Το Κροκοδειλένιο Άρλεκιν, σε σκηνοθεσία Π. Κακατσίδη στο Φάμπρικα

Το Κροκοδειλένιο Άρλεκιν, σε σκηνοθεσία Π. Κακατσίδη στο Φάμπρικα

«Το Κροκοδειλένιο Άρλεκιν» σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κακατσίδη. Βασισμένο στο «Bed Time Stories» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου 2018. Η θεατρική ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο» παρουσιάζει «Το κροκοδειλένιο Άρλεκιν», μια πρόβα-παράσταση, μια σουρεαλιστική κωμωδία με στοιχεία αποδόμησης, που βασίζεται στο έργο «Bed Time Stories» του Γιώργου Ηλιόπουλου, στον «Τεχνοχώρο Φάμπρικα» από 14 Ιανουαρίου 2018, κάθε Κυριακή στις 21:30.

Ο Παναγιώτης, ένας τριανταεννιάχρονος διευθυντής σε πολυεθνική εταιρεία, κάνει αναδρομή της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του. Πώς κατάφερε να εξελιχθεί, τι υποχωρήσεις έκανε, τα χαμένα όνειρα του και οι επαγγελματικές φιλοδοξίες του. Κάνοντας αναδρομή στα παιδικά του χρόνια και τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, αναπολεί και αυτοδικαιολογείται για τη μετέπειτα εξέλιξη του ως «κροκόδειλος» στο καπιταλιστικό σύστημα.

Όπως ο κροκόδειλος που έρπεται στη ζούγκλα ψάχνοντας τα θηράματα του, έτσι και ο ήρωας μας έρπεται δόλια και καταχθόνια στη καπιταλιστική ζούγκλα, υποκρινόμενος με κροκοδείλια δάκρυα τον ευαίσθητο και ρομαντικό βιοπαλαιστή. Οι «κροκόδειλοι» λένε τραγούδια, είναι κοινωνικοί, και αγαπούν το ροζ χρώμα. Αυτό ωθεί τον ήρωα του έργου σε ένα αδυσώπητο αγώνα με τη συνείδηση του, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα στυγνό αριβίστα.

Εκμεταλλεύεται  ακόμα και τους ομοφυλόφιλους, ενώ ο ίδιος δεν είναι, και τους χρησιμοποιεί για να καταφέρει να ανελιχθεί στη θέση του διευθυντή ενώ παράλληλα γοητεύει ηλικιωμένες γυναίκες, παντρεμένες και μη, με έχοντες τον ίδιο σκοπό. Πατάει επί πτωμάτων και γίνεται «Ο κροκόδειλος».

Αρχικά, μην έχοντας ηθικό ενδοιασμό, μεταμορφώνεται σε ντετέκτιβ και ερωτοτροπεί, με στυλ «ροζέ», με ένα ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, με σκοπό να τον εξολοθρεύσει και να τον μεταμορφώσει σε «δουλική πλύστρα».

Στη δεύτερη σκηνή εξετάζεται το φαινόμενο του trafficking και η ψυχολογική κατάσταση ενός θύτη-προαγωγού που διακινεί πόρνες σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας. Σωματεμπορία, διακίνηση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση από χώρες κυρίως του Ανατολικού μπλοκ και της Αφρικής. Αυτός ο μονόλογος, σκοπίμως ερμηνευμένος από γυναίκα, καταδεικνύει τη θηλυκή και συνάμα επικριτική στάση της γυναίκας, που από θύμα γίνεται θύτης, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου ρόλου. Εάν βρισκόταν μια γυναίκα στη θέση του εκμεταλλευτή- νταβαντζή ανθρωπίνων σωμάτων και ψυχών, πώς θα αντιδρούσε, και τι χαρακτήρα θα διαμόρφωνε χρησιμοποιώντας της «λεκτική» ενός άντρα;

Πώς θα της ταίριαζε αυτό το «ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ»; Μήπως δεν υπάρχει τελικά φύλλο στους ρόλους; Μήπως ένας έμπορος σάρκας μπορεί να είναι και γυναίκα; Και στο παρελθόν έχουμε παραδείγματα, απλά τώρα τα πράγματα και οι καταστάσεις έχουν εξελιχθεί και μετασχηματιστεί. Ένας σύγχρονος θηλυκός εξάγγελος. Ρόλος- πρόκληση για τη γυναίκα θεατή!

Σουρεαλισμός και βαθιά ενδοσκόπηση του ασυνειδήτου στον καπιταλιστικό κόσμο, σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία με πτυχές κωμικο-δράματος Άρλεκιν. Το έργο γράφτηκε από τον Γιώργο Ηλιόπουλο το 1999. Δεκαοχτώ χρόνια μετά φαντάζει επίκαιρο, διαχρονικό και προφητικό για το 2018 που ζούμε. Άραγε μεχρι που μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο η παγκοσμιοποίηση;

Όλα αυτά υπό το πλέγμα ΠΡΟΒΑΣ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ που διέπει την ομάδα τα τελευταία χρόνια επηρεασμένη από τον μεγάλο ψυχαναλυτή Κάρλ Γιουνγκ, που έλεγε ότι το θέατρο είναι όνειρο. Και το όνειρο είναι θέατρο. Και αυτός που ονειρεύεται είναι ο ίδιος η σκηνή, ο ηθοποιός, το κοινό, ο υποβολέας, ο σκηνοθέτης και ο κριτικός.

Κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Είδος: Σουρεαλιστική Κωμωδία

Συντελεστές παράστασης «Το κροκοδειλένιο Άρλεκιν»

 • Συγγραφή: Γιώργος Ηλιόπουλος
 • Διασκευή: Παναγιώτης Κακατσίδης
 • Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακατσίδης
 • Σκηνικά-κοστούμια: Από την ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο»
 • Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ευαγγελίου
 • Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Τσαμάκος & ομάδα «Η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο»
 • Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Κωνσταντίνος Πλατής
 • Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Κακατσίδης, Αλεξία Αδαμαντίδου
Πληροφορίες

 • Παραστάσεις: Από 14 Ιανουαρίου 2018
 • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 21:30
 • Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€, Φοιτητικό/ανέργων 7€, Ατέλειες ηθοποιών: Δωρεάν
 • Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr
 • Διάρκεια παράστασης: 60’ χωρίς διάλειμμα
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6970992262, 6937709958

 

 

Περισσότερα θεατρικά νέα εδώ

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply