Σύμφωνα με τον Γιάννη Μεγαλακάκη, ερευνητή και δάσκαλο κρητικών χορών, ο κρητικός χορός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Συνεπώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζει ότι οφείλουμε να καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά του και να τον γνωρίσουμε σε βάθος. Η ομάδα του Γιάννη Μεγαλακάκη θα διεξάγει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη 4 διαλέξεις με θέμα «Ο κρητικός χορός στο σταυροδρόμι του χθες και του αύριο».

Τα ερωτήματα που θα τεθούν προς συζήτηση στις διαλέξεις «Ο κρητικός χορός στο σταυροδρόμι του χθες και του αύριο»

Γιατί χορεύουμε σήμερα κρητικούς χορούς; Πώς μεταλαμπαδεύεται ένας ολόκληρος πολιτισμός μέσα από τον κρητικό χορό;  Τι σημαίνει τελικά παράδοση;  Πώς διδάσκεται ο κρητικός χορός;  Μπορούν οι σύγχρονοι άνθρωποι να χορέψουν όπως χόρευαν πριν από 50 ή 100 χρόνια; Ποιος είναι ο ρόλος του χοροδιδασκάλου κρητικών χορών στην σύγχρονη εποχή; Τι σημαίνει διδάσκω κρητικούς χορούς; Πώς γίνεται να συνεχίσουμε αρμονικά την χορευτική έκφραση της Κρήτης χωρίς να αλλοιώνουμε τα βασικά της χαρακτηριστικά;
Τα παραπάνω ερωτήματα και πολλά άλλα θέματα θα συζητηθούν στον ανοιχτό διάλογο επικοινωνίας με όλους όσους ασχολούνται σοβαρά με την χορευτική τέχνη της Κρήτης.

Λίγα λόγια από τον Γιάννη Μεγαλακάκη για την φιλοσοφία της ομάδας του που θα πραγματοποιήσει τις διαλέξεις «Ο κρητικός χορός στο σταυροδρόμι του χθες και του αύριο»

«Βλέπουμε ότι χορεύουμε αναλόγως με το πως ζούμε και ποια είναι τα βιώματά μας. Το ευτύχημα είναι ότι όσο ψάχνουμε, τόσο ανακαλύπτουμε πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι μας διδάσκουν ήθος και μας εμπνέουν για να δημιουργήσουμε. Αν δεν νιώσεις, δεν χορεύεις. Νομίζεις ότι χορεύεις. Το να αποστηθίζεις βήματα δεν είναι χορός. Έχουμε δημιουργήσει μια χορευτική ομάδα η οποία δεν αναπαράγει απλά τους κρητικούς χορούς αλλά ο κάθε χορευτής μέσα από την δική του ψυχοσύνθεση και προσωπικότητα εκφράζεται μέσα από αυτούς.»

Πληροφορίες για τις διαλέξεις «Ο κρητικός χορός στο σταυροδρόμι του χθες και του αύριο»

Οι διαλέξεις απευθύνονται σε όσους /ες ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κρητικό χορό και γενικότερα με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό επιστημονικά, ερευνητικά, επαγγελματικά, οργανωτικά . Επίσης σε όσους /ες διδάσκουν ή συμμετέχουν σε χορευτικούς και άλλους πολιτιστικούς φορείς. Η θεματική θα είναι διαφορετική σε κάθε διάλεξη.

  • Ημερομηνίες και ώρες διαλέξεων: Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017, 18:00 – 20:00, Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017, 18:00 – 20:00, Πέμπτη 27 Απριλίου 2017, 18:00 – 20:00, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017,   18:00 – 20:00
  • Χώρος: Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
  • Είσοδος ελεύθερη. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα πρέπει να γίνεται από τους ενδιαφερόμενους τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα 210 3243972 και 6971870962. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να βρίσκονται στον χώρο του Μουσείου από τις 17:40 για την ομαλή οργάνωση και πραγματοποίηση των διαλέξεων.
  • Υποστήριξη: Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων
Προηγούμενο άρθροΧρίστος Λύγκας: «Ο πρωταρχικός δημιουργός στο θέατρο είναι ο συγγραφέας»
Επόμενο άρθροOscar 2017. Η 89η τελετή απονομής, τα βραβεία και η γκάφα…