Κρητική παραδοσιακή κουζίνα – στο λιμανάκι Μακρύ γιαλού

Κρητική παραδοσιακή κουζίνα – στο λιμανάκι Μακρύ γιαλού

Κρητική παραδοσιακή κουζίνα
Παραδοσιακές Κρητικές γεύσεις

Την Κυριακή 6 Αυγούστου διοργανώνεται η «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα »,  από τον σύλλογο γυναικών «Αλληλεγγύη». Η βραδιά αυτή των Κρητικών γεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο λιμανάκι του Μακρύ Γιαλού, στο Λασίθι Κρήτης.

Κρητική γαστρονομία

Η Κρήτη, ευρέως γνωστή για την ιστορία της και την δυναμική του τουρισμού της, διαθέτει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της, στην πρωτογενή παραγωγή. Γι’ αυτό και τα προϊόντα της Κρητικής γης χαρακτηρίζονται από ποικιλία και υψηλή ποιότητα. Ως αποτέλεσμα, οι παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις  είναι ιδιαίτερα αγαπητές στο ευρύ κοινό.

Κρητική παραδοσιακή κουζίνα
Παραδοσιακός κρητικός ντάκος με ντομάτα, ελιές, μυζήθρα και βασιλικό

Η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα είναι ουσιαστικά και η βάση της μεσογειακής διατροφής. Ελιές και παρθένο ελαιόλαδο, πληθώρα φρούτων και λαχανικών, κόκκινο κρασί και γαλακτοκομικά πλούσια σε γεύση. Φυσικά, δεν λείπουν τα παξιμάδια και το θυμαρίσιο μέλι καθώς και παντός είδους βότανα και αρωματικά φυτά.

Η ποικιλία δεν χαρακτηρίζει, όμως, μόνο τις πρώτες ύλες αλλά και τους τρόπους μαγειρέματος.  Ξιδάτα λουκάνικα, κρέας καπνιστό και ξιδάτο-το λεγόμενο απάκι- , ψητό ή μαγειρευτό με χορταρικά, όλα μαγειρεμένα με μεράκι.  Άλλο ένα σημαντικό σημείο της Κρητικής κουζίνας είναι οι ζύμες. Σφακιανές πίτες, μυζηθροπιτάκια, μπουρέκια, καλτσούνια και πιταράκια με μάραθο. Όλα γεμιστά με τα πιο φρέσκα πρώτα υλικά.

Κρητική παραδοσιακή κουζίνα
Παραδοσιακά μαραθοπιτάκια

Όλα τα παραπάνω είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που η Κρητική παραδοσιακή κουζίνα κατακτά ολοένα και περισσότερο έδαφος στο γαστρονομικό πεδίο. Επειδή ωστόσο το φαγητό είναι μια κοινωνική τελετή, η αυθεντική νοστιμιά της Κρήτης θα φανερωθεί ολόκληρη στα παραδοσιακά ρακάδικα και τις ταβέρνες του νησιού. Εκεί όπου η κρητική φιλοξενία και τα κεράσματα ρακής συναντούν τους ήχους του λαούτου και των κυμάτων.

 Η εκδήλωση «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα»

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, η γνωριμία με την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα μπορεί να γίνει υπό ιδανικές συνθήκες στο λιμανάκι του Μακρύ Γιαλού.  Τα πιάτα  θα είναι μαγειρεμένα από τους ντόπιους , με βάση τις παραδοσιακές συνταγές και τα μυστικά της Κρητικής Κουζίνας. Την εκδήλωση θα ανοίξουν τα χορευτικά των παιδιών του τοπικού συλλόγου, καθώς και το συγκρότημα του  Δημήτρη Παπαδάκη με παραδοσιακούς ήχους.

Μακρύς Γιαλός
Άποψη του οικισμού Μακρύς Γιαλός, στο Λασίθι Κρήτης

Ο οικισμός του Μακρύ Γιαλού, είναι ένας από τους πιο ξεχωριστούς στην ανατολική Κρήτη. Όμορφες, αμμώδεις παραλίες με γαλανά νερά, ευχάριστη και οικεία ατμόσφαιρα χωριού με θαλασσινή αύρα. Ένα φιλόξενο περιβάλλον για να γνωρίσει κανείς την γαστρονομική κουλτούρα του νησιού.  Τι καλύτερο από ευχάριστη χαλαρωτική ατμόσφαιρα και αυθεντική Κρητική κουζίνα για ένα Αυγουστιάτικο βράδυ;

Πληροφορίες:

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply