταθεί;

Κ. Ηλιάδης: Η πρώτη συναυλία που πραγματοποίησε η ορχήστρα ήταν με ένα πρόγραμμα απαιτητικό, με μουσική από την Λατινική Αμερική. Σάμπα, μπόσα νόβα, αλλά και τραγούδια από την όπερα του Piazzolla “Maria de Buenos Aires”. Στην συνέχεια, ακολούθησαν προγράμματα με κινηματογραφική Μουσική, συμφωνικά έργα Ελλήνων συνθετών (Τριανταφύλλου, Γούζιου, Στεφάνου, Βούκανου) και έργα ρεπερτορίου (Bach, Mozart, Tchaikovsky κα). Τον τελευταίο καιρό, η ορχήστρα δοκιμάζει συνέργειες με άλλες μορφές τέχνης, όπως είναι το θέατρο.

Παναγιώτα: Πόσα μέλη μετρούσε η The Underground Υouth Orchestra, όταν ξεκίνησε και πόσα μετρά σήμερα; Είναι όλα τα μέλη μαθητές σας; Γνωρίζουμε πως η ονομασία της Ορχήστρας είναι εντελώς κυριολεκτική, καθώς τα παιδιά όντως έκαναν πρόβες στο υπόγειο του σπιτιού σας. Πόσο αντιφατικό μοιάζει μια ορχήστρα που ασχολείται με την υψηλή μουσική να προετοιμάζεται σε ένα υπόγειο;

Κ. Ηλιάδης: Όταν ξεκίνησε η ορχήστρα, είχαμε 15 παιδιά καλύπτοντας μερικές κατηγορίες οργάνων (έγχορδα και κάποια πνευστά). Αυτή την στιγμή αριθμεί 45 παιδιά, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα όργανα μιας συμφωνικής ορχήστρας. Παράλληλα, διαθέτει και μια σειρά οργάνων εκτός ορχήστρας, όπως παραδοσιακά όργανα, κιθάρα, μαντολίνο, φυσαρμόνικα. Τα μέλη της ορχήστρας δεν είναι μαθητές μου. Είναι σπουδαστές μουσικής, που έρχονται από όλη την Αθήνα και όχι μόνο.

Έχουμε παιδιά που έρχονται από την Αργολίδα, αλλά και από την Μυτιλήνη! Το μέρος που γίνονται οι πρόβες, όπως και το μέρος που εκτελείται η μουσική, κατά την γνώμη μου, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της μουσικής. Αυτό που έχει σημασία είναι οι ευκολίες και η ακουστική που μπορεί να σου προσφέρει. Για εμάς πάντως, είναι προκλητικό να παίζουμε σε χώρους που είναι έξω από τα συνηθισμένα. Το συγκεκριμένο υπόγειο που γίνονται οι πρόβες είναι πλέον τόσο συνδεδεμένο με την ορχήστρα, που τα παιδιά το θεωρούν δεύτερο σπίτι τους.

Ο Κώστας Ηλιάδης μιλά για την Underground Youth Orchestra, στο Artic.gr
Η Underground Youth Orchestra – Φωτογραφία

Παναγιώτα: Η The Underground Youth Orchestra μετράει ήδη 6 χρόνια ζωής. Στο χρονικό αυτό διάστημα των έξι χρόνων έχει αποσπάσει διακρίσεις, έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εμφανίσεις και έχει χτίσει ένα όνομα μέσα από συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες. Κοιτάζοντας πίσω, ποιο πιστεύετε πως ήταν το πιο καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία της; Στο ξεκίνημά της είχατε φανταστεί ποια θα ήταν η πορεία της και πόσο ψηλά θα μπορούσε να φτάσει;

Κ. Ηλιάδης: Πολλές φορές, όσοι ασχολούμαστε με την ορχήστρα κοντοστεκόμαστε και κοιτάμε προς τα πίσω και λέμε “πότε έγιναν όλα αυτά;” Εδώ, θα ήθελα να αναφέρω ότι όλη αυτή την διαδρομή δεν την έχω κάνει μόνος. Σταθεροί συνεργάτες τόσα χρόνια είναι ο Franc Shestani και η Antonela Cefa, καθηγητές βιολιού και ο Όσβαλντ Αμιράλης καθηγητής κοντραμπάσου. Φυσικά, ο άνθρωπος δίχως τον οποίο δεν θα είχε γίνει το παραμικρό, είναι η πιανίστα μας και συντονίστρια της ορχήστρας Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, που είναι και σύντροφος μου.

Η πορεία της Underground Youth Orchestra καθορίστηκε σε ένα βαθμό από το όραμα που είχαμε γι’ αυτήν. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα από μαθητές Μουσικής, που να παράγουν ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. Αυτό καθόρισε με λίγη τύχη και πάρα πολύ δουλειά την πορεία της ορχήστρας. Το όνειρο μας είναι να εξελιχθεί καλλιτεχνικά η ορχήστρα. Από κει και πέρα, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι αυτήν την χαρά της δημιουργίας να την απολαύσουν όσο περισσότεροι σπουδαστές μπορούν.

Παναγιώτα: Η The Underground Youth Orchestra είναι μια ορχήστρα που αποτελείται από νέους ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη μουσική. Αν και λέγεται πως η ενασχόληση με τη μουσική δεν έχει σχέση με την ηλικία, ποια είναι η συμβολή του νεανικού στοιχείου στην πορεία της μέχρι σήμερα;

Κ. Ηλιάδης: Σίγουρα, η ηλικία δεν παίζει ρόλο για να προσεγγίσεις και να απολαύσεις την μουσική, αλλά η ενέργεια και ο αυθορμητισμός που έχουν αυτά τα παιδιά, όταν κάνουν μουσική, είναι η μεγάλη διαφορά. Μπορεί να μην συμφωνήσεις ερμηνευτικά, αλλά δεν μπορεί να μην σε αγγίξει όλη αυτή η ενέργεια και η απλότητα με την οποία προσεγγίζουν την μουσική.

Παναγιώτα: Το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο CD της Ορχήστρας με τίτλο “THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA LIVE” με ζωντανές ηχογραφήσεις και συναυλίες. Ποιο ήταν το αίσθημα που σας κυρίευσε όταν είδατε να παίρνουν σάρκα και οστά οι προσπάθειες πέντε χρόνων;

Κ. Ηλιάδης: Η αλήθεια είναι, ότι αυτό το CD είναι μια καταγραφή μιας πενταετίας γόνιμων εμφανίσεων και θέλαμε αυτό να υπάρχει σαν καταγραφή. Το ότι οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει κατά την διάρκεια των συναυλιών, δίνει την δυνατότητα στον ακροατή να έχει την αίσθηση της ατμόσφαιρας της συναυλίας. Η αλήθεια είναι, ότι στους πολλούς καθοριστικούς σταθμούς της Underground Youth Orchestra δεν προλαβαίνω να επεξεργαστώ συναισθηματικά τα γεγονότα. Αυτό συμβαίνει γιατί πάντα κοιτάω τον επόμενο στόχο, ο οποίος απορροφά όλη μου την ενέργεια.

Παναγιώτα: Έχετε κατορθώσει πολλά και σημαντικά πράγματα στο χώρο της μουσικής όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, η συνεχώς ανοδική πορεία της ορχήστρας μας δείχνει πως θέλετε συνεχώς να εξελίσσεστε. Ποια είναι τα σχέδια για το έτος που έρχεται;

Κ. Ηλιάδης: Επιθυμία μου είναι η ορχήστρα να μην μένει στάσιμη και να εξελίσσεται διαρκώς. Άλλωστε, όταν έχεις να κάνεις με νέους είναι φύση αδύνατον να παραμείνεις σε ένα σημείο… Για φέτος, έχουμε σχεδιάσει αρκετές συναυλίες, έχουμε ήδη ηχογραφήσει και περιμένουμε να κυκλοφορήσει ένα CD. Το CD αυτό είναι δύο νέων Ελλήνων δημιουργών, στο οποίο η Ορχήστρα συμμετέχει σε δύο τραγούδια. Και φυσικά, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την έξοδο μας για συναυλίες στο εξωτερικό, το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Παναγιώτα: Μετά τον Κήπο του Μεγάρου, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, τη συναυλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και άλλες σημαντικές εμφανίσεις, η Underground Youth Orchestra έρχεται για πρώτη φορά στο κτήριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη, για μια εορταστική εμφάνιση στις 30 Δεκεμβρίου. Πώς νιώθετε που θα κλείσετε το έτος σε έναν από τους πλέον σημαντικούς χώρους παραγωγής και προαγωγής πολιτισμού; Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με το Μουσείο Μπενάκη.

Κ. Ηλιάδης: Η αλήθεια είναι ότι είναι η δεύτερη φορά που συνεργαζόμαστε με το Μουσείο Μπενάκη, για να παρουσιάσουμε την εορταστική μας συναυλία. Οι χώροι του μουσείου είναι καταπληκτικοί. Φέτος μας δόθηκε και η ευκαιρία να συμμετάσχουμε και στις εορταστικές εκδηλώσεις του Μουσείου, με σύνολα μουσικής δωματίου από τα μέλη της ορχήστρας. Το Μουσείο αγκάλιασε την προσπάθεια μας και μπορώ να πω ότι έχουμε μια άψογη συνεργασία. Η συναυλία μας στις 30 Δεκεμβρίου θα είναι μια γιορτή για την Μουσική και τα νιάτα!

Πληροφορίες

  • Ημερομηνία: Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου
  • Ώρα έναρξης: 20.30
  • Διάρκεια: 80΄
  • Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138
  • Τιμές εισιτήριων: 10 €, Φοιτητικό – Ανέργων 7€
  • Προπώληση: Viva.gr & σε όλα τα φυσικά σημεία πώλησης των συνεργατών της Viva.gr.
  • Παραγωγή: Ekfrassis Productions
  • Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη
  • Links: Μουσείο Μπενάκη

Χορηγός Επικοινωνίας

Artic.gr
Artic.gr
Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Θεόδωρος Δημήτριεφ
Επόμενο άρθροΗ Νεκταρία Καραντζή τραγουδάει τη μουσική των Αγγέλων στην Ολλανδία